Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Ez relatív... Mi ebben a morbid?
Nem mindegy milyen progi fut a gépen... DOS-os vagy Win-es:)
Nem kell hozzá építeni tulajdonképen semmit, enkóder kell és kész...
Egyébként encoder bemenet... Az MPG nincsen aktiválva... Vagy így nem jó? Én még csak most ismerkedek vele... :)

svejk

Akkor nem morbid hanem ágyúval verébre eset, vagyis egy kézi gépet egy komplett CNC vezérlő szofttal ellenőrzöl... mindegy , ugorjunk..

Én még sosem próbáltam, csak a fórumtársaktól hallottam hogy ez nem jó, az nem jó...

Sz.József

Ha ez az ágyú belefér egy notiba akkor ez nekem nem gond... Az hogy mást is "tud" a Mach3 az csak hab a tortán:)

Mivel a fórumtársak nem folytak bele, hogy mi jó, mi nem jó ebben a megoldásban ezért azt sajnos nekem kell megtapasztalni:)
Megyek vízszintesbe mert már káprázik a szemem...

000000000

Szia József! Látom, a PC-s útmérők is felizgattak.
Egyre dolgot ne felejtsél el: csak szoftveresen LPT portról encoder jeleket korrekten feldolgozni erősen behatárolt sebességű dolog.
Minden normálisabb ilyen mérő programhoz kell hogy tartozzon egy olyan teszt menü, ahol tájékoztatást ad a program az adott alaplap, CPU órajel, encoder darabszám,..., függvényében a maximális, még biztonságosan kijelezhető, feldolgozható encoder jel frekvenciáról.
Saját ilyen DRO programjaimnál én legalábbis így csinálom. Ha ez nincs, egyébként egy nagy "átverés" az egész szerintem, hiszen nem tudhatod, meddig garantált a korrekt mérés. És gyanítom, hogy a Mach elég gyenge kHz értékeket tud, igaz közben van egy csodálatos, szép virtuális monitorod, amin csak úgy "szaladgálnak" akár a tized mikron mm-ek is!:)))

000000000

Mi itt az ágyú és mi nem?
Ugyan már!
Mások véleményét visszhangozni, az nem hozzáértés.
Egy kolomp hangja után menni elég „profi” dolog lehet.

Esetleg, kipróbálni egy másik utat?
Úgy is CNC lesz a dolog vége.
Erre, viszont közelebb.

000000000

Az egyik út:
Ez ezt mondta a másik, meg azt.
A harmadik, meg mindennek az ellenkezőjét.

A másik út:
Kipróbáltam ezt, meg kipróbáltam azt.
Végül a SAJÁT FEJEMMEL, meg így döntöttem.

Sz.József

Szia!
Egyenlőre úgy gondolom, hogy amit kézi üzemmódban tudok produkálni sebességet azt azért feltudja dolgozni a Mach3, mert ha nem akkor nagy gáz van... :)
Ha a gyakorlatban más fog kiderülni akkor legfeljebb megint tapasztaltam valamit... :)
"encoder darabszám": kézi üzemmódról van szó és ebben az esetben az esetek 99,9%-ban egyszerre csak egy encoder jelet kell feldolgozni. Vagy nem jól gondolom...(?)
Ettől függetlenül nincsen teljesen leírva a "CMOS"-os megoldás... :))

000000000

Nem gondolod jól...
Ha Neked pl. olyan programod van, ami szimultán 3 db  encodert is kezel, hiába csak egyet tekergetsz, a mérőprogramnak a másik kettővel is foglalkoznia kell, csak ott nem jelez ki változást.
Az pedig, hogy a Mach ilyen módban, vagy bármelyik más útmérő program a kézi üzemmódodtól megbolondul-e, erősen attól is függ az eddigieken túl, mekkora a felbontásod. Tized mm-es felbontásig tuti nem lesz gondod, talán még századosig sem, mikronoknál pedig már bőven tudsz olyan jelváltozási frekvenciát kihozni laza kézi tekergetéssel, ami necces lehet.
Mert ugye 10 mm/s és 1 mikron valós felbontás esetén máris 10 Khz-el "fütyül" az encoder.
De majd játszogatsz ezekkel, sok időd van biztos ezekkel gyakorolgatni, próbálkozgatni, hol a határ... Csak szerintem jobb, ha olyan progit használsz, ahol ez tudható előre, netán maga program is tájékoztat Téged erről teszt méréseivel, és ehhez nagy biztonsági ráhagyással választasz encodert.

s7manbs8

Meg ha az encoder se tökéletes és van amelyik rés közt kisebb a távolság, még nagyobb igénye van frekibe.

000000000

SZIASZTOK!
Egy A és egy B csatornás encodert kelene egy 40xx megoldásal leszimulálni egy fel és egy le léptetös gomb megoldásal hogy lehetne ezt megoldani 90 fokos impulzus eltolásal A/B?
nincs encoder a közelben igy egy le/ fel gombnyomásal lehetne helyetesiteni az encoder jobb/bal irányu impulzusait!

s7manbs8

Mi ez valami iskolai feladat ?

000000000

nem!
nekem ilyen megoldásra van most szükségem perpilanat nincs ithon rotary encoder és egy fe/ le lépésekel kel meg oldanom gombnyomásos modszerel tekerös encoder helyet!

s7manbs8

Mihez kell az, valahogy nem értem a dolgot.

Sz.József

Majd igyekszem óvatosan tekerni a kurblit, nehogy veszélybe kerüljön a 10KHz... :)
Tibor, itt nincsen másról szó csak egