Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

c2nsu773m

Milyen hőfok van a helyiségben?

c2nsu773m

Elég a 2.5lieres is.
Hivatalosan 3liter kell, de egy 40W-os csőnek bőven elég!
Állits a sarokba egy 50 literes hordót tele vizzel és voala kész a hűtesed!

motion

Köszi az infót.
Megpróbálom a kisebbik szivattyúval és 25L vízzel. Csökkentem az emelési magasságot, hogy elérje a 3 litert percenként.
A sarokban már van más holmi, a műhely nem túl nagy, a gép váza pedig belülről üres, úgyhogy aminek csak tudok ott keresek helyet...
Ma délelőtt 26 fokot mértem a műhelyben, ebből jó lenne lefaragni 3-4 fokot vízhőmérsékletileg, és azt tartani.
Van két abszorpciós hűtőbordám, azzal kellene valami okosat kezdeni...

000000000

Én, a 40 wattoshoz 5 liter vizel, egy fedeles vödörbe, hűtő aggregát nélkül. Szobai szökőkút szivattyúval. Még nem volt túlmelegedés.  
Nem kell azt túlzásba vinni.  

c2nsu773m

Van néhány dolog ami szemet szúrt!

Az Y minek két motor?
Egy tengellyel helyettesíthető lenne.
A két tengelynek azonos áttételűnek kell lennie, mert később gondod lesz vele!
Az energialánchoz elég közel van a szíj.
A csövet burkolni kellene mind a sugárzás mint pedig a mechanikai sérülések miatt!

A lencsetartó fej , na az klasszul néz ki!

c2nsu773m

Az asztalt összekötő profilok útban lesznek nagyobb tárgyak esetén.

motion

Na, egy ilyen gyakorlati oldalról megközelített választ szerettem volna kapni a kérdésemre.
Köszi, továbblépek ezen a kérdésen...

motion

A két tengelynek nem teljesen egyforma a felbontása, de közel azonosak. Milyen gondot jelenthet ez? A gyári vezérlőknél is gondolom be lehet állítani tengelyenként ezt az értéket.
Az energialánc valóban elég közel került a szíjhoz, de nem ér hozzá nagy sebességgel való mozgás közben sem. Egyébként már kapott egy terelő lemezt, hogy véletlenül sem érhessen hozzá. A cső burkolva lesz. Vagyis az egész gép kapni fog egy kabint plexiből már csak az elszívás miatt is. A jelenlegi állapota még félkésznek tekinthető, ezért vannak még hiányosságok. Azért is írtam, hogy jelenleg így állok.
" Az asztalt összekötő profilok útban lesznek nagyobb tárgyak esetén."
Na ezt nem értem...
A fej...Na arra kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog szerepelni egy gyárihoz képest...

PSoft

Szerintem,ugyanúgy fog teljesíteni mint egy "gyári" fej.

Hidd el,semmi extra nincs a gyári fejben,meg a tükörtartókban,...csak az ár.:(((

c2nsu773m

Sajna valamiért a gyári vezérlő nem tolerálja ha nem egyforma.
Kör helyett ovális, nem egyformák a gyorsulásuk!

000000000

Egyébként, ha esetleg mégis melegedne a víz, jobban mint amit a kezed elbír. Akkor tedd be a fűtőtestet a sorba, amit ha kell ventivel tudsz fújatni. 5-6 liter víznek elégnek kell lenni.
Ebben az esetben a sorrend: szivattyú – Co cső – hő leadó – víztartály.  

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

A 7-8 ezer az jó.

PSoft

"Egyébként, ha esetleg mégis melegedne a víz, jobban mint amit a kezed elbír."

Nem sok az egy kicsit?
Az már messze van a cső számára optimális,22-24 Celsius-tól.
Úgy tudom,magasabb hőmérsékleten jelentősen romlik a cső hatásfoka,és az élettartamra is károsan hat a magasabb hőfok.

A hűtővíz "temperálására" egy "elegáns" megoldás lehet,egy ilyen,vagy hasonló "kiszuperált" hideg/meleg vizes ásványvíz automata.

http://img.jofogas.hu/images/12/1207542533.jpg" border=0>

Kicsi,torony felépítés,elfér a sarokban a gép közelében.
Kompakt meg van oldva a víz hűtése/fűtése(ha kell).
A hűtés/fűtés értékei "belülről" állíthatóak.
Mivel ezek nagyrészt "átfolyós",gravitációs rendszerűek,csak egy szivattyút kell plusszba beépíteni az automatába,a keringtetésre.

Kipróbált,bevált megoldás.:)

000000000

Igazad van! Elírtam. Én, néha megszoktam, nézni a kezemmel, és langyosig szokott menni.  
A 40 wattnál, nem olyan nehéz alatta tartani. Ha, biztosítani akarja, tegye be egyből a hő leadót is. Meg, tegyen a vízbe egy hőérzékelőt, ami kapcsolgassa a ventit ha kell. Nálam csurgatva van a visszafolyó víz, és még jobban hűl. A fagyállós víz is segíti a hő leadást.

000000000

Szerintem, a szobahőmérsékletű víz nem okoz károsodást, meg semmit.  

ANTAL GÁBOR

Danibá!  
azt hiszem a fagyállóval tévedsz . A fagyálló fajhője és hővezetési tényezője kisebb mint a vízé, tehát hamarabb melegszik és nehezebben távozik el a hő.  Azt a fagyveszélyes helyen   használják