Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

rbbhbyvfs

A dióda lézerekben szokott lenni egy foto dióda is, ennek segítségével szabályozzák a lézer áramát és ezáltal az erôsségét is. Itt van egy PDF, ahol látható a lábkiosztás, de mind a 3 kombináció :) Szóval ki kell mérni. Pár 10mA-er meg lehet küldeni mindenféle károsodás nélkül és akkor fogod tudni, hogy mi lehet a bekötés.

A másik darab egy elektro akusztikus modulátor lehet, (AOM) ami azt tudja, hogy nagyfrekis meghajtás hatására a lézerfényt eltéríti. Nem eladó esetleg ? :)

hje3wyntn

Szia!
Köszi az infókat! Ha az (AOM) ra gondolsz hogy eladom-e, sajnos sérült, így találtam. Levállot az üvegről az a kis nyák és elszakadtak a pici vezetékek. Burkolata is megvan. De ha így is érdekel természetesen eladó.
Üdv

6x509vxe

szereztem nagyteljesitményü co2 lézer tükröket.tudja vki hogyan lehet elérni 600w/m teljesitménysürüséget?

Nejkoff István

Én láttam csupaszitva  2000w -os co2 turbo lézert a cégünknél.Ha érdekel beszélhetünk róla.

6x509vxe

mindenképpen érdekelne!ha már egyszer ilyen alkatrészek vannak,jó volna többet kihozni belöle mint 100w.van még néhány ZnSe fokuszáló lencse,de azoknak nagyrésze már nem tökéletes.össze vannak pöttyözve fémfröccsel.viszont ha ugyanugy csiszolható mint az üveg,akkor lehet hogy érdemes lenne megmenteni öket.újonnan állitolag majd񟝘 ojro.és van belöle vagy 10db...

Nejkoff István

Rf táplálásu lézer cső 250mm hosszan kb: 150watt teljesitményt képes leadni.Persze nagyon intenziv hűtés mellet.Ezt ipari hűtéstechnikával meglehet oldani.

rbbhbyvfs

Érdekelne, írtam emilt, megkaptad?

rbbhbyvfs

Ilyen is érdekelne, ha van eladó, van optikus ismeretség..

000000000

mit jelent az ipari hűtés?nitrogén?

Nejkoff István

Ipari mint az üzletekben a fagysztópultok.Ez a hűtés már megfelel az amatőr co2 lézer épitéshez.Hamarosan neki kezdek a saját lézerem épitéséhez előbb kicsiben próbálom ki, később egy kb:400-500 wattosat szeretnék épiteni.

svejk

Sokat gondolkoztam már én is valami kisérleti lézeres eszközben.
Egyre több infó van már itt a fórumon mely javarésze ugye a fórumtagoktól mint gyakorlati tapasztalat származik.
Mivel soha nem volt dolgom ilyen eszközzel szeretném ha egy tapsztalattal rendelkező fórumtárs összefoglalná a veszélyeit mondjuk egy 100W-os CO2 lézernek.
Speciel engem nem az elektromos (nagyfeszültség!) hanem konkrétan a lézersugár ártalmai érdekelnének.
Mi a következménye ha testfelszínt ér a még fókuszálatlan és a már fókuszált sugár?
Mi van ha ezt mondjuk egy réteg ruhán kersztül történik?
Mi a teendő ilyen esetekben?
Mennyire maradandó a sérülés?
Mi történik ha ugyenez a két fajta sugár a szemet éri?  
Gondolom van kölönbség ha belenéznénk egyenesen és ha csak valamilyen szögben érné a látószervet.
Maradjunk a hobby körülmények közt elérhetőnek látszó 100W CO2 lézernél.

6x509vxe

én néhány diszkoban dolgoztam kb.6w-os argon lézerekkel.érdekes volt a fénysugár utjába dugni az ujjam:fél másodpercig nem éreztem semmit.aztán mintha tövig szurtak volna bele egy tüt:).de érdekes,hogy ami a tükörpadbol kijött,az elé már odatarthattam a kezem,csak melegitette.pedig csak egy dielektrikum,és két fémgözölt tükrön verödött vissza.a haverok hozzám jártak cigarettát gyujtani:)."fiatalság,bolondság!".de ismertem egy szervizest,aki a tükötpadot állitotta be,és bekapcsolás után az ötöd teljesitmény egy tükörröl pont a szemébe verödött vissza.azota az éleslátásának annyi.a lézer a látoidegének egy részét elégette.a bal szemével csak azt a foltot nem látja amire fokuszál.körülötte mindent...van is egy ilyen csövem eladó:)csak fel kell tölteni ötkilences tisztaságu argonnal...

000000000

EGY ILYEN TELJESITMÉNYŰ LÉZER MÁR MEG OLDJA HOGY TŐBBÉ NE LÁSD A KÉPERNYŐT!A LÁTHATATLAN LÉZER AZ MAGA A RIZIKO FAKTOR,ÉS FŐLEG HA SAJÁT ÉPITÉSŐ!