Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

xhk5dvtwp

Bocsi a kezdő kérdésért.

Vettem egy K40-s gépet. A hátulján van egy földelési csatlakozó. De a 220-s fali aljzat már eleve levan földelve. Így is külön még le kell földelni?

Szalai György

Hát. . . Úgy látszik, hogy a kezdő kérdésre a gyakorló szakemberek sem tudják a választ.
Engem is érdekel, ki, hogyan döntene, mit ajánl a gyártó és mik a hazai előírások.

niu7vyvp0

Én raktam rá plusz földvezetéket és mivel az aknát még mindig nem sikerült kibetonozni, így ütöttem bele egy félméteres "vasbeton" szálat és arra kötöttem rá. De, hogy szükséges-e az jó kérdés.

gaben

A jó minőségű földelés biztos nem okoz problémát, kivéve akkor ha sikerül vele egy frankó kis földhurkot létrehozni.

niu7vyvp0

Sziasztok,

Érdeklődnék, hogy ki milyen elszívó ventilátort használ a masinájához?
A füstöt, hogy érdemes elszívni a munkadarab alól v. köztesben, hogy lefedje a felsőrészt is? Mire kell oda figyelni ilyenkor?

Szalai György

De úgy nem látom, hogy nem fogjuk megtudni.

PSoft

Én, mindjárt az elején, a "mit ajánl a gyártó"-nál...elakadtam.:(

juhasz

Shenhui laser engraver uses fourth type of laser tube. The type of drive is high-voltage-driven, so during users use the machine, they must comply with the " Safty Note ". On the other hand, it asks stringent requirement about the safety grounding to the users. The safe Line-to-Ground Resistance should be less than 5Ω. Specific connection method are shown in Fig.F2-3, F2-4

A kézikönyvben ezt ajánlja. Én leföldeltem, semmi gondom vele.

PSoft

Az idézett szövegben említett Fig.F2-3, F2-4
(csak hogy teljes legyen a "kép")

szf

És mivel van fémes kapcsolatban?

000000000

Én is csatlakozom a gyártóhoz.
Egyébként is van egy ökölszabály.

Amire a gyártó földelőcsatlakozást épít, azt földelni kell.[#felkialtas]

Ehhez nem kell nagy tanulmányokat írni. Persze, meditálni lehet rajta.[#vigyor4]

000000000

k40 dug villája legyen földelt akkor nem kell amit látsz csavart olyan eph fűzési lehetőség inkább[#kacsint]!

xhk5dvtwp

Végül így oldottam meg a földelést. Ez a kábel hozzá van kötve kb. 40cm mélyre földbe vert szögvashoz.

000000000

Azt mondod, 40 centi mélyen van a földbe verve?
Nem sokallottad a mélységet?

Na, jó. A viccet félretéve. Az a 40 centi kb. annyit ér mintha ráköptél volna.
Legalább 150 - 200 centi mélyre kellett volna leverni, hogy érjen valamit.

Szalai György

Köszönöm, hogy megosztottad.
Igazi hobbyistás megoldás.