Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

zozo

OK, pardon! -hamut szórok a fejemre, túl késő van már az agyamnak...  
-hát ha direktben van hajtva és ráadásul sok  fogszámú a kerék is, no és nagyokat is lép a motor, akkor tényleg lehet darabos.

(Azt gondolnám, egy mikrolépés nem okozhat szakadást/"recét" a lézer munkájában)

wa76ftbim

A Mach3-at szerintetek össze lehet hozni az Arudinos vezérléssel? És vajon ebben az esetben hova kell kötni a lézer vezérlését? Valaki nem próbálkozott még ilyen megoldással?

000000000

A Mach 3-at akkor tudnád összehozni a Arudinos vezérléssel ha olyat fejlesztenél rá mint az UC100 vagy UC300 Polgárdi Balázs féle megoldás.
És akkor még a Mach 3 alá is kell egy plugin ami USB-n keresztül csatlakozik a Arudinos protokollhoz.  
Legalább is én más módját nem igazán látom.  

KBalázs

Az Arduino szoftvere (RepetierHost, stb) is csak G-kódot eszik, minimálisan eltérôt, mint amit generálna egy marópálya tervező progi, így felesleges más sw.  
Tehát legenerálod a G-kódot, és ha elsőre nem enné meg, akkor készítesz (mondjuk magamból indulok ki, én megírnám) egy konvertert, de lehet úgy, hogy csak szövegszerkesztőben lecseréled a problémás sorokat Find-Replace módszerrel akár.  
A lézert OOK (M106-M107) vezérléssel pl. a hûtôventilátor helyére is köthetnéd.

KBalázs

OOK = On-Off Keying, azaz Be/Ki kapcsolgatod a lézert.

s7manbs8

Hogyne lehetne én is nemrég írtam meg a konverteremet neki. Csak még időm nem volt használni, de hétvégén talán odakerülök a gép közelébe. A kék fórumon, még a  Pascal forráskódot is odatettem, az én topicomban van.

000000000

Ha az segítség, olyan Robsy posztprocesszor programom van, ami pl. egy gravír G kód kapcsán a Z le/fel mozgásoknál pl. M3, M5, vagy időzítő kódokat tesz be a lézer, vagy plazmavágó be-ki kapcsolgatására.
Ha elküldöd a kódod, visszaküldöm az átalakítottat.

ANTAL GÁBOR

Tibor ! Olyan ez a kiegészítés ami megkülönbözteti a marási síkot az"utazó" síktól ? Be tud tenni egy M3 at amikor leért a Z a marás-síkra és amikor elindul vissza  az utazóra akkor elveszi azt ?  Mert akkor én is szívesen kipróbálnám ....

hebo87

Sziasztok!
Én is most építettem egy egyszerű Makeblock XY-plotterrel 2W-os kék lézer gravírozót.
Ez is Arduino-s van hozzá külön program amibe egyszerűen lehet csak képet vagy dxf fájlokat berakni, 0-255 PWM-el lehet változtatni a lézer teljesítménye, sebességet, stb. lehet állítgatni. Sajnos kép gravírozására szinte alkalmatlan, nagyon lassú, úgy küldi a program az utasításokat, hogy ha árnyalatos a kép akkor lépésenként, képpontonként megáll és bekapcsolja a PWM-el beszabályzott teljesítményű lézert, majd kikapcsolja lép egy képpontot és újra. Emiatt veszett lassú.
Nem tudom miért így oldották meg, lehet nem is elég gyors az AVR, hogy folyamatos y mozgás mellett PWM-el tudja állítgatni a lézer teljesítményt. Módosítani kellene az egész programot, de sajnos nem értek a programozáshoz. Inkább veszek, hozzá egy Mach3 illesztő és léptető vezérlőket és azzal már nem lesz gond legalábbis remélem. A mechanika nem rossz, ez is bordásszíj meghajtású, vágásra tökéletes, az új vezérlővel már kép gravírozására is. Az biztos, hogy a felbontása elég lesz, ugye a lézer sugár átmérője 0,1mm körüli, visszaszámoltam az 1/8 mikrolépésből, léptető 1,8°/lépéséből, bordásszíj osztás és kerék fogszámából, hogy 0,0229mm mozdul majd lépésenként, ez bőven elég a lézernek.

000000000

Igen, ezt is tudja, amit szeretnél.

000000000

JÓ. ZENÉLŐ FALIÓRA. Mit jáccik?

s7manbs8

Adakozok egy kicsit.

Lézer vágáshoz kód konverter, ami 3D nyomtató Marlin szoftvernek megfelelő kódot tesz bele.

Turbo Pascal 6.0 nyelven íródott, (DOS).

Kivágásra vagy egyszerűbb égetésre megfelelő.

Szerző: elektron, szabadon felhasználható, engedélyt megadom.
-----------------------------------------

A konvertáló program, ami a PyCAM program g kódjába beszúrja  a szükséges plusz lézer kapcsoló sorokat, a következő.

program laser_cut_file_converter;

uses Crt;

var
        fi        : text;
        fo        : text;
        s         : string[255];
begin

ClrScr; GotoXY(5, 5);

Assign(fi,'input.gc');
    Reset(fi);

Assign(fo,'output.gc');
    ReWrite(fo);

while Not(EOF(fi)) do begin

ReadLn(fi, s);  

if Not(s[0]=#0) then begin
        if (s[1]='G') and (s[2]=Ɔ') then begin
           WriteLn(fo,'M106 S0');
        end
          else
        if (s[1]='G') and (s[2]=Ƈ') then begin
           WriteLn(fo,'M106 S255');
        end;
      end;

WriteLn(fo,s);

end;

Close(fi);
    Close(fo);

end.      

Turbo Pascal 6.0-val fordítható.  Bemenetként az "input.gc" nevű file-t nyitja meg, kimenetként pedig az "output.gc file-t hozza létre, amiben beletette a bővítést is.

Egyéb programok kimenetére vagy más vezérlőre a plusz sorok szövegét és a sor felismerést lehet módosítani tetszés szerint.

rbbhbyvfs

Sziasztok,

Ami ebben a gépben megfogott az lézerfejre húzható kis műanyag takaró/levegő terelő 3D nyomtatott alaktrész, nincs ilyen rajza valakinek?

Köszönöm,

3d730xvev

Üdv!

40W-os kínai lézeremben kiment a tükör (egy lyuk keletkezett a közepén és ketté tört)Tud valaki segíteni tükör beszerzésben? Ja és kérdezném hogy normális hogy a tükör megég és mi lehet az oka???
hodos@primposta.com

c2nsu773m

Mekkora az átmérője?