Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

kiralyc

nem tűnik sokkal olcsóbbnak a dolog... legalábbis ha van egy lézermasinád akkor kb ennyibe van a  sima pecsét gumi is aztán ráküldeni a gékodot csak nagyobb móka mint ezt a csudapapírt világítgatni :)

000000000

Ez az akinek nincs gépe ez valami lap alakba exrudált gyanta de lehet folyékonyba is kapni de ehez nehezebb hozzájutni!
uv gyanta
Gépem még nincs de idövel elkészül de levilágitom az van...

RJancsi

Van egy első generációs 3M 001 fénymásolóm. Az eredeti példányt egy selyempapír szerű rózsaszín fényérzékeny lapra fektetve először le kellett vele világítani, majd a fényérzékeny lapot egy másik - matt- fotópapírra fektetve kellett előhívni a másolatot. Az előhívás egy hőpréssel történt, ami szintén a gépben van. Sajnos a fotópapírok már nem működnek, ugyan időnként még fel-fel bukkannak valami adok-veszek oldalon, de gyanítom azok se jók már.

s7manbs8

motion

Még a nyáron írtam hogy az alig pár hónapos csövemnek visszaesett a teljesítménye. Aztán véletlen vettem észre hogy a hűtővíz megromlott valamitől. Zavaros lett, zöld meg barna trutyi úszott a tetején. (tiszta ioncserélt víz)
Leengedtem, átmostam a rendszert, felöntöttem ismét vízzel (50L ioncserélt víz + öntöttem hozzá vagy 3-4 liter 70 fokos fagyállót) és lőn csoda a csövem ismét a régi lett.
Azóta nincs baja a víznek sem a csőnek.
Én is csak pislogtam. Meg persze örültem...

x5izpkum

Ez profi, a kW-os fiber lézerek lenyomják az összes többit, ha fémvágásról van szó. (az ára is szép lehet)

horcsab

A fiber csak vékony lemez vágásakor gyorsabb és előnyösebb, mint a Co2 lézer. 10-12mm felett már kb. egyforma, 16mm vagy feletti lemezvastagságnál a Co2 jobb.

000000000

vagy spézibb ötvözetekre réz, titán....stb[#sniffles]

vfcfsp3ns

Hellosztok.kymco álltal épített cncmre szeretnék majd rászereltetni egy co2 lasert.most egy 5.5w van rajta de szeretnék nagyobb teljesitmenyre kapcsolni :D. Elképzelesem egy 50w-100w terjed.igazaból egy megbízható rendeleős helyről kellene link meg tanácsok a hozzaépítésel kapcsolatban.

Kelepeisz Lajos

Pl: Alfalézer, vagy Pmax, stb. De ha megbízhatós rendelés alatt Kínából rendelésre gondolsz, akkor nem igazán beszélhetünk megbízható rendelésről hisz többnyire nem az eladón múlik hogy több ezer kilométerről érkezett terméket hogy szállítják, és hogy kezelik, annak az esélye hogy épen kapod meg a csövet 50-50% vagy megsérül vagy nem. Szóval ennyit a megbízhatóságról.

x5izpkum

Azt hittem a fiber a gyorsabb, de nekem ez szebbnek néz ki, a CO elég sorjásan vágott. Ráadásul a fiber gravírozni is tud rá, pl. QR kódot alkatrészjelölésnek, a CO nem igazán, legalábbis a nagy kW-osak. (a kicsik persze tudnak, de azok meg vágni nem tudják a fémet)

niu7vyvp0

Sziasztok,

Sajnos egy ideje nem volt időm olvasgatni a fórumot, így elnézést kérek, ha nem rég volt ez már téma. Annyi lenne a kérdésem, hogy a rétegelt lemezt milyen alternatív anyaggal lehetne kiváltani, ami hasonló paraméterekkel rendelkezik?
Gondolok itt arra, hogy szépen lehet gravírozni és vágni és a kivágott makettek, feliratok elég "masszívak" maradnak vágás, össze szerelés után is. 3-4mm mdf, hdf lap szóba jöhet? Mostanában amiket kaptam rétegelt lemezek elég silány minőségűek és tele vannak göcsökkel amit előre sajnos nem látok :(

Előre is köszönöm!

VighLajos

No, ez engem is érdekel!

pv6cdvuc7

Sziasztok!
Visszatérve megint a gránit kopogtatáshoz, 1x eltudtam érni a srácot ,aki a youtubon csinálta.(magyar)
Azt mondta push pull relével csinálta ,ami az ebay-en helomszámra van és 1 SSR DC relével. A Mach 3-ban az M10 és M11-el kapcsolgatta.
A másik cnc-s fórumon van valami english leírás is.

http://hobbycncart.com/publ/cikkek/mach3_temaju_cikkek/switching_a_laser_under_mach_control/8-1-0-29

Lenne 1 kérdésem is ,hogy akiknek van co lézere:
Ha üveget ,plexit szeretnél gravírozni ,akkor a fókuszt be lehet állítani, hogy az üveg/plexi közepében legyen(5cm vastag üveg)? Tehát az üveg felülete sima maradjon, de bent középen maradjon a figura?

000000000

A kérdésedre a válasz: NEM!
A CO2 lézernek az a tulajdonsága, hogy nem megy át a plexin és üvegen sem. Pont ezt a tulajdonságát használjuk ki vágásnál, gravírozásnál.