Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Esetleg a 40192-t külön Up és Down lábakra adott impulzusokkal lehet előre vagy hátra léptetni.

ra8nsmk6w

Pista! köszi a linket.
Tibor! A motorral nincsenek terveim, Az adok-veszekben most van hozzávaló vezérlő és azért tartottam aktuálisnak a kérdést.
Köszönöm!

svejk

Valószínű nem, a CMOS saját belső kapacitása általában eliminálja az ilyen hazárdokat, de legfeljebb az EXOR kimenetére rá kell akasztani egy pár nF-os kondért.
A TTL veszélyesesebb ilyen szempontból.
Meg valószínű a fogadó elektronika sem fogja észrevenni azt a pár ns-os impulzusokat, főleg ha tényleg mikrovezérlős.

svejk

No igen, ez esetben azt könnyebb kezelni...
De CMOS-ról volt szó, én meg mindig elfelejtem hogy a közkedvelt TTL-ekből is csináltak később CMOS változatot :)

svejk

Egészen megkedvelem már ezt a progit :)
Pedig sok borsot tör az orrom alá :(
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/sz%e1ml%e1l%f3/A_B_jel2.DSN" TARGET=_fnew>Itt van egy fel-le gombos verzió
A három sorba kötött exor kapu biztosítja, hogy a step jel később érkezzen mint a dir váltása. (ha már egy tokban 4 kapu van)
A gombokat is gnd-felé raktam, így rögtön használhatók a jól bevált, biztosan prell mentes, nyitott kollektoros kimenetű HALL-os nyomógombok.

000000000

eltünt a cnctar?[#wilting]

000000000

szia!
A_B_jel2.DSN privibe tudod csatolni?
cnctar nem elérhetööööööö![#rinya]
azért a proteus nem 100% a gép proceszor idöhöz számol a szimulácios futtatásokat ez nagyon átverösé teszi a problémát pláne controleres szimulácioknál......  
de edig még nem nagyon találtam énsem jobb progit ami valosabb szimulácios dolgokra.....

svejk

Hova tűnt?
Megy már...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/sz%e1ml%e1l%f3/A_B_jel2.pdf" TARGET=_fnew>Itt van a pdf file is.

xfg6v697j

összedobtam egy dro progit egy enküdert olvas átküldtem privát kérlek próbáld ki.remélem jól működik még nem volt dolgom enkóderrel a neten néztem meg milyen jeleket ad ki ha beválik akkor megirom 3 tengelyre.

Sz.József

Köszi.
Két notin is próbáltam.
Az elsőn amelyiken betudom állítani a bidiretional LPT-t, ott látom szkópon, hogy "billegteti" a bemenetet az enkóder, de nem számol.
A másodikon ahol nem tudom beállítani az LPT-t bi-di-re, ott még a bemenetet sem tudja "bollegtetni" az enkóder, így meg ugye pláne nem számol...
A másik alapvető hiba az lehet, hogy mélyebben kellene ismernem a PC-k lelki világát... :))
Például azt sem tudom, hogy a dll-t azt a system32-be be kell másolni vagy jó ott az exe mellett is... ???

xfg6v697j

jó az exe mellett  
átnéztem a progimat és azt hiszem találtam benne egy bibit kijavítottam megy a mail

xfg6v697j

lehet , hogy én nem jól tudom milyen jeleket ad ki az enkóder  
00,10,11,01
ehez a kódsorozathoz csináltam  a 0_ás és az  1_es biteket olvassa  2-es és 3_as pinnek felelnek meg ha igaz

Sz.József

Jelsorozat: nézd meg a #8970-et vagy #7864...
Kezd alakulni...
Most az a helyzet, hogy kb 100-150 Hz-ig jó, nagyobb frekin meg mintha egyhelyben számolna... (?)
Kb egy 5-10 KHz-et jó lenne ha feltudna dolgozni..., de látom lesz belőle valami... :)

Sz.József

Nem 8970 hanem #7970...

xfg6v697j

még elég lassú a progi de ha lassan jól működik akkor nekiveselkedek a felgyorsításának  
föleg a töbszöri irányváltás kellene megnézni nem e téveszt