Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Mostanában nem gravíroztam a G-ray el,de hasonló sebesség adatokra emlékszem a kék 2W-os lézerre is.

Kicsit visszapörgettem, http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1247506414&order=reverse&index=11&azonosito=hobbycnc#12109" TARGET=_fnew>ITT azt írtam,hogy 400-5500mm/perc.
Az biztos,kell némi próbálgatás és hangolás a sebesség és teljesítmény optimális beállításához.
Már csak az anyag minőség változásai miatt is.
A minőség változásba beleértendő a fa mindenkori nedvességtartalma is,ami megint egy jelentős tényező,ami befolyásolja a végtermék/kép minőségét.
A "Tamás-féle" lépés/DPI táblázat segítség,már a kép előmunkálatainál.
Érdemes már az elején,a kép méretezésénél figyelembe venni.

Béni

Mint mondtam, a DPI nem valós tulajdonsága egy digitális képnek. Annak a pixelszám határozza meg a méretét.
A megjelenített/nyomtatott képnél lehet DPI-t értelmezni.
A DotG képpontonként dolgozik. Ha van egy 800x600-as képed és azt 0,1 mm-es raszterral készíted, akkor a készméret 80x60 mm lesz.
(800x0,1 illetve 600x0,1)
A kiinduló kép (digitális állomány) DPI-je semmit nem számít.

hebo87

Igen, béna voltam, pont most jöttem rá, ahogy szórakoztam photoshopban.

Kipróbálom mindjárt 250dpi-vel.

Béni

"Kipróbálom mindjárt 250dpi-vel."
[#falbav]

c2nsu773m

Te valamit elnézel.

Van egy egyszerű képméretező program és egy adott kép.
Ebben a progiban meg lehet adni a kép külső méretét mm-ben és hogy hány DPI-is legyen.
Nem a felbontással adjuk meg (600x800) a kép küllméretét!  

Béni

Ami írsz az igaz, de ...

Egy BMP vagy bármilyen egyéb formátumú digitális adathalmaz által tárolt képnek nincs valós mérete.
Csak az elfoglalt tárhelynek van. :)

A DPI a nyomdai előkészítés (fizikai megjelenítés) esetére használt segédparaméter.

A digitális képrögzítők paraméterei között mikor találkoztál a DPI-vel, mint jellemzővel?

c2nsu773m

Igen ezt értem és ez igaz is!

Hagy próbálja 250-el, még pár tucat próbát úgy is el kell végeznie mire rájön , hogy neki mi lesz az ideális... [#smile]

Béni

Nem okoskodok tovább ... ma valami front van ...
[#wave]

hebo87

Megcsináltam 250 dpi-re, semmi nem változott, ugyan úgy kihagy néha.
Ha lassítok a futáson virtuális B tengellyel kapcsolgatva akkor viszont jó, de így meg háromszor annyi idő.

xfg6v697j

Esetleg próbáld meg az M10P1/M11P1 helyett az E1P0/E1P1 utastáspárt.
Ez gyakorlatilag ugyan azt tudja,csak ennél az E után kell írni az output számát.

000000000

Lézer Dot gravír Robsy módra a topikomban.

hebo87

Kipróbálom majd.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Most ráfeküdtem a mach3 lézer plugin témára.
Ugye azzal az a baj, hogy nagyteljesítményű Co2 lézerhez van, így tűl rövid impulzusokat ad (40us-ot 25khz kernel sebességnél) a kék lézernek, hogy nyomot tudjon hagyni világos rétegelt lemezen.
Sikeresen készítettem egy kiegészítő áramkört amit csak az én általam tervezett áramgenerátor csatlakozójára kell kötni, és arra meg a vezérlő jelet. Ez megnyújtja az impulzosokat akkorára, hogy nyomot tudjon hagyni rétegelt lemezen is. Jelenleg még tesztelem, de lesz egy sebességbeli határ, mert ugye az impulzus nem nyújtható végtelenségig, csak a következő kezdetéig. Így ebbe belszól a kernel frekvencia, és a feed rate-is.
Annyi már kiderült, hogy 2W-os kéknél legalább 1ms-ra kell növelni az impulzust, hogy meglátszódjon, de még ez kicsit kevés, következőnek 2-3ms-al tesztelem, csak ugye ennek a sebesség látja a kárát. Mondjuk tovább lehet javítani majd nagyobb teljesítményű lencsével, vagy 4W-os lézerrel.

PSoft

Szia Zoli!

Küldtem mail-t.

hebo87

Úgy néz ki nem kellessz 2ms-os impulzusnál nagyobb jel, így maximális lézer teljesítmény esetén 800-900mm/perc lehet a maximális sebesség.
Ez a kép 800mm/perc sebességgel készült.
http://i57.tinypic.com/2s0yg6u.jpg" border=0>

Jóvolt végre nézni, hogy konstans sebességgel ment a gép.

s73tgf9vg

Sziasztok!
Még mindig ásom magam a lézer témába.
Úton van hozzám egy M140 2.5W-os lézer dióda, amit a kickstarteres gép is használ.
Lencse viszont még nincs hozzá.
Az olcsón beszerezhető lencsék közül addig már eljutottam, hogy nekem a 405-G-1 vagy a 405-G-2 lenne megfelelő, viszont olvasom fórumokon, hogy sok helyen blu-ray meghajtók lencséivel hasonlítják össze.
Lehetne ezzel helyeteesíteni? Sima blu-ray író optikával?