Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Titkárnő???
(Te,csak diktálnál!):)))

000000000

Van egy ilyen film is ( A titkárnő. 2002 készült) elég érdekes viszonyt mutat be a főnök és az alkalmazott között.  

Dakota25

Elgondolkodtam kicsit ezen a "mit-mivel vágni?" kérdésen. Bár a gyakorlati tapasztalatom nulla a laserek terén, hátha profitál valaki a gyakorlatban a gondolatból:
Nyilvánvalónak tűnik, hogy egy adott anyag a vágáskor abból a hullámhosszból "hasznosít" a legtöbbet, amit leginkább elnyel. Ez (ezek) a hullámhossz az, ami az elnyelési színképében a sötét sáv(ok)hoz közel esik.
Ezzel azonban még nem vagyunk kinn a vízből.
Az anyagok elnyelési színképe módosul a hőmérsékletükkel. A gyakorlatban használt műanyagok ráadásul tartalmaz(hat)nak idegen adalékokat, színezékeket, ezért semmire nem megyünk pl. a PET elnyelési színképével, mert az tiszta anyagra vonatkoztatva van publikálva.
Segíthet viszont a konkrét transzparens alapanyagok "kedvenc" hullámhosszának meghatározásában akár egy házilag is könnyen elkészíthető spektroszkóp. (Bőven találni a neten. Prizma, doboz, és napfény kell csak hozzá.)
Így könnyen kiválasztható egy anyaghoz a fényforrás, vagy épp fordítva, adott fényforráshoz a beszerzendő anyag. Sajnos csak a látható spektrumban működik ez az egyszerű műszer, a szenzor -a szemünk- korlátai miatt.
...persze ez csak morfondírozás, lehet ettől sokkal egyszerűbb kipróbálni, hogy viszi a gyakorlatban.

000000000

Anno feltettem egy elnyelési táblázatot ide amit még a CNC gépbeállítós időkből mentettem meg.
Igaz azok kis 3000 illetve 4000 wattos TEA lézerek voltak.  
Ebben a topikban valahol a nevem alatt biztos megtalálod.  

nv5firipz

Én személy szerint feleslegesnek tartom ebben a kategóriában a diagramokat és egyéb elméleti számításokat. Kis dologtól már borul az egész elmélet.
Ezektől a kis diódáktól igazán nagy csodát nem kell várni. Ha valaki konkrét gépépítés előtt áll, szerintem célravezetőbb ha megkér valakit, hogy tesztelje az adott anyagot.

000000000

Itt van akkor újra.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Rat/Laser/Elnyel%e9s.jpg" border=0>

000000000

Ez az 1-2 esetleg 4 Wattos lézer diódás dolgok tényleg csak bohóckodásra jók.
Hobbi illetve mint játék vagy érdekesség szinten elmegy, de arra hogy valaki ebből éljen meg vagy ezzel termelni akar az felejtő !  

nv5firipz

Bohóckodás nem biztos, hogy a megfelelő szó. Ha valakinek épp megfelel az adott folyamathoz akkor pont jó lehet.  
Akár még a termelésbe is be lehet kapcsolni. Nem mindenhol igénylik a több 100-1000W-os teljesítményt.

PSoft

Persze!

Az a tuti,mikor legalább három nullát rittyentesz a kettes,vagy a négyes mögé!:)

Bohóckodás...
Nevezheted akárminek,lényegtelen,ez csak egy vélemény a sok közül.

