Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Szilikonnal ragasztottam,olyan mint az FBS,csak ez piros színű.
Fűtőkábelek kötésénél,és véglezárásánál használják.
Szerintem jobb minőségű mint az FBS,talán a hőt is jobban bírja???

Meló után,már egyáltalán nem melegek a tükrök.:)))

Komolyra fordítva...,még sose mértem a tükrök hőfokát.:((
Meg fogom mérni,mostmár kíváncsiságból is.[#wave]

PSoft

Prés is van a háznál,de ezeknél abszolút "amatőr" módon egy kalapáccsal csak úgy beleütöttem a golyót az előfúrt fészkekbe.:))

ewssp032s

Űdvözlet mindenkinek !

Tudnátok segíteni? Használ valaki ehez hasonlo gepet. Mit kel tudni róluk, mire kel vigyazni, mik a gyenge pontjaik, etb.
Előre is koszonom !
http://www.machsources.com/productimages/20827/desktop-laser-engraving-machine-jcut-40w-b.jpg" border=0>

Szalai György

75VA teljesítményű, 20kV / 100V feszültségű, régen lejárt hitelesítésű, beltéri mérőtranszformátort (Feszültségváltó.) esetleg tudna használni valaki CO lézer tápegységben? Alaposan túlméretezett, masszív, barna műgyantával kiöntött, nem olajszigetelésű szerkezet. Kb. 20kg tömegű. Legalább 300 x 300mm alapterületű. A nagyfeszültségű végei két kb.300mm magas, műgyanta nyúlványba öntött, vastag vörösréz csavar. Nem egy tekercses autótrafó, hanem a primer a szekundertől megfelelően elszigetelt külön tekercs.

6x509vxe

Biztos hogy az 75VA?
Nem inkább 750?

Szalai György

Biztos, hogy nem 750VA. De a vasmag mérete alapján lehetne az is. Megnéztem az adattábláját és 75VA volt beleütve.
Ezeket csak mérőkörökben használják, mindössze egy villanyóra rendszerben lévő feszültség tekercseket hajtanak meg a 100V-os oldalukkal. Pár Watt az egész. Az elfogadható linearitás miatt kell a túlméretezés. Mivel nem autótrafók, azt gondolom, a 100V-os oldalukról meghajtva, otthon is előállíthatnak akár 10-20kV-on 50VA teljesítményt.
Aki meg CO lézert épít, remélem, tisztában van a feszültségszint okozta veszélyekkel, mert ez már tényleg nem gyerekjáték.

svejk

Szép darab vannak nálunk is ilyenek..
Az új ára biztos van 4-5 kiló..
Az a baj hogy ekkora teljesítményt egy komolyabb monitor, vagy TV sorkimenőből is ki lehet venne 1dm3 térfogaton.
Persze itt nem 50 Hz hanem 20-60 Khz van, de ez itt csak előny...

000000000

~750W lesz az akár hogy osztanak szoroznak egy  
egy gyári kapcsi üzemü tápal egy 40W csö 500..700W teljesitményt  össz fogyasztást lehuz a hálozati fogyasztásbol teljes lézer teljesitmény kihajtás alat!

Szalai György

Hát akkor marad ahol van.

000000000

100 W-os lézercsövet már hajtottam meg ilyen feszváltóval, toroiddal gerjesztve. A nagy tömege miatt jócskán túl lehet terhelni (itt nem számít a telítődési mérési pontatlanság és a felhasználásából adódóan nagyon túl van méretezve, valamint rövid ideg tart a megmunkálási művelet).
Persze ezt illik egyenirányítóval és kondenzátorral ellátni, mert különben 50 Hz-nél a nagyobb sebességnél  kirajzolja a sinus görbéből adódó áram értékeket.
A nagyfrekis kapcsolóüzemű tápokkal nem veszi fel a versenyt, de amatőrködni megteszi.

PSoft

Elsősorban a CO-lézeresektől kérdezném,de mástól is szívesen venném a véleményeket,esetleges tapasztalatokat a kérdésemre.

Használ-e,használt-e már valaki valamilyen segédgázt CO lézernél a fejbe fújt levegő helyett?
Van-e tapasztalatotok ezügyben?
Például: argon,nitrogén,esetleg oxigén....

Török Tamás képein például a gépe mellett látok egy zöld palackot,ami,ha jól tudom a nitrogén szabványszíne.

Valaki itt a topic-ban régebben mintha olyant mondott volna,hogy oxigénnel fújva növelhetö lenne a "vágási" teljesítmény.

c2nsu773m

Használtam nitrogént, de egy palackot sec perc alatt kifújtam és nem volt jobb semmivel se mint a kompresszor.
A rétegeltlemez vágásnál sokat segit a 3mm-es lemezt 30-40-es tempóban vágom.

PSoft

Olyan szűkszavú vagy!:(

Miben mutatkozott meg a "sokat segít"?
Mennyi volt a Power a 3-as lemeznél?
Másmilyen gázt még nem próbáltál?

c2nsu773m

Szebb volt a felület, világosbarna a vágás.
60-70W
Nem próbáltam mást, a kompresszor tökély!!!

motion

CO lézeres emberkéktől hadd kérdezzem már meg, hogy a fókuszálatlan vagy (részben fókuszált) sugár nyaláb kifelé sugároz e hőt.
Azért kérdezem, mert kész megoldásom lenne fejvégnek, viszont műanyagból van...a sugár kb 2-3mm-re menne a műanyag résztől.