Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

msas

Sziasztok!
Én is kisérletezteztem lézerrel, van némi tapasztalatom, leírom óvó szándékkal.
1és 2 W-oa infra lézerekkel kisérletezgettem, ért egy-két kellemetetlen meglepetés.
Az optika nélküli kijövő sugár (ez 10-15 cm nél 6x8mm) direktbe megolvasztja a szig.szalagot(2W-os) Amikor a kezem került elé, ha csak egy pillanatra akkor semmi vész, de ha egy két másodpercig ott tartottam már látható égésnyomot hagyott, bőrpír, egyszer fel is hólyagosodott! A fókuszált fény az pedig brutális, én még csak ott tartok, hogy kézben tartom a fókuszáló lencsét, ezért még nem égettem meg magamat, de eltudom képzelni a hatást, egy jellemző példa: kézzel tartogattam a fókuszlencsét és hogy lássam a fókuszt elétoltam egy doboz Marlborót, elég jó volt a fókusz a doboz fehér részét azonnal megpörkölte, amikor a pirosra irányítottam a sugarat a dobozt is átégette, úgy hogy el kellet dobnom egy fél csomag cigit.
A fényhatásról: A néhány mW-os is veszélyes, ha direkt szembenézel! Fókuszált sugárról szerencsére nincs tapasztalatom, de ha lenne akkor most valószínű, hogy Braile írógéppel írnék.
A kisérletezések után mindig égett a szemem és rájöttem, hohy a visszaverődő fénytől van. Főleg ha világos fémről jött vissza a sugárzás, amikor azt az érdekes én úgy mondom "daraszerű" fényt láttam. Mára sikerűlt beszereznem egy profi ipari szemüveget, ezzel ez a szórt fényes jelenség megszűnt.
Ajánlom mindenkinek, hogy minősített szemüveg nélkül ne kisérletezzen!Nagyon drága egy szemüveg,(40- 700000 Ft között) de szerintem elengedhetetlen.
Hát ezek az én tapasztalataim.

000000000

700 000 ezer egy szeművegért?azért már szem űveget lehet kapni!:))))

rbbhbyvfs

Ahogy a mondás tartja: az éppen maradt szemünkkel ne nézzünk a lézerfénybe :)

msas

duplázott a gépem, "csak" 70 ezer.

000000000

tudom,csak egy kis moka volt!:))))

Szalai György

http://www.musicforever.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2208&Itemid=143" TARGET=_fnew>Lézeres baleset egy oroszországi bulin
Szerintem a kísérletek során a primer sugárra megfelelő körültekintéssel és előre gondolkodással, mindég biztonsággal tud figyelni a józan hobbyista. Annak balesetveszélye minimumon tartható. A veszélyt én a reflexiót szenvedett, szórt sugármaradványokban látom. Néha nem is annyira szórt. (Sikertelen fémvágás kísérlet közben a majdnem teljesen sík, valójában inkább hosszú gyújtótávolságú megmunkálandó fém felület úgy koncentrálhatja a visszavert sugarat, hogy az, veszélyesebb, mint a primer sugár.) Nagyon fontos volna megoldani, hogy semmilyen sugármaradvány ne juthasson ki a munkatérből. Csak hát a hobbyista kíváncsi természetű. Mindent látni akar, pláne azt, amit nem lehet, vagy nem kéne.
Egy ismerősöm mesélt egy balesetet. Diósgyőri hengermű anno. Nagynyomású hidraulika munkahenger oldalán, vékony repedésből spriccelt az olaj. A szaki üzem közben odamászott és a melóskesztűs kezével rutinból végigsimított a munkahenger oldalán. A kis, gyűrűs és középső ujjának fele kesztyűujjastól leesett. Szinte észre sem vette. Leborotválta a résből nagy nyomással spriccelő olaj. Üdvözítő hobbyista megoldás lehetne, ha kissé bonyolultabb optikával, kis teljesítményű látható lézersugarat lehetne juttatni a megmunkáló optikán keresztül a munkatérbe. Ha a kis teljesítményű látható beállítások megtörténtek, akkor zárt térben lehetne próbálkozni a nagy teljesítményű láthatatlan sugárral.

000000000

Hello!

Egy kis tájékoztatást szeretnék kérni Tőletek! Dióda lézerek érdekelnének. Érdekelne, hogy a pulzáló diódákkal is lehet e vágni (valahol olvastam, hogy nem forrósítja fel az anyagot) és árban meg kedvezőbb. Valamint, hogy infra tartományban működő lézerhez hol lehet optikát kapni.

Köszi

000000000

Szerintetek ezek a 25W-osnak mondott Laser diódák használhatóak tükörgravírozáshoz?
http://hu.farnell.com/jsp/search/browse.jsp;jsessionid=G1NVOJNL0FZNUCQLCIQZK0Q?N=1002430+342162&_requestid=440033" TARGET=_fnew>Olcsó Laser Diódák (25W).

e6bkdgi5f

Ezek tényleg elég baráti áron vannak... Engem még az is érdekelne, hogy milyen táp és meghajtó áramkör kell nekik?

000000000

Az minket is!
A leírás szerint benne van a meghajtó FET fokozat kondival és max. 30uS üzemidejű 1kHz-en (mivel impulzus lézer).

43pbwjg8s

Ha valaki vesz beszállnék mellé egyre, hogy olcsóbb legyen együtt rendelve!

000000000

Ok, feljegyeztem! Még filózunk rajta (több info kéne a meghajtásáról és használhatóságáról).

43pbwjg8s

Hát azért én szemtelen vagyok. :)
Mivel hülye vagyok az elektronikához, a kiegészítőket (táp/egyéb) úgyis más megoldásaiból szeretném majd másolni, venni. Mondjuk akár a Tiédből, ha meg tudod oldani.

Ha nem, akkor esik a dolog és a dióda sem kell.

rbbhbyvfs

Szerintem kizárt, hogy ezzel bármit is megpörkölj.
Eleve műanyag a tokozása, a 25W pedig 100nSec-re vonatkozik.
Ez olyasmi mint a zsebrádión az 500W P.M.P.O.
 Szerintem.

rbbhbyvfs

30nSec nem uSec !!! Nem mintha a mi szempontunkból érdekes lenne.