Azért megnyugtatlak,én sem ezzel keresem a kenyerem.
Habár,volt már rá példa,hogy egy kifli ára összejött!:)))

Csak neked megsúgom,(hogy a Te stílusoddal éljek):)kétnullás lézerel nekem is volt/van dolgom,van némi rálátásom a kétnullás kategóriára is.
[#wave]

000000000

Ezeket a 5 watt alatti cuccokat inkább lézershow-hoz használják, nem anyagmegmunkálásra.
Az egy dolog a leleményes hobbís "elbohóckodik" vele de ez arra se elég, hogy a gép kitermelje a saját költségét.  
Tehát a termelést igen csak idézőjelbe tenném.
Majd ha elérhető árú lesz a 20-50 Wattos teljesítményű félvezető lézerek akkor lesz érdemes foglalkozni termelés szintűen.
Iparban 20 watt alatt nem láttam lézert megmunkálás szinten ( még jelölésnél sem)

000000000

Ipart meg a hobbi szintet ne keverjük mert a két dolog nem egy árkategória !
Magadnak kiszenvedsz "kibohóckodsz" valami rétegelt lemez dolgot az ok, ( örömét leli benne az ember, de megélni biztos nem fog belőle és még fizetéskiegészítésnek is karcsú )
Mikor fillérekért gyártják már ezeket az összerakható T-rex és egyéb cuccokat akkor nem fogsz tudni labdába rúgni.
Szerintem ezek az elérhető árú félvezető lézerek egyenlőre még csak a játék kategória alját verdesik.
Amúgy konkrétan megkértek, építsek egy ilyen félvezetős lézer gépet.
Aztán mikor megkérdeztem mit szeretne vele gyártani a kolléga, inkább mondtam ne mert csak kidobott pénz lenne.
Sajnos amire Ő szerette volna használni az már termelési szint.  
Az elvárás meg kaviár volt a az anyagiak csak pizzára futották.  

PSoft

Te írtad az #5685-ben...

"...de arra hogy valaki ebből éljen meg vagy ezzel termelni akar az felejtő !"
(ha eddig nem lett volna valakinek világos,mostmár ezt is tudja mindenki):))

Szerinted,van itt köztünk olyan valaki,aki egy rosszos 2W-os kék lézerben látná a kánaán eljövetelét?
(az #5689-es példádat kivéve)

000000000

Látom akkor már érted mit is jelent a bohóckodás [#idiota]

3z4pi4rei

Sziasztok!

Szerintem csodát senki nem várt a 2W-ostól megvásárlásakor. Annak ellenére, hogy a 4W-os ára nem egyenesen arányos a teljesítményével, azaz nem a duplája, hanem a triplája, a vágási vastagságod nem lesz a duplája.

Én anno fényképek gravírozása miatt vágtam bele az építésébe. Arra tök jó, ami minőségi gondom van vele, annak oka szerintem a mechanikámban keresendő, de az sem vészes. Szoktam én is vágni vele, a képeket körbe. Ha nem fújnám egy kis kompresszorral, biztos nem is sikerülne. De így működik, elfogadtam, hogy ennyit tud.  

Összetettebb vágáskor (nem négyszög) van egy kis gondom, hátha tud rá orvoslást valaki. Becsúszott anno egy olyan baki, hogy az Y tengelyt működtető kisebb léptecs túlfeszt kap a vezérlőtől úgy, hogy az a minimumra van beállítva. Nem magamtól jöttem rá, úgy hallottam, hogy ez a 2 motor együttes működésekor remegést okoz. Szerintem ettől cakkos a vágás. Nincs erre valami elektronika közbeiktatásával (ellenállás, kondi, stb…) megoldás?

Üdv Fishi

000000000

A léptetőmotor mindig is túlfeszültséget szokott kapni, ezért van a benne egy áramgenerátor jellegű szabályzás.
Például egy mezei léptetőmotor ha DC-ben nézzük az áramfelvételt akkor úgy 2-5 voltál már eléri a névleges áramát.
Egy jobb vezérlő meg akár 50-90 voltot is simán ráküld.
Ha nem lenne benne egy áramgenerátoros megoldás akkor pillanatok alatt gyakorló villamosmérnököt játszana. ( vezeték végén széndarab ) [#nevetes1]
Tehát ezt a túlfesz dolgot nem igazán értem, mert a léptetős rendszernél az áram a lényeges.
Amúgy lehet tudni, hogy milyen vezérlőről és motorokról van szó ?
Amúgy meg a témát át kellene vinni a megfelelő topikba.