Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

c2nsu773m

De tényleg miket készítettek?

Amúgy nekem itt áll parlagon a gép ,ha veszel bele csövet meg tápot, akkor a bekerülési ár kétszeresét ledolgozom neked vele!!![#wave]

NickE

Én elektronikai gyártással foglalkozok. Ahogy írtam korábban, nekem az egész CNC világ új.
Ilyeneket akarok csinálni:
https://dl.dropbox.com/u/67125876/x/stencil.jpg" TARGET=_fnew>kép1, https://dl.dropbox.com/u/67125876/x/kapton.pcx" TARGET=_fnew>kép2, https://dl.dropbox.com/u/67125876/x/mylar.jpg" TARGET=_fnew>kép3

Természetesen a nyákokat gyártatom, házilag nem igazán lehet 2 oldalas furatfémes, forrasztásgátló lakkos pozicióábrás nyákokat csinálni. Viszont sokféle maszk kellene és ehhez jó volna, ha otthon tudnék műanyagból kivágni ilyeneket. A műanyagnak sok előnye van a többivel szemben, főként az olcsósága. Egyetlen hátrány, hogy gyorsabban elhasználódik, de ez nem nagy gond. Általában 20-100 db közötti mennyiséget gyártok, annyit kibír, de ha mégis újat kell csinálni, nem kerülne sokba.

NickE

Írásvetítő fóliára nyomtattam feketével és piros ill. kék fókuszálható lézerrel próbáltam vágni, vágja is, de nem lett igazán jó minőség. Lézerrel szokták vágni. A kép3 pont egy kínai DC-K40III-al lett vágva, tehát elméletileg ennek menni kell.

NickE

Lézerrel szokták vágni = CO2 lézerrel szokták vágni

c2nsu773m

000000000

Ha csak ezeket szeretnéd gyártani, az is egy alternatíva lehet, hogy építs egy aranyos kis gravír CNC gépet sokkal olcsóbban mint a lézereset összehozni, és máris tudod kimarni a stencileket.
Jó 15 évvel ezelőtt magam is elkövettem ilyeneket, és írtam hozzá olyan vezérlőprogit,  ami G kód nélkül, közvetlenül a nyáktervező PCB Excellon vagy Gerber fájlból kimarja az alakzatokat fémlemezre vagy műa. fóliára.
Pl. réz lemezbe így nézett ki egy adott feladathoz a stencil:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/robsy-st.JPG" border=0>

NickE

Ja, igen. Azt szeretném, hogy nekem legyen itthon ilyen masina :)
Ki tudja még mikre lesz jó.

De azért kösz az ajánlatot!

c2nsu773m

s7manbs8

Nyákgyártól stencilt is csinálnak nem ? Vagy nagyon drága lenne ?

NickE

Próbáltam a gravírtűt, tényleg nem rossz, de az IC lábak kivágása már kemény. 0,1mm-es tűvel születtek elfogadható eredmények, de nagyon macerás volt belőni a magasságot, hogy épp átvágja a fóliát, de mélyebbre ne menjen, sorjás lett, kopik a tű hegye, picit lejt a fólia, akkor is gond van 0,1mm lejtés könnyen előfordul...
De a legnagyobb gond egyértelműen az IC lábak.

NickE

Igen, az első képen az gyártatott, azt használom.

Figyelj, nem iszok, nem lottózok, valamivel játszani kell :P
Most céencézni támadt kedvem.

s7manbs8

Mindentől függetlenül, ha otthon van ilyen eszköz a gyorsaság miatt verhetetlen a CNC is, nem kell várni küldeni napokig néha, már ha nem csak a játékos oldalát nézzük is. :)

4um5b65d

Gyorsan berakom ide a kérdésemet, mielőtt megint feledésbe merül.
Amennyiben nem születik rá válasz záros időn belül, úgy az összes lézeres fórumtag farka felnégyeltetik és bohócsipkámra felrakattatik. :)

Szóval mekkora teljesítményű lézer szükséges egy mondjuk 10mm vastagságú szivacs átvágásához ?
Van e tapasztalata valakinek az ilyen és hasonló habosított anyagokkal kapcsolatosan ?
1W elég lehet ?

000000000

Üdv!

Egy kérdésem lenne. Szöveg gravírozás lézerrel című előadásnál hogyan van megoldva a lézer ki-be kapcsolgatása? Mivel lehet olyan G kódot generálni, ami pl a marómotor vezérlését kapcsolgatja?

c2nsu773m

A G kódban az S (spindle motor)

De ezt már én végigjátszottam ezelőtt 3 éve..

Legenerálod  X Y Z -re, majd a jegyzettömben a Z kicseréled S -re elég hosszadalmas.
Vektornál még elmegy de képet nem tudsz vele készíteni mert nagyon lassú!!!

Aztán csináltatam Snecivel egy szerkezetet ami a Z magasságához hozzárendel egy PWM értéket , na ezzel tudtam képet csinálni de ez is nagyon hosszadalmas.

Úgyhogy vettem egy MPC LH/LV lézervezérlőt és képzeld ez gyors a vektorhoz és 3 perc alatt csinálok fotógravírt!!