Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

hostya

???
Hogy jön ez ide...?

Sz.József

Ok. Lehet, rossz helyen néztem...
Viszont amikor kiléptem a progiból akkor a 100% visszaesett 1%-ra, ebből gondoltam, hogy jó helyen járok... :)

s7manbs8

És az asztalosoknál az hány tizedes ?

xfg6v697j

tuti hogy jó helyen nézted , egyébként ott rajzol egy grafikont is ami szintén plafonig ugruk ha elindítod a progit
amúgy is úgy írtam meg hogy minden szabad kapacitást felhasználjon

Sz.József

Sikerült "megszólaltatni" XP alatt az enkóderes útmérő programokat, de nem felhőtlen a siker...
Az első kép, DRO4.1 a második kép a DRO5.4 felülete

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/DOSosDRO/dosdro41k.jpg" border=0>  http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/DOSosDRO/dosdro54k.jpg" border=0>

Hátha valaki úgy gondolja, hogy érdemes vele felvértezni egy kis marógépet vagy egy kis esztergát útmérő ügyileg, leírom mitől nem felhőtlen a siker...

Sz.József

Az kijelzést visszavettem 2 tizedesre, nehogy szó érje a ház elejét... :)
Viszont be lehet állítani "asztalos üzemmódra" is... mondjuk 0 tizedes... :))

VViktor

Szia József.Nem olvastam végig a topikot bocsi érte,de ha jól értem akkor ennek az encoderes útmérésnek is elektronika kell ugye?Ezt rajzolta meg Svejk a Proteus7 pro-val?

svejk

A tesztelés végéig legalább hagyd meg a full kijelzést, hamarabb meglátod ha véletlen téveszt.

Sz.József

Szia!
Nem, ehhez "csak" az enkóder kell.
Viszont lehet "bonyolítani" 7414-essel, vagy opto leválasztással.
A progi tartalmaz 1-2 megoldást az enkóder csatlakoztatására.

Sz.József

Próbáltam teljesen "abnormális" módon tekergetni az enkódert ami már abszolút nem életszerű,
gondoltam ezzel meghülyítem... :)
Viszont a sor végén lévő Exxxx kijelző, ami talán a hibára utal (????) csak akkor jelzett valamilyen értéket amikor idegbeteg módjára tekergettem ,rángattam az enkódert, ami, mondom már teljesen életszerütlen...
Van valami jobb (és egyszerű) módszer a tesztelésre?

VViktor

Értem és köszönöm József,Akkor én is kipróbálom ha nem baj mert nekem is van egy encoderem ami négy szálaz és bordás szíj hajtás a tengelye.Melyik pinekre kell rákötni? Szabadon választott a dolog a bemenő jeleknél?

000000000

[#worship] Bocs! Én tévedtem!
[#worship][#worship]

Ilyen pontosságot reszelővel is elehet érni, csak jókor és jó helyen kell mérni.
Bocsi!

000000000

Nem tudom!
Nem vagyok asztalos.
Azt sem tudom, hogy a szövőnők milyen pontossággal dolgoznak.
A vasas szakmákról van elképzelésem csak.
Természetesen, ha a lépés a mértékegység, akkor a 0.00001 még kezelhető érték.
A milliméternél már fantasztikum.

Sz.József

A progik tartalmaznak különböző doc, pdf, txt fájlokat amiben minden infó benne van.
A progik letölthetőek a tárhelyemről... (Sz_Jozsef)
X 2-3,Y 4-5, Z 6-7, W 8-9 pin
Nekem is csak egy enkóder volt rajta... (X)

000000000

Az encodered tengelyére szerelj egy 50 mm körüli kart, egy ütközőcsapot tegyél az útjába.
Felütköztetsz, majd nullázás.
Így tekergessed oda-vissza életszerűen (vagy erősebben is "rángatva"), és nézd meg néha a két végálláspontban van-e eltérés a nullázott állapothoz képest.
Én így szoktam gyors gyakorlati teszteket legegyszerűbben csinálni.