Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

A teljesítmény 10W, a sugársebesség 5mm/sec és szépen megolvasztja. Bénáznom kellett, mert nincs látható vezető sugár, kicsit összeégett a lakk, mire megtaláltam.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/LS48_1/DSC00615.JPG" border=0>
Elég ócska pasztám van, szerintem egy jó pasztával reményteljes a dolog. Viszont kérdezném, hogy itt ugye a sugár nagyon koncentráltan melegít. Úgy kellene pasztázni, hogy az alkatrész alatt ne nagyon legyen? Csak oda kellene paszta, amit lát a sugár?

svejk

a nyák és az ón ugy is elvezeti a hőt az alkatrész alá is..

x4rhew5r3

Ez a paszta pici golyócskákra hullik, amelyek már nem érintkeznek a megolvadt ónnal, és szerencsétlen estben az alkatrész alatt még zárlatot is csinált nekem. Nem is használom emiatt. Van valami bevált típus?

svejk

Igen a paszta elvileg mind golyókból áll..
Őszintén szólva csak a levegőbe beszélek még nem forrasztottam pasztával :(

Motoros

Na ez elég reményteljes. A paszta valóban kis szinte mikroszkópikus golyókból áll --pontosabban a márkás jó paszták. De a megömlesztésnél szerintem azért golyósodik..ami tényleg káros...mert tul gyors a hőközlés és a paszta szinte felrobban, azaz nincs ideje kiszáradni, vagyis eltávozni a klf adalékanyagoknak. Tehát egy hőprofilt kellene immitálni a lézerrel. Eleinte lassan majd gyorsabban ki-be kapcsolgatni. Így lenne ideje szépen megömleni.
Persze még az is fontos lenne hogy egyszerre mindkét lábat melegíteni hogy ne ágaskodjon fel az smd. Bár lehet hogy ez nem is fontos ha kíméletes a melegítési ütem.
Ebben a lézeres dologban az volna a poén hogy a kisipari forrólevegős  beforrasztással ellentétben itt nem akarja semmi az alkatrészt elfújni, tiszta, és az automatizált beforrasztás is megoldható (cnc) De lehet hogy csak a fantáziám szabadult el, hisz ott a kemence. Bár utólagos beültetések javítások is vannak és ott használható lenne talán?

x4rhew5r3

Nincs akadálya a mindkét oldal melegítésének, mert a sugár mozgatás sebességének felső határa 4000 mm/sec, gyorsan át lehet ugrani a másik lábra. A hőprofilt is be lehetne állítani ciklusban a sebesség és teljesítmény paraméterekkel.
Meglepően jól programozható a berendezés.
Persze a kemence egyszerűbb. De ha már megvan a beültetési pozíció, lehetne generálni a forrasztó programot is. Vagy talán a beültetéssel egy időben forrasztani?
Túl sok a macera...

svejk

Az igaz..a sírkövesedés a legnagyobb gubanc az smd-nél.Már a pad-ek kialakítása is nagyon fontos ez ügyből kifolyólag.

Kristály Árpád

Misi!
Én láttam ilyen gépet!
Eszméletlen gyorsssss......pár másodperc alatt kész volt egy GSM telefon....
Üdv.: Árpi

x4rhew5r3

Erre jó a 10W-os CO2 lézerem:

ftp://ftp.hunbay.com/Sneci/SerialUsbAdapter/SerialUsbAdapter_1.JPG" border=0>
Remek kis feliratokat lehet vele csinálni.

D.Laci

No mi a fene... Csókos letél Péternél? Saját könyvtár a ftp.//hunbay.com -on? :)
Egy felhasználó nevet meg egy jelszot kérlek mellékelj met nem látom a projektet! :)
Vagy titkositva let... ? :)

ftp://ftp.hunbay.com/Sneci/SerialUsbAdapter/SerialUsbAdapter_1.JPG

D.Laci

De tuti valami gebasz van mert a képnév sem stimmel nem hogy a link...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/SerialUsbAdapter/SerialUsbAdapter_1.JPG

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/SerialUsbAdapter/SerialUsbAdapter_1.JPG" border=0>

D.Laci

Gratulálok a lézeredhez!!!!
Kicsit ha lehet bövebben képek esetleg videó stb ....

x4rhew5r3

Nem tudom mi a korrekt linkelés. Saját szerveremre nem akarom rakni a képeket, mert az nem lesz benne a mentésekben. Ha a hunbay-re teszem, akkor csak azok látják akinek van jelszava. Ha idegen "ingyenesre", akkor sem garantált, hogy jövőre is meg lesz.
Szerinted mi a helyes metódus?

x4rhew5r3

Közben Péter megadta a választ a homokozóban...
Köszi.

000000000

Ha rajtam kívül valaki tervezné lézer építését,akkor az legyen szíves írjon nekem.
Amúgy szerintetek kb. mennyiből lehet egy 50W lézert összeépíteni? És ha minden jól megy akkor kb. menyi idő alatt állhat össze a dolog?