Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

Már csak egy 20 fokra meghekkelt autótermosztát kell. :)

Egyébként vajon a gyári hűtők az előremenő hideg vagy a visszatérő meleg vízre szabályoznak?
Tehát a kérdés hol helyezkedik el a hőérzékelő?

Meg úgy egyébként egy adott, mondjuk 100 W-os csőnél 100 %-os folyamatos terhelés mellett mekkora csőnél a be és kilépő víz hőmérsékletkülönbsége?

frob

az biztos hogy legoptimálisabb esetben is csak az energia 25% hasznosul mint lézer, a többi hővé alakul, és ez csaka csőre igaz, a tápegység szintén veszteséges, de mondjuk ez jelen esetben mindegy

Tehát legalább 300W ami csak fűtésre megy el, a csőben jó ha van 2 liter víz. Erős vízáram kell, hogy ne melegedjen szinte azonnal túl a csőben lévő víz, ráadásul ennek nagy részét, a belső gázzal töltött cső faláról kell elvinni.

Autó termosztátra nem bíznék ebben a körben semmit, legalább 5-10 fokos hiszterézise is lehet....
és inkább nézném az elmenő hőmérsékletét...

xhk5dvtwp

Sziasztok!

Kivágás az én mumusom.
Mivel tudnám kiküszöbölni hogy megégjen az anyag(4mm-s rétegelt lemez), mint a képen.

Tech adatok: 40W-s cső, 9mm/min vágósebesség, valamint 7mA.

niu7vyvp0

Szia,

Maszkoló szalag nekem segít, de kell levegő befújás a fejhez, hogy ne tudjon begyulladni a fa. Nálam is előfordult már ilyen, de befújás megoldotta és a maszkoló szalag

xhk5dvtwp

Pumpa vásárlásig, és új fejig még nem jutottam el. De a maszkolószalagos dolgot kipróbálom.[#eljen]

Köszi.

robokacsa

Fókusz rendben van??

gabdgzj8f

Szia!
Fókuszod jól be van lőve? Kicsit vastagnak talélom azt a vágott felületet. Bár lehet hogy csak a fénykép csal.

xhk5dvtwp

Igen, az utolsó tükörnek a közepére megy a lézer.

Ennél a hópihénél nem tudom miért de kétszer ment át a körvonalon. "Kisebb" dolgoknál nincs gondom azokat szépen kivágja.

gabdgzj8f

Próbáld meg, hogy nem egy menetben vágod, hanem akár 2-3 menetben, úgy kicsit gyorsíthatsz rajta, ha nincs elfúvásod.+ maszkoló szalag

Szalai György

Nem láttam még gyári lézerhűtőt. (Sem.)
Gondolom az érzékelőnek, műszakilag korrekt esetben, pont ott kéne figyelnie, ahol a hőmérsékletet tartani kell.
Ha a lézergáz hőmérsékletét kell értéken tartani a csőben, akkor azt kell érzékelni is.

Kompromisszumos helyzetben pedig ott, ahol a korrekthez legjobban közelítő értéket kapjuk, a legkevesebb késéssel.

Ha a szabályozás célja az, hogy az üzemelő lézercsőben a gázhőfok a 20 C-t alulról közelítse, de ne haladja meg, akkor a lézercsőből kilépő vízhőfok figyelése a célszerűbb.
Mert az a mérési eredmény már tartalmazza a cső működéséből származó összes hatást is.

Ha meg az volna a szabályozás célja, hogy a lézercsőbe belépő víz hőmérséklete ne legyen 20 C alatti, akkor a belépő oldalon kéne mérni. De abban az eredményben nincsenek benne a lézercsőben zajló folyamatok hatásai.

Ha a szabályozás célja összetett, akkor a mérés lehet több ponton ad csak elég információt.

Nem találtam a neten egyetlen thermoképet sem, pedig érdekel, hogy a lézercsövön belül, üzem közben, milyen a hőeloszlás, hol vannak a források, mekkorák a különbségek.
Esetleg valaki pótolhatná a hiányt.

000000000

Üdvözletem!

Van egy occó kis kínai NEJE-dk8 típusú lézergravírozóm... A kérdésem annyi lenne, hogy a hozzá adott Laser Carver nevezetű programmal csak úgy tudok gravírozni, mint a nyomtató, tehát sorról sorra tolja az asztalt előrébb pixelenként.. Namármost én dekorgumiból szeretnék kivágni betűket vele és az lenne a lényeg, hogy a betűk körvonalán fusson végig a lézer, mert akkor nem lesz a betűk széle olyan mint a fűrész.. :)
Ez megoldható szerintetek egy másik program használatával, vagy a gép vezérlője nem képes erre a mozgásra?
Köszi előre is a segítséget!
Üdv!

gabdgzj8f

Ezek szerint a grbl szoftvare jó lehet hozzá.

Innen kiindúlva

000000000

Köszönöm, de sajnos az istenért sem ismeri fel a gépet... Sőt portok közül is csak kettőt tudok választani..

guliver83

Eleve szerintem nincs benne a vágás!
Arduinora tegyél fel egy új programot és használd a LASERGRBL programot