Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

7vpav5d32

Ez igen! Nagyon sokra jutottál a hosszú téli estéken. Remélem azóta nem gyujtottál ki semmit! [#nevetes1]. (Már látom a jövőt).

000000000

Lángok most nem voltak, de még az elszívó nincs beüzemelve. Olyan büdös mikor a műanyagot vágom, hogy mindenki menekül a műhely környékéről is.[#circling]

3k74cecek

Komoly darab. Gratulálok!
Egy valamit nem értek. Az IMG_0300.JPG.jpg és a IMG_0321.JPG.jpg képen azt látom, hogy a fogazott szíj egyik végének alsó ága nem fut párhuzamosan a felső ággal.
Ez viszont azt eredményezi, hogy a szíj elméleti hossza változik az aktuális pozició függvényében.
Lesz olyan hely ahol a szíj feszülése nagyobb lesz mint a többi részen, vagy ha lazábbra veszed, akkor lesz ahol túl laza lesz.
Ilyen hosszú szíjnál amúgy is nagyon lényeges a végig állandó feszítő erő, hogy a szíj nyúlása nem változtassa meg a mozgatott elem pozicióját.
Miért nem úgy rögzítetted, hogy az alsó ág párhuzamos legyen a felsővel? Ahogy nézem, még hely is lenne rá.

000000000

Köszi, Igen tudom, hogy ez nem jó így. Arra az oldalra is egy nagyobb átmérőjű kerék fog kerülni, mint az IMG_0306-os képen picit látszik.(A hajtott oldalon kicsi, a másik olalon nagyobb) Igy nem lesz gond az ékszíj magasságkülömbsége. Nem jót vettem, de már be akartam pöffenteni a gépet aztán így tudtam megoldani.

x4rhew5r3

Az 1064nm hullámhosszú nd:yag viszi a márványt. Persze pontosítanom kell a gravírozást, mert inkább jelölésnek nevezzük a műveletet. A márvány nem egy homogén anyag, ezért a megmunkált mélység változik a szemcsék szinének és keménységének függvényében.

destroyer

Köszi Sneci
Tehát úgy értsem nem a CO vagy Led lézer a lényeg hanem a lencse ami az 1064nm hullámhusszú lézersugarat engedi át?

000000000

Nem hiszem, hogy sneci a lencsére gondolt, az egy apró része egy lézer gravírozó készüléknek. Természetesen az is kell bele.
Én is úgy gondolom, hogy meg kéne határoznod mi a cél, olyan gravírozást mint amit egy marógéppel lehet készíteni olyat lézerrel nem.
Bár nem próbáltam mit csinál a lézerem a márvánnyal, én is úgy gondolom, a felületét megégeti, de nem egyenletesen, hanem épp annyira amennyire a márvány ottani összetétele engedi.

000000000

Lézerrel márványba vagy gránitba részletgazdag ábrákat ill. fényképeket lehet belegravírozni.
Szebb és egyszerűbb mint mechanikusan csinálni.
Kipróbáltam és azóta nekem is ez a véleményem.

svejk

Tudnál egy ilyen próbáról képet mutatni?
Elég mély az időjárásállósághoz, pl. sírkőhöz?

destroyer

Köszi T.Robert
Célom lenne egy olyan CNC gravírozógép,(jelölő)
elkészítése mint a " Graviston KFT "-nek van  
vagy hasonlót. A te lézergéped melyik tipus ?
Az 1064nm  nd:yag,  és mekkora teljesítményü? Ennek a tipusjelűnek már közbe utánna néztem.

destroyer

Svejk-nek.
Google-be irdbe.
lézergravirozás gránitba.
Majd keresd a Graviston KFT lapját.Videó is van.
Sirkőre igen.

x4rhew5r3

Én nem használom márványra, csak kipróbáltuk.
Ez enyém 90W-os yag, de kisebb (40-50W-os) ipari berendezések is vannak, amivel márványra és gránitra csinálnak szép dolgokat.
A googliba keress rá pl. "marble laser marking" szavakkal, és elég sok mindent talál az ember...

destroyer

Nem tudsz véletlenül egy eladót?

000000000

Ugyanolyan időjárás álló mint a kézi vagy gépi gravírozás vagy mint a homokfúvásos módszer.
Annyiban jobb mindegyiktől, hogy a pontsűrűséggel az árnyalatokat (fekete fehérben) is szépen be lehet állítani. Ugyanígy csinálok tükörbe is fényképet, mert nekem nem vált be a marómotoros módszer.
Legszebb ha nagyon homogén és szép fényesre csiszolt a gránit.
A nagyszüleim sírjára csináltam egy kis gránit táblát, és sokaknak tetszik.

svejk

Értem, köszi!
A lézer esetében mi lesz a kő anyagával?
El tudja párologtatni a gránitot is?
Nem pattog a hirtelen hőtől?
Mert ugye a homokszórásnál csak van valami anyagkihordás.
Vagy ez közel sincs olyan mély mint a mechanikusok esetében?