Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

LittleSV

Most akkor vágja a 3mm-es rétegelt lemezt, vagy nem?

zozo

1mm-ig igen [#wink]
Lehet ám, hogy arrafelé más anyagú, összetételű a rétegelt lemez mint nálunk.

PSoft

Az enyém???

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1247506414&order=reverse&index=3&azonosito=hobbycnc#12860" TARGET=_fnew>Mintha már,írtam volna róla!:)
Te meg...olvastad is!:))

zozo

Ja, én azt gondoltam, Little a videós gépre gondol, mert ott max. 1mm-t ír rétegelt lemez átvágáshoz.
Vagy a manus közel sem  olyan ügyes mint PSoft..., és nem feszegette még a határokat.

LittleSV

Nem a tiéd, hanem amit linkeltél.  
Aztmondjahogy: What materials can it work with?
1mm-től vastagabb rétegeltlemez vágás nem gravírozás igen.
Alatta meg hogy 3 rétegű 2,8mm rétegeltlemez vágása 1 menetben igen..
Mondjuk csak átfutottam, most másodjára látom hogy az első táblázatban a 2W M140 dióda van, míg a másodikban 9mm 445nm. Mondjuk ezek alapján nem lehet összehasonlítani. Azthiszem az én 2W-osom is 9mm..

PSoft

Az #5664 "ügyes kis gépecske" kifejezést,a konstrukcióra értettem.
Csak a képeket/videót nézve,annak tűnik.
A lézeres paramétereit,nem is néztem annyira.:(

s73tgf9vg

Sziasztok!
Hol tudok annak utána olvasni, hogy mi a különbség a 445nm és az infra lézer között?
Melyik milyen anyagot vág, vagy mire való.

4ybj8h3c8

Nagyon leegyszerűsítve:

Az infra tartomány a látható fölött van. 700 nm-től indul.
A 420 az ibolya teteje, a röntgen és a látható között van, a látható tartomány legalján, vagy alatta.

s73tgf9vg

Akkor a hullámhossz nem befolyásolja az anyagot amit vágni képes? Csak a teljesítménye?
Akrilt akarok vágni pár mm vastagságig, fát, bőrt, meg ha vinné a 3d nyomtató alapanyagait az ABS-t és PLA-t.
Jól láttam, hogy egy 2W-os lézerrel akár 10mm plexit is el lehet vágni, csak nagyon lassan?
Ha nincs különbség akkor talán jobb a 445nm-es mert látszik, óvatosabb vele az ember, bár főleg az ára fog dönteni.
Mind a kettőhöz ugyan olyan védőszemüveg szükséges?

PSoft

Dehogynem!

A hullámhossz nagyban befolyásolja,hogy mi "vágható" a lézerrel.
Fát,bőrt,pár mm-es vastagságban tudsz akár a 2W-os 445nm-es hullámhosszú kék lézerdiódával is vágni.
Az akril,plexi,már macerásabb vele.
Ez a hullámhosszú lézer átlát az akrilon,plexin,üvegen...stb.
Ha a 2W-os kék-re gondolsz,az "akár 10mm vastag" plexi vágása csak vágyálom.
Piros plexiből,vágtam már vele 3mm vastagot egy vágásból.
Szintén a pirosból,6mm-es volt a legvastagabb,amit még át tudtam vele vágni,de annál már a vágott felület minősége is hagy kivetni valót maga után.
A 6mm-est,viszont már csak 4-5 vágásból,és nehezen!
Plexinél,még az sem mindegy hogy milyen a gyártástechnológiája,öntött,vagy extrudált.
Víztiszta,és világos színekkel ne is próbálkozz,nem fog menni a kék 2W-ossal.

https://www.kickstarter.com/projects/1537608281/lazerblade-the-affordable-laser-cutter-engraver" TARGET=_fnew>A lap kb. kétharmadánál találsz táblázatokat,a kék 2W-os lézerre vonatkoztatva.

sunraw

Sikerült a fogaskerekes művelet (2W,445nm):

https://lh5.googleusercontent.com/-zYBPa3caHpA/VNEGzDab2DI/AAAAAAAAIHI/h43NlZA5n-A/s912/gear.jpg" border=0>

ANTAL GÁBOR

Beleugathatok? A hullámhossz igenis döntő. Azt tudod jól elvágni amelyben abszorbeálódik a sugár .  Az sem mindegy hogy hány % alakul hővé. Vegyünk egy példát CO2 lézer vasat vág  P = 3 kW  
ugyanezt egy Yag fíber lézerrel 1 kW al meg lehet csinálni ( mert nagyobb része hasznosul a rövidebb hullámhosszúságú Yag lézenek . Van valahol egy diagramom ahol a hullámhossz függvényében fel vannak tüntetve az anyagok . Egy extrém példa : rezet nem nagyon tudnak lézerrel vágni. A te eseted : 445 ös kék, vagy infra . Arra kell egy diagramot szerezni . De általánosan a foton energiája : a Plank állandó * a rezgés frekvenciája . Vagyis a kék " keményebb "

ANTAL GÁBOR

Basszus : beíratkozok egy gyors és gépíró tanfolyamra mert megint az jön le hogy plagizálok  ( P soft is leírta de remélem az enyémről is hihető hogy a saját kútfejem terméke )

s73tgf9vg

Ezt az oldalt láttam valahol lentebb is, nagyon tetszett a gép, a füst elfúvóját én is alkalmazni fogom.
A táblázatig viszont már nem jutottam el, köszönöm, hogy jelezted.
Elég jól össze van szedve amire kíváncsi voltam. A 808nm-es máshogy áll a plexihez? Videókban úgy láttam, hogy nem.
Esetleg tudnátok még segíteni néhány érvvel az egyik illetve a másik mellett? ha nincs jelentős különbség akkor marad a 445-ös.
Gábornak is köszönöm a segítséget, az a táblázat valóban hasznos lenne, megpróbálok én is keresni valami hasonlót.