Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

bvadkrcds

Köszi! Sokat segítettél! Sok helyen a netten félrevezető dolgok vannak. Nehéz eldönteni, mi az igazság.  

c2nsu773m

Bocsánat, infravörös, valamiért mindig más ugrik be nekem.
Talán mert én lilásnak látom a csőben.
Bocsika!

000000000

általába a a mérölézer a radarban 808nm lézert használnak enek teljesen más a tulajdonsága igy más szürökel védhetök a szemet!
co2 lézer 10400..10600nm közöt sugároz ezt a hulánhoszt nagy részét elnyeli a kvarc alapu anyagok SiO2 mind az üveg is ez a lényege az üveg!

bvadkrcds

88nwcf22d

De nagyon egyszerű megoldás.
Fogsz egy üveglapot alá teszel egy darab papírt úgy hogy kicsit kilógjon, azt lézerrel megvilágítod mindkét helyen, azt meglátod a különbséget. ha ugyan az történik vele az üveggel védetten is mint védetlenül akkor nem ér semmit az üveg, ha semmi baja nem lesz akkor meg jó ellene. (de attól még engedhet át csak maximum nem annyi teljesítményt)

De mutatott már be itt valaki co lézerrel gravírozott üveglapot (konyhabútorba valót) gondolom az is csak azért sikerült mert az üveg megfogta a lézert ha nem fogná meg átmenne rajta és nem történne vele semmi.

000000000

szort és fokuszált lézernél igen nagy az energia sürüség külöbség a fokuszált lézenyalábot sem birja ki az üveg ez a full power ez nem védhetöki semilyen áteresztö képeségü szemüvegel sem csak teljes viszaverödésel az az 99% fémgözölt tükrökel...
a üveges védelem inkább a kosza sugarak elen véd igazán mert a szemnek pár mW tejesitmény is elég hogy károsodjon erre meg teszi a sima üveg szemöveg is!
egy jo mintapélda ere a pasztával kezelt felület és a fényes felület közöti megmunkálási teljesitmény azonos tejesitményü lézerel (viszaverödésés a elnyelési tényezök szemléltetésére)

neduddgi

üdv
Az lenne a kérdésem, vágott-e már valaki lézerrel fóliát (matricát).(Mondjuk, kisebb teljesítményű diódával.)
Lehetséges egyáltalán? Nem olvad újra össze?
Kisebb karakterek mennek?
Válaszokat kössz!

c2nsu773m

Talán egy 5-10W dióda elég lenne paírt vágni nagy sebességgel.

dcsaba

Szia!
Sebességfüggő a dolog. Ha nem kell nagy sebesség, elég az 1W. Nézd meg a weboldalamon a laser projektet.

neduddgi

Sebesség nem fontos, egyelőre hobbi szinten kéne, 70 mikronos dekorfóliát vágnék, nem papírt.

neduddgi

Néztem már, lenne is pár kérdésem !

dcsaba

Ha tudok válaszolok.

neduddgi

A leírásban nem találtam, lehet egyértelmű, de én nem tudom, mekkora feszültséggel hajtod a diódát?
Hogyan vezérled?

dcsaba

A diódát áramgenerátoros üzemben használom, tehát nem a feszültség, hanem az áram van meghatározva. Azt pedig az R1 ellenállással tudod beállítani. Egyébként a feszültség üzem közben 1,8-2V a diódán. A szabályozást a második ábrán láthatod. Itt PWM jelet adva a MOD bemenetre, a jel kitöltési tényezőjétől függően változik az átfolyó áram kitöltési tényezője is. A 100% os kitöltési tényező esetén ennél az áramkörnél 1,7 A lesz az átfolyó áram.

robokacsa

csaba,te próbáltál már vágni műanyag fóliát, az 1W os lézerrel????, ha igen mennyire sikeres, és milyen sebességgel lehet dolgoztatni?