Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

gabdgzj8f

Természetesen designr-nek maximálisan igaza van.Az alábbi táblázatot, egy úgymond kiindulási alapnak kell csak tekinteni.

István83

Értem.Akkor marad a próba.
Köszönöm.

István83

Megnéztem köszönöm.

2mvset7bs

Sziasztok!

Van egy 3,5w-os kíni lézerem ami a tegnap estéig jól működött (kb 1 üzemórát). Nem rég készült el az egész lézer gravírozó és ismerkedek mit ,hogy lehet vágni. Arduinos a rendszer és Laser GRBL-el adom ki a gcodokat. A probléma akkor kezdődött amikor a lézer erejéhez azt írtam 260. Innentől kezdve használhatatlanul gyenge a lézer ereje. Mit sikerült így elállítanom, esetleg tönkretettem a lézert?

üdv: Tamás

morvfer7

Miért épp 260?
Gondolom 0-255 lehet állítani az erősséget, ezáltal a 260 értelmezhetetlen.
Állítsd vissza rendes értékre.

Vahur

Szia!
Próbáltad kisebb értékre állítani ? Csak egy ötlet ha 0-255 a tartomány akkor a 260 túlcsordulás. Mintha csak 5 lenne beírva.

designr

Nem irtad milyen a led driver.Normál esetben ennek nem szabadna maradandó hibához vezetnie.
A driver Pwm jelet vár..hogy te a max helyett 260-at adtál szerintem akkor is csak teljes kitöltésű pwm ment rá..és ha jól van beállitva ez nem okoz gondot.
Gondolom próbáltad később kisebb értékkel..megpróbálhatod direktben meghajtani..ha mindenféleképp gyenge az sajnos rossz hír..

juhasz

Üdv!
Érdekes dolgot tapasztaltam a K40-nél. Hátha valaki felvilágosít miért is lehet ez.
4mm-es nyír rétegelt lemez volt a próbadarab, vágtam rá 50mm hosszú vonalakat, 9mm/sec sebességgel. 100-90-80% erősségen nem vágta át, 70%-on sem tökéletesen. 60-on átvágta, apró kis rostok tartottak csak, 50-40%-on tökéletesen kivágta.
30%-on kb úgy, mint 60-on. 20-on már maradtak rostok. 10%-nál pedig 2/3 részét vágta át. 0,1%-on meg sem karcolta.
Azért írtam %-ban, mert nekem az a nyomógombos állítású van, nem potméteres.

guliver83

Ezek szerint csak százalékban írja ki?
Mennyi mA lehet?
Ha nagyon nagy legyen százalékra van állítva akkor torzul a lézer fokusza ez miatt is lehet.
De nem tudom hogy ezekkel a K40 tápokkal mennyire lehet tulhajtani a csövet!

2mvset7bs

Sziasztok!

morvfer7
Nem akartam nagyon fölé menni nehogy valami baja legyen hát ez nem jött be.

Vahur
Igen aztán visszább vettem és úgy próbáltam de semmi erő nincs benne.

designr
led driver alatt mit kell érteni? (CNC shild 3.0)

Időközben levelezek egy fórum társsal és javasolta, hogy amin kapja a jelet a lézer azt hagyjam lengőbe (nem történt semmi) aztán meg 5v-ot kötöttem rá polaritás helyesen (így is gyenge maradt)
A képen lehet látni a vezérlőt is és hogy hogy világít a lézer.

üdv.: Tamás

PSoft

Túlhajtani, nemigen tudod. 21-22mA körül van a limit, annál nem ad többet a táp.

Csak támpontként...
Én, az 50W-os csövemen "mértem végig" az anódáramot a %-os skálán.
(az enyém egyikben is ilyen %-os, nyomógombos "digit poti" van.

Itt írtam róla 'anno:

[#t169p12268#]

niu7vyvp0

Szia,

Neked a corelben a power-t lehet állítani, mert nekem így kivan szürkítve :(

juhasz

Nem, ugyanilyen szürke nekem is. Gondolom az másféle vezérlőnél aktiválódik.

niu7vyvp0

Huh azt hittem nálam rossz vmi beállítás :)

juhasz

Áramot nem mérnék inkább. Nem szeretném megbontani a nagyfeszt. A tápon,ahová a "poti" van kötve, jól változik a fesz ha állítom az erősséget.
Lehetséges a lencse miatt lehet ott valami? Erre nem gondoltam. Milyen lencse lenne jó? Ebben sem a gyári van már, hanem 18mm-es, a fejjel együtt jött.