Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

Egyszerűbb egy vákuumos asztal.
Ha meg durva eltérések vannak oda meg jó a Nyák-gravírozó emberkék által használt autoleveller progi.

c2nsu773m

Nagy fókusztávolságú lencsével....

c2nsu773m

Te használsz lézert?
Dolgoztál már vele?

frob

Még nem, most épül.
Csak mivel elég nagy alapterületben gondolkozom, így könnyen előjöhetnek ilyen problémák, nem feltétlen az anyag, hanem akár az asztal miatt is...

PSoft

Azt írod lentebb...

"...elvileg nem sok reményeim szerint pár mm  vagy max 1centi, amikor épp vetemedik a hőtől..."

Ezek szerint, valós időben akarod a felületet "monitorozni", és ha kell, beavatkozni.

Így már, nem is lesz olyan egyszerű.

c2nsu773m

Tegyük fel 1525x1525 nyír 3mm-es rétegeltet felteszel, biztos lesz a vágás során valahol hulladék rész ahol esetleg le tudod rögzíteni a lemezt , ha nagyon muszáj!
De szerintem túl gondolod az egészet, én szoktam néhány nehezebb vasat vagy márvány darabot rátenni az anyagra, vagy körberakni rajta, nem igazán jellemző hogy elmozdulna az anyag vágás közben.
A probléma inkább a vágás során keletkező gázok amik az asztal és az anyag között gyűlnek össze és persze be is robbannak , aminek az eredménye hogy a már kivágott darabok szétrepülnek , keletkezik a selejt...
Az anyag elmozdulására és a berobbanó gázokra egy jó megoldás van , egy jó erős elszívás az asztal alatt!
A szabadon maradó részeket pedig kitakarni.

c2nsu773m

Egy (2col) 5cm fókuszpontú lencsének minimum van 5-6mm párhuzamosnak mondható vágó felülete , ez igen nagy játékot hagy a lemezben lévő hullámok figyelmen kívül hagyására.
Minél hosszabb a lencse fókusztávolsága annál vastagabb anyagot tudsz átvágni párhuzamosan, bár már akkor egyre több teljesítmény kell és a vágási hézag is egyre nő.

x5izpkum

Ez lenne a Synrad/Coherent/Universal kínai koppintása? (azok is kb. 20-150W közötti teljesítményt tudnak, léghűtés vagy vízhűtés kell nekik, DC tápot kell adni, a nagyfesz rész az be van építve a csőbe, stb..) A kínai olcsóbb, ha az is tud 10év életartamot, akkor megéri.
Itt vannak a Synrad cső adatai, a kínaira azért kíváncsi lennék.

frob

PSoft, igen valós időben szeretném monitorozni és beavatkozni is..

frob

Köszönöm Török Tamás, rengeteg információt leírtál, és mind igen fontos, remélem bár most nézve a naptárat nem biztos, hogy hónap végén már mozogni fog a gép, akkor okosabb leszek mennyire van vetemedve az egész váz és majd a felső híd.

Végül is emiatt aggódom legjobban, nincs akkora asztalom amin hegesszem a vázat, és közben le is tudjam fogatni, hogy ne csavarodjon el...

Ezért is gondoltam a felületkövetésre, de ahogy írod lehet túllihegem, kiderül

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!

Rico

Sziasztok!
Érdeklődnék,hogy valaki szokott forgatót használni gravírozáshoz? Esetleg RDworks szoftverrel?
Év elején egyszer kipróbáltam... Itt kértem is segítséget mivel elállította az X és Y tengely méreteit. Akkor segített a gyártó is és találtam google-ban is segítséget. Nem mentettem el a "vendor" beállításokat. Most ismét ki akartam próbálni a forgatót, erre olyan jól sikerült, hogy most a 900X600-as gépből csinált magának automatikusan 1000X1000 munkaterületet és hiába írom át a rendes méretre a szoftverben 900X600 a gép vezérlőjében 1000X1000 maradt és nem tudok dolgozni a géppel :(
Kértem segítséget a gyártótól is, de még egyenlőre ők is gondolkodnak. Esetleg nem találkozott valaki ilyen problémával?
Amennyiben sikerül kijavítani a problémát természetesen megosztom veletek, hátha más is így jár.

niu7vyvp0

Sziasztok!

Van vkinek feles 3D nyomtatott fúvókája K40-es masinához?
Sikerült leolvasztanom az enyémet :(
Ebayen nem is igen találtam, meg mire ideér.. Örülnék neki ha vkinek lenne elfekvőben v. tudna egyet nyomtatni nekem, természetesen megfelelő ellenjuttatás mellett :)

Köszönöm!

wzc80zbf7

Ti hogyan szoktátok tesztelni a fényképek minőségét gravírozás előtt? Leginkább arra lennék kíváncsi hogy ugye a fényképeket gravírozás előtt kicsit tuningoljuk PS-ben vagy hasonló programban. Most leginkább nem a lézer beállítására lennék kíváncsi. Esetleg ha egy sima lézer nyomtatóval kinyomtatom a módosított fényképet akkora méretben mint amiben gravírozni szeretném közel lehet a gravírozott minőséghez? Csak hogy felesleges alapanyagot ne pazaroljak. Vagy valami olcsó anyagra való gravírozás? (pl kartonpapír stb?)

000000000

Abba bele kell nyugodnod, hogy egy nyomtatott kép minőségét nem érheted el lézergravírral, főleg nem olcsó anyagokra.

Nulladik lépésként javasolnék neked olyan speciális tesztet, tesztábrát, ahol csak egy raszter a vonal szélességed (pl. 0.1 mm) teljesen fekete színnel, és egy 2*2 mm-es négyzethálós ábrát próbálsz így lézerg gravírozni.
Itt minden hibája kijön a gépednek, különös tekintettel a dinamikai, pozicionáli hibáira. Miután letörölted a könnyeidet az első teszt után:), addig csiszolgassad, változtassad a paramétreit a lézer CNC-dnek, ami után  már elfogadható és a legjobb minőségű lesz ez a teszt. Így kerülhetsz legközelebb a nyomtatott képhez.

000000000

A 2*2 mm-es méret a teljes ábrára értendő, ezen belül a vonalak távolsága 0.2 mm legyen, így lesz egy olyan "sakktáblád", amiben sok pici (0.1*0.1 mm) fehér négyzetet is kell majd látnod, és a függőleges vonalaknak nem szabad szétesni.