Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Elég sok idő kell azért még szabd téren is, hogy annyira matt legyen.
Vagy tévedek ?  

000000000

A gránitnak igen, több évtized, de tud matt lenni, mint a csiszolókő.
(zsidó temetők szobrait tisztogattuk vízsugárral)
Homokkal mélyre 1-1,5 mm re is lehet kifújni, de nem képet, csak betűt.
A kép, ahogy írjátok, egy "sor" na jó, 1-2 század mm mélyen pattogtatja ki a lézer. Ha mélyebbre akarnád, akkor már kezd kijönni a kő struktúrája, ami zavarja a képet.

Márvány az más, az jó puha... :)

000000000

Martam márványba is gránitba műkőbe is feliratot.
Az utóbbi kettő a meglepően jól viszi kategóriába tartozik.  
Zsidó temetőben én is voltam, de meglepő, hogy a 100 éves gránit emlékművek még mindig fényesek.
És nem látszott rajta a gondozás.    

Kelepeisz Lajos

Csak nem mindegy meddig csinálod az a képet, 1 óra vagy 10 perc, vagy hogy mibe. Nem vagyok a témába olyan nagy mágus, de én is sokat tapasztaltam, láttam, és olvastam, ne vegyük egy kategóriába egy CO lézert és egy diódát.[#wink]

000000000

Ne is vegyünk mert a CO2 energiasűrűsége és elnyelődése meg se közelíti a kék lézerét.
Példának egy táblázat a Co2 és a Yag lézer között vasnál legalább ötszörös az elnyelődés.
Így ötöde teljesítménnyel ugyanazt az eredmény érhető el.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Rat/Laser/Elnyel%e9s.jpg" border=0>

Ergo nem minden a POWER !

000000000

Sziasztok, a polikarbonát gőze káros-e az emberre, vagy a fém alkatrészekre?

etc77f5nr

Az oxigénen kívűl minden káros az emberre szerintem :)) Tegyél elszívást, vagy elfújást. Gondolom nem a szoba közepén tüzelsz vele, hanem lézerezel. Psoft mutatott már képeket, de már nem emlékszem milyen anyag volt. Hát nem lett tőle szép a gépe :(

000000000

...a plexi csak érdekes szagú, nyilván nem eszi meg a gyerek a legót, hogy hasson... de
a PVC valami sósavat termel, mert minden szétrozsdál, de a polikarbonátot nem tudom, büdös, de a munkatérben ott kereng, amíg elszívom...

PSoft

Nem polikarbonát volt,hanem habosított PVC.
Jó anyag,könnyen,és szépen lehet gravírozni,vágni a 2W-os kékkel is.

Hatékony elszívás nélkül azonban,az égésekor felszabaduló sósavgáz/füst,megöl mindent.
Igen agresszívan támadja az acélt,alut...stb.

A képen egy kis habosított PVC gravír,alatta meg a következménye a gépre nézve,ha...nincs elszívás.

http://hobbycnc.bitz.hu/cnctar.hunbay.com/PSoft/Munk%e1k/2W-os%20l%e9zer/Habos%edtott_PVC_grav%edr/1/IMG_1374.JPG" border=0>

http://hobbycnc.bitz.hu/cnctar.hunbay.com/PSoft/Munk%e1k/2W-os%20l%e9zer/Habos%edtott_PVC_grav%edr/K%f6vetkezm%e9ny/IMG_1440.JPG" border=0>

z08dv9zyv

Sziasztok, Elkészült a gépem, műkődnek a servok,a Kláviós lézer, tudok szép képeket égetni fára, csempére de a lézer vezérlése valahogy még nem tiszta.
Próbáltam a lézert analóg 5v-al, és TTL jellel vezérelni ami működött is de azt vettem észre hogy TTL vezérlésnél a teljesitményem kevesebb az analóghoz képest majd rájöttemm hogy az LTP portom csak 3.3v-os, igy max ennyit kap csak a lézer (Jólgondolom?)
Hogy tudom azt megoldani hogy a lézert ne nekem keljen ki-be kapcsolgatni (ezt  TTL vezérléssel részben megoldottam) és a max teljesítményt ki tudjam belőle venni (3.3V-5V)?
Valamint, ha egy képet szeretnék gravirozni hogy lehet megoldani hogy ne a sebességgel szabályozzam hanem a lézer teljesitménnyel?

bznc93pf5

sziasztok,

2wattos kék lézerhez milyen szemüveget használtok?

tudtok nekem ajánlani?

nmnrsytc

Sziasztok

Ahogy Psoft is írta a habosított PVC nagyon jó alapanyag lenne mert könnyen vágható.
De viszont a mechanikai elemeket tönkre teszi.
Én is megszívtam vele......

000000000

tehát: polikarbonát?

PSoft

ki005gz70

Sziasztok ! Megkértek, hogy szerezzek 80w co2 -lézer csövet. Nem foglalkoztam vele soha.
Hol ? kinél ? Mi pénz egy ilyen ?