Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

c2nsu773m

Bár a foltátmérődhöz meg kell találnod a legnagyobb felbontást 300-400 között keresgélj...

xfg6v697j

Nagyon is lehetséges
'© Török Tamás ma 13:01 | Válasz | #5738 '
által felvetet probléma.
Ha a géped fizikai felbontása nem passzol a G kódban meghatározott felbontáshoz,könnyen lehetnek látszólag üres sorok.
Ha mondjuk a géped felbontása 0.1,a Gkódban pedig 0.12 szerepel,akkor néhány sor után ez a kis különbség összeadódik,és kész is a látszólag üres sor.

hebo87

Ha jól értem akkor mindig meg kell nézni a kép dpi-értékét és ehez beállítani az XY raszter értéket?
Az a kép amit mmutattam 72dpi-s és DotG-ben 0,1-es XY raszterral  készült.
Akkor a ennek a képnek 0,3-as értéket kell megadi, és be kell iktatni a sorismétlést, hogy ne legyen csíkos a kép? Mert ugye azért állítottam 0,1-et mert kb ekkor a lézer átmérője is és így pont passzol.

Béni

A kép DPI adata származtatott tulajdonság.
Ebben az esetben éppen semmi jelentősége sincs.
Ha a géped kérdéses tengelyének a felbontása nagy (0,1 mm vagy fölötte) akkor jelentkezhet csak a feltételezett hiba láthatóan.
A rasztert elsősorban a munkadarabon létrejövő szerszám nyom mérete alapján érdemes beállítani.
(Alapesetben közel azonosra.)

hebo87

Ma egyébként hanyagoltam a DotG-t és a G-ray-t állítgattam. Végre sikerült értékelhető eredményt elérni.
Ami kiderült, hogy finomhagolni kell még a gépet. Ez az első kép 200mm/min fekete, 1000mm/min fehér 1500mm/min fehér+ értékekkel és 0.15-ös raszterral készült, olyan 40%-os lézer teljesítménnyel.
http://i59.tinypic.com/35a7r7q.jpg" border=0>

Ezalatt a Mach3-ban a motor tuning fül alatt ezek voltak beállítva, ugye az én gépemre számolt 43,744 lépés/mm értékkel, 5000mm/min sebesség és 1000mm/s2 gyorsuláss volt megadva.

Majd próbáltam növelni a sebességet és vele arányosan a lézer teljesítményt, hogy gyorsabb legyen, na jöttek a problémák, fekete pöttyök jelentek meg a képen. Ezután beállítottam motor tuning alatt 4000mm/min sebességet és a max 12000mm/s2 gyorsulást, sokat javult a kép, de még mindig nem tökéletes.  
Ez a kép 700mm/min fekete, 3000mm/min fehér és 10000mm/min fehér+ értékkekkel készült.
http://i58.tinypic.com/wrdnkg.jpg" border=0>

hebo87

Jaj, talán megértettem már, elnézést nagyon új vagyok még mach és cnc témában.
Szóval a gépem step per értéke 43,744 tehát a felbontása elvileg 0,0229mm.
Akkor nem ez lesz a gond?

Béni

Biztosan nem ez a gond.

c2nsu773m

xfg6v697j

A G-ray némi próbálgatást,és hangolást kíván.
Nekem kb
fekete/fehér
500/5000
körüli érték szokott jó lenni,de én piro fejet használok,nem lézert.
Fehér+ nak,a gyorsjárati sebességet célszerű beírhni.
A pöttyöződésnek az oka lehet a fa szőrössége,de akár a nagyobb sebesség is,mivel némelyik mach verzió elkezd darálni a G-ray Gkódjával,ha átlépünk bizonyos sebességet.
A MACH3.043.062,és a MACH3.043.066 verzióknál nincs ez a darálás.

hebo87

.066 verziót használok.
Pöttyöződés mennyisége látványosan csökkent ahogy növeltem a motor gyorsulását.
Nem az a gond, hogy gyors váltásoknál nem tud elég idő alatt felgyorsítani?
Illetve mi lehet az oka a kép szélén látható néhány fehér csíknak? Mintha nem kapcsolna be időben a lézer?

c2nsu773m

Fogod a képet és átméretezed 250 DPI-re!
A lenti táblázat alapján XY lépés amit G-kódban fogsz megadni a 0.102 lesz!

Ez CO2 lézernél is előfordul ha rosszul állítom be ....

hebo87

Egyébként a DotG-be írt feed rate semmilyen hatással nincs a futás sebességére.
Ez rendben van így?
Egyedül a mach3 motor tuning alatt tudom lassítani vagy gyorsítani.

hebo87

De így piszok nagy lesz a kép 0,1-es raszterral, és veszett sok képponttal.
Konkrétan 100000 sor helyett, 1,2 millió soros lett a gcode.

hebo87

Jaj és mindig kapok egy hibát mach3 bezárásakor, mikor előtte dotg-s gcode-ot futtattam. Ezt:
Error found, Art code:9991
Error triggered
Lehet ennek köze a néha kikapcsoló lézerhez? Valószínű igen.

Béni

G0 az G0. Oda hiába írsz bármilyen előtolást.
(Úgy láttam a bemásolt poszt szinte csak G0-át tartalmazott ...)