Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

Most olvasom, ezt már #443-444-ben felemlítették a Fórumtársaim :(

s7manbs8

000000000

Valaki #768-ra?

000000000

Ha, pontosan egymára helyezed, összeadódik. Úgy működik mint a nasugár és a nagyító.

2vkx6unz

Ha féligáteresztő a tükör akkor mekkora teljesítmény veszik el?
Inkább prizmákra gondolsz nem?
szerintem a fázis és s hullámhossz is számít azaz igencsak pontosan kell beállítanod a távolságot, és igen interferálni fognak. Z persze igen jó kérdés, hogy honnan veszel két "egyforma" lézert Még a DWDM technológia esetén is 20nm a lézer hullámhosszának a tűrése azaz ha két ilyen sugarat összeresztesz akkor azok interferálnak. Persze ez nem biztos, hogy jelentős probléma ha vágni akarsz csak speciális alkalmazásoknál.

000000000

Nem kell ide félig áteresztő. Nem is tudom, miért merült ez fel. Gondolom, semmi speciállis alkalmazás, csak vágás, gravírozás. Két közel azonos lézert össze lehet ereszteni, és nő a kivehető energia. A gond nem ezzel van, hanem a fókuszpontok pontos összehozása. Na, ez, nemszokott sikerülni. Ezért a megvalósíthatóság inkább elméleti.

rbbhbyvfs

Pont az a jó, ha csak 1 picit is különböznek, mert akkor az interferencia miatt jóval nagyobb lesz a kioltás és az összegzőgések távolsága.

Nem feltétlen kell féligáteresztő tükör, mert lehet a beesési szögekkel is játszani - prizma a jobb erre, így kisebb a veszteség. De mint minden lézeres optikánál itt is a mechanikai stabilitás és a megvalósítás a kritikus.

000000000

Á semmi komoly...  
Van két kb 200 mW-os lézerdiódám és gondoltam valahogy megoldom, hogy 400 mW legyen. Ennyi az egész. A fókusz sem annyira fontos. Ha a két sugár egy 1x1mm-es felületen találkozik, az már nekem bőven jó. Csak az elméletére lettem volna kíváncsi. De mindenesetre köszönöm a válaszokat!

000000000

Sziasztok! Kipróbáltam az eloxált alumíniumot lehet-e co2 lézerrel gravírozni. Egész picire állítottam a lézerem teljesítményét, így egész jó eredmény született:

http://www.freeweb.hu/lasercutter/0.jpg" border=0>
http://www.freeweb.hu/lasercutter/1.jpg" border=0>
http://www.freeweb.hu/lasercutter/2.jpg" border=0>

000000000

gratulálok!:)))nagyon klassz!:)))[#taps][#taps][#taps][#taps][#taps][#taps][#taps][#taps][#taps]

ag8iuddv9

Egy olyan gondom van,hogy a lézersugarat nagy sebességel kellene megszaggatni.Hogyan lehetne ezt megoldani?

000000000

Köszi, nekem is nagyon tetszik. A következő az lesz, hogy rendelek rövidebb gyújtótávolságú lencsét így kisebb lehet a fókuszpont és a gyufaszál oldalára fogok írni vele. Jó lesz majd látni, hogy az 1m*2m es munkafelületü gép arra a pici felületre dolgozik..

motion

Attól függ, hogy mekkora az a nagy sebesség. Esetleg szilárdtest relével nem lehetne?...A tápját...mármint ha diódás lézered van.

ag8iuddv9

Galvo fejes Yag lézerem van, ezzel csak kis képet tudok gravírozni, nagyobbat szeretnék, ezért rászereltem egy CNC gravírozó gépre.
Az XY mozgás így adott, ehhez kéne a lézerfényt vezérelni.Minél gyorsabb volna a lézerfény vezérlése, úgy lehetne gyorsítani az asztal mozgását is.

2nbj3n5m

Lehetne többet tudni a lézeredről?
Kép vagy elérhetőség.
Janko