Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

gabdgzj8f

Szia!

Fiam 7,5 W lézerével (kék) zokszó nélkül lehet eloxált aluba gravírozni.Volt hogy hogy alatta hagyta a mérőszalagor, és még azt is karcolta, jelölte.[#nyes][#nyes][#nyes]
A belinkelt gépre, egy diódalézert bármikor rátehetsz.Itt a fókuszállítás a kényesebb pont.Vagy a Z tengellyel állítod, avagy a lencsével.
Ha CO ban gondolkodsz, akkor a híd mozgását kell megoldani, hogy a csővel egy ütemben menjen.

PSoft

Ha egyedi gyártású felirati táblák gravírozására gondolsz, itt egy lehetséges alternatíva alapanyagra.

[#t19p94509#]

CO2 lézerrel mindegyik, egy 5-6W-os kék lézerrel, majd mindegyik szépen, kontúrosan gravírozható.

PSoft

2W-os kékkel is gravíroztam elox alu lemezeket, még a 'natúr színű eloxon is jól kivehető, kontúros volt a felirat, vagy ábra.

A jó fókuszáláson valóban nagyon sok múlik.

gabdgzj8f

Hát igen. A fókusz a lényege nekijje.
A gyerek gépe, mint írtam 7,5W papíron (jó az 6-nak is), de a fókuszt mire belőttük... Egyébként 63 mm.
Volt hogy olyan vonalat húzott mintha dekopírral vágták volna.
A nagy gépen, már autómata minden.csak ha el akarom torzítani a dolgokat, akkor nyúlok bele. Amúgy pedig magátol csinál mindent.

6nxdinzyn

Köszönöm cnchuszár és Psoft hozzászólását.
Ezek jó információk voltak.

niu7vyvp0

Egy 900x600-as asztalhoz, ami 40-es aluprofilból van(csak a keret) elég lenne egy 1.2Nm-es motor mozgatni v. erősebb kellene? Golyósorsókkal lesz beépítve mellé. és ugye HTD5-15 szíjjal lesz hajtva.

Köszönöm!

gabdgzj8f

Próbáld ki mit tud, mármint a motor.Tekerj rá fel akár sima spárgát, és tegyél reá sújt. Ha meg tudja mozdítani, akkor elég, ha nem, hát nem.

designr

Lehet hogy elviszi,de határeset.Ha már ennyit ráköltessz egy erősebb 3 Nm vagy akár 6 Nm motor sem olyan vészes ár.És nem kell aggodni ha egy nehezebb súlyú tárgyra gravírozol hogy elbírja-e..

designr

Úgy értem hogy a CO lézer  árához képest már nem oszt nem szoroz..

PSoft

Semmi közöm hozzá, de...

Miért kell(enek) golyósorsó(k), miért kell vezérelt motor, egy "mezei" asztalemeléshez/süllyesztéshez?[#nemtudom]

Úgy érzem...ágyúval akarsz verébre lőni.

000000000

Lehet zárókövet graviróz anak massziv asztal kell![#vigyor]

PSoft

Ahhhh!

Lehet...igazad van.:)
De ugye, nem az akárhány alápakolt golyósorsótól, meg a 6-8 Nm-es vezérelt hajtástól lesz "masszív" az asztal?

niu7vyvp0

Jövőben szeretnék autofocust is hozzá, így gondoltam az elején így alakítom ki az asztalmozgatást. Azért golyósorsó mert itt fórumon azt tudtam jó áron venni. Néztem trapézmenetes orsókat, de az anya ott is elég drága, pedig azt hittem hogy jóval olcsóbb lesz. Sajnos akikkel gyártattam a géphez az alkatrészeket, már nem tudták volna vállalni az anyák egyedi legyártását. Így maradt a B terv az olcsó golyósorsó.

000000000

A golyósorsó nem önzáró, így nagyobb asztal súly esetén kikapcsolt hajtás esetén visszaforgathatja a motorodat, azaz az asztal lesüllyed magától. Így ha fék is kell, az olcsó hobbysta ötletedből így lesz a végén sokkal drágább, bonyolultabb megoldás.

niu7vyvp0

Trapézmenettel akkor jobban járnék? V. milyen megoldást javasolsz?