Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszönöm a válaszaidat!

niu7vyvp0

Sziasztok,

Mivel lehetne a legegyszerűbben megoldani télen a hűtővíz felmelegítését üzemi hőmérsékletre?
Én gondoltam akvárium fűtűsre is, bojler fűtőszálra is. Ki hogy oldotta/oldaná meg? Kb. 30L-es tartályom lesz az új géphez.

Köszönöm!

PSoft

A legegyszerűbb, egy akváriumfűtés.(vagy kettő, ha több a víz)
Előnye még az is, hogy termosztáttal egybeépítettek.
Persze, a tartály hőszigetelése is sokat számít.

niu7vyvp0

Szuper, akkor nem komplikálom túl a dolgot, szerzek egy jó tartályt, szigetelem meg szerzek bele egy akvárium fűtőt.
Köszönöm válaszod :)

Jozs

Fényképet láthatnánk a masináról ? Vagy olyan videót amin teljes pompájában látszik ? Köszi.

Szalai György

Hány C fokra kell ,,üzemi hőmérsékletre" felmelegíteni?
Mennyi a környezeti hőmérséklet?
Mekkora teljesítményű legyen az ,,egy akváriumfűtés.(vagy kettő, ha több a víz)" hogy elérje a kívánt üzemi hőmérsékletet?
A ,,tartály hőszigetelése" mellett mennyi teljesítmény megy a levegőbe a csöveken és a gépen, ha azokon nincs hőszigetelés?
Vagy legyen azokon is?

motion

Szia György,
Ha ezeket azért kérdezed, mert számolgatni akarsz, akkor itt van pl. az én esetem. :-)
Én is most akarok venni egy 300W-os akvárium melegítőt a vízbe.

Környezeti hőm.: legyen mondjuk 5fok (legrosszabb eset, általában 10 fok alá nem nagyon megy a műhely fűtés nélkül.)
Fűtőszál telj.: 300W
Víz mennyiség: 50 liter  +csövek, hűtő, lézercső mondjuk 3 liter. Összesen: 53 liter.
Tartály műanyag, szigetelés nélkül, csövek szintén...
Kívánt vízhőmérséklet mondjuk 20 fok

Zsolt

niu7vyvp0

Szia,

20 fok úgy tudom az ideális üzemi hőmérséklet, sajnos kint van a gép a garázsban, ami nem fűtőt. bízom benne, hogy mínuszba nem megy le, de biztos, hogy megközelíti, ha kemény telünk lesz. Egy 30 L-es műanyag hordót tervezek tartálynak, amit nem töltenék tele, viszont téliszélvédő mosóval kevert ioncserélt víz lenne a hűtőfolyadék. Csövezés nem lenne elsőkörben szigetelt, de a lehető legközelebb szeretném tenni a tartályt a géphez, hogy minimalizálja a veszteséget. Egy 50W os fűtőelemet rendeltem, ami max 100L-es akváriumhoz való.

000000000

Szélvédőmosó helyett fagyállót javasolnék.

Szalai György

Ebből sem tudnék akadémiai székfoglalót írni, de a vak ló bátorságával nekimegyek a feladatnak.

Annyit kipuskáztam, hogy 1 m3 víz 1 C fokkal való felmelegítéséhez 4200 kJ munka (hőmennyiség, energia) kell, ami 1.17 kWh.
Kezdetnek jó.
Akkor, ha 50 liter víz hőfokát kell 15 C fokkal emelni, ahhoz szükség lesz 3150 kJ, vagyis 0,88 kWh villamos munkára.
Ezek szerint a 0,88 kW teljesítményű fűtőtest 1 óra alatt melegítené fel az 50 liter 5 C fokos vizet a 20 C fok üzemi hőmérsékletre.
Ez nekem még akkor is tűrhetetlenül hosszú időnek látszik, ha a rendszernek semmi hő leadása nincs.
(De van neki, csak annak a saccolásához még kéne egy rakat adat és tudás.)
A hűlés figyelembevétele nélkül spekulálom egyelőre tovább.
Negyed órától én erre nem akarnék többet várni, (már az is sok, ha várni kell) úgyhogy bepakolnék vagy 3 kW-nyi teljesítményű nagy hőátadó felületű fűtőbetétet.
Ez mellé kell egy rendes PID-es szabályozó is, az biztos.

Ez a rövid gondolatmenet nekem arra volt jó, hogy elképzeljem, egy 300 W teljesítményű akváriumfűtő, a fenti körülmények között, valószínűleg még a rendszer hőleadását sem fedezné, így el sem érné soha a kívánt üzemi hőfokot.
Nem is arra készült, hogy egy akváriumot felmelegítsen, hanem csak hogy melegen tartsa, már eleve szobahőmérsékletű környezetben.
A belső hőfokkapcsolója innentől nem is előny, hanem hátrány, mert nem engedi 35 C foktól magasabb hőfokra melegedni.

De ezt az akváriumfűtő nem tudja, a Hobbyista meg nem számol, hanem próbál.
Azután meg hátha valaki mindjárt kiszámolja, hogy milyen rosszul számoltam.

PSoft

Az akadémiai székfoglalót, itt...úgy se értenénk sokan.
Éppen ezért, lehet...haszontalan is lenne.
Azt viszont, amit a "sámlin" üldögélve írsz, mindenki érti.
(azt hiszem, még...én is):)

motion

Köszi a számolgatást...na meg a konklúziót is :-)

A valóságban azért nem ilyen cudar a helyzet, általában kb. 5 fokot kell(ene) melegíti a vízen, amit már egy 300W- os fűtőszál egy óra alatt képes is lenne megtenni. De persze nem egy akváriumi, az általad említett hőfokkapcsoló miatt. Meg az az 1 óra is sok lenne.

Nem nagyon foglalkoztam még ezzel a kérdéssel, hogy mit hogyan és mivel kellene. Tavaly is csak gondolat szinten jutottam odáig, hogy kellene egy fűtés a vízbe és persze az én elvárásom is a max. 10-15 perc lenne, amit erre fordítanék.

Azt tudom, hogy van egy 1800W-os fűtőszálam és most így gyorsba számolgatva ez kb. 10 perc alatt tudná teljesíteni ezt a feladatot. És még valahol egy szabályzóm is van hozzá...

robokacsa

én nem egyszer simán kifújtam a csőből a vizet, vagy épp ami bent volt, főleg ha tudtam, hogy egy hétig nem fogom bekapcsolni. következő indításkor úgy is telenyomja.
mondjuk azt nem számoltam veszteségnek, ha a tartályba lévő cucc megfagy. ja de nekem is fagyállóval kevert vizem volt bent a biztonság kedvéért, de nem tudom hány fokos, csak úgy kb.

Szalai György

Valami természetellenes okból, ma ébredés után, ez volt az első beugró téma.
És termett egy végkövetkeztetés.
Hogy ez a víz itt, ugyan azt a tehetetlenség problémát okozza, amit már megszoktunk a mozgó tömeg esetében egy mozgatott rendszerben. Csak most a hőtehetetlenségével, egy hőmozgatott rendszerben.
Vagyis hogy nem célszerű ötven liter víz felmelegítésével megoldani a lézercső üzemi hőfokra fűtését, ha megoldható öt liter vízzel is.
Kevesebb energia, vagy kevesebb idő kell hozzá.

frob

A több víz bár több fűtést igényel, de kevesebb hűtést is.
Természetesen bőven elég lenne a hőleadó és a csőben max egy kiegyenlítő tartályban tárolt vízmennyiség, csak rendes legyen az áramlási sebesség és persze a hűtés.

Láttam egy youtube videót, amiben a úgy oldotta meg az ember, hogy peltiereket vetett be, ami persze nem a legenergiatakarékosabb megoldás de legalább kivitelezhető házilag, kompresszorral hűtőszekrényből még is csak nehezebb...
de nem is ez a lényeg, nagyon minimális mennyiségű a hűtővíz!