Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Hát,nem vagyok egy "fa guru" de,én pont fordítva tapasztaltam.

Amikor így,viszek haza egy egy táblányit,a könnyebb kezelhetőség miatt fel szoktam darabolni "kezelhető" méretű darabokra.
A kazán mellett a falon van egy polc,ott szoktam fektetve tárolni.
Szellős is,meleg is az a légtér.

Nekem úgy tűnik,mintha a "porszáraz" rétegelt lemezt könnyebben vágná.

De majd,a fához jobban értők biztos megmondják a tutit.

c2nsu773m

Lehet a belső rétegben van egy görcs és azt már nem vágja át!
Magyarországra nem hoznak A-s minőséget...
Van még a modellező rétegelt lemez jó drágán!

fa_kukac

Hát a nedvesség elpárologtatása az mindig energiát emészt fel.

gs7g6k8ch

Köszönöm az infókat. Én is egyre inkább a fára gyanakszom. Kísérlet ként megpróbálok majd egy darabkát betenni előmelegített sütőbe egy 20 percre 120-150 fokra. Meglátjuk, mi történik ha száraz(abb) a cucc...

Psoft, megengeded, hogy küldjek neked az anyagból egy mintát "kontroll vizsgálatra"? Elvágnád nekem? Kíváncsi lennék, hogy a Te jól beállított géped milyen paraméterekkel halad rajta. Ezzel kizárható vagy megerősíthető lenne az "anyagminőség elmélet".

Szalai György

A sütőbe tevésen elálmélkodtam reggel, mert az azért nem szárító. Azután később belebotlottan egy felismerésbe. Nem ér röhögni, ha hülyeség. Nyilván csak belebeszélek, mert nincs ilyen lézerem.

100 C fok alatt a fa felhevül, a víz elpárolog belőle.
150-230 C fokon megtörténik a pirolízises bomlás.
300 C körül van a sárga lángú gyulladási hőmérséklet.
500-700 C körül a szén, gázosodik és végül,
700-800 C fokon a faszén láng nélkül elizzik.

Mire kell, elég legyen a kicsi lézer által biztosított fénysűrűség?
Gondolom, szobahőmérsékletről fel kell melegítenie a fát a sárga lángú égési hőmérséklet közelébe.
Tehát 20C-ról 300C fokra, vagyis kb. 280C foknyit.
De ha 100C fokosan teszed a lézer alá, akkor már csak 200C foknyi emelkedés szükséges, amihez kevesebb lézer energia kell.

Jó lehet ez a gondolatmenet egyáltalán? És kivitelezhető lehet a fa előfűtése a lézer nélkül, más módszerrel? [#nemtudom]

c2nsu773m

[#nevetes1]
Jaj , könnyet csaltál a szemembe!
Ezt a fizikai kísérletet próbáld végigvinni!
Egy rezsóra tegyél fel rétegeltet melegítsd elő és mehet a vágás!
( Angolok meg az Amerikaiak szoktak ilyen kísérleteket csinálni és dokumentálni!"  

gs7g6k8ch

Nos, egyelőre nincs áttörés a vágásom ügyében.
Sikerült már átvágni a fát, de nagyon lassan, és sajnos mindig hagy átvágatlan részeket.
A vágási felület teljesen elszenesedik már, de így is vannak kimaradt részek függetlenül attól, hogy hányszor megyek át rajta.

http://kepfeltoltes.hu/150317/V_g_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

A képen látott darabon 4x mentem át 100mm/percel.
Már a második vágásra átvitte ahol sikerült elvágnia, a harmadik alkalommal még több helyen átment már, de a negyedik körben már nem változott. Ahol nem vágja át 3. körben, ott már mehetek akár 6x is.
Arra gondolok, hogy esetleg itt-ott a rétegeket összetartó ragasztó okozhatja a bajt.
4mm tömör fa lapból első körben kiesik a vágott darab.

PSoft

Ha gondolod,küldhetsz abból a rétegelt lemezből egy darabot,szívesen megpróbálom az enyémmel.

Azonban,nálam is előfordul rétegelt lemeznél,hogy sávok kimaradnak a vágásból.
Aztán,a kimaradt részt vizsgálva,mindig az a megállapítás,hogy szemét van a köztes rétegben.
Kéreg,görcs,csomó,ragasztó,vagy mittudom én,hogy még milyen szemét.
Mint ahogy © Török Tamás is írja.

Minél jobban kormosodik a vágási "rés" ,annál nehezebben,kevesebb eséllyel indul a következő réteg vágása.:(

c2nsu773m

Fújod levegővel?

PSoft

A másik dolog meg,amivel tisztában kell lenni...

Kicsi ez a 2W teljesítmény,még a 445nm-es kék-ből is.

A 3mm-es rétegelt lemez vágása ezzel a 2W-tal,már már...határeset(lehet).
Mindennek nagyon klappolni kell,hogy biztonsággal megbirkózzon az átvágásával.

Faanyag minősége/nedvesség tartalma,gép/mechanika milyensége,lézer fókuszálása,a fókuszlencse milyensége,a dióda kihajtása(mA),a diódában levő üzemórák száma,3mm átvágásánál,már a sugár merőlegessége,a (műhely)levegő nedvesség tartalma,stb....stb.

Mind,mind,befolyásoló tényező lehet.

PSoft

Jahh!

A levegő fúvást,a fúvás erősségének kikísérletezését,ki is hagytam az előbbi felsorolásból!:)

gs7g6k8ch

Persze, megy rá fentről a lézerrel párhuzamos az áramlás. Kap bőven levegőt.

PSoft

Nah látod!

Pedig,direkt írtad,hogy..." Nem ér röhögni, ha hülyeség."

Én,pld.teljesen komolyan olvastam/vettem az eszmefuttatásod a rétegelt lemez "elősütéséről"a lézer alá!:)
Csak azon gondolkodtam el egy két pillanatra,hogy...
Miért is,nincs Neked még...lézered?

Aztán rájöttem!
(no,nem arra,hogy miért nincs)!:)
Hanem arra,hogy...addig jó nekünk,amíg Neked nincs.:)
Hogy miért is jó az nekünk?

Reggel,kávé szürcsölgetés közben,mások nyűgét/baját olvasgatva,gondolkodsz helyettünk(is).

És,vagy olyan faxa gyerek,hogy a felismeréseidet,amik szinte mindig jó irányba mutatnak...önzetlenül megosztod itt velünk is!

Noh,de hogy rövidre fogjam...

Nem látom ördögtől valónak,amit Te láttál ma reggel.
Egy próbát/kísérletet mindenképp megér!

legföljebb,majd születik egy jó kis értekezés a "rétegelt lemez előmelegítése a 2W-os kék lézer alá,a magyar HobbyCNC-sek körében" címszóval.

Had irigykedjenek azok az inglis,meg ámerikai tudósok!!!
 [#vigyor2][#wave]

s2k5ycubj

A 3d nyomtató fűtött asztallal biztosan jót lehetne kísérletezni... Biztos,hogy másképpen működik már 50-60C°-os hőmérsékleten is.

nv5firipz

Annyira nem elrugaszkodott dolog a faiparban ez az előkészítés. Csak az a kérdés mennyire éri meg.
A bútorgyártásban is gőzölik az anyagot, hogy meg tudják hajlítani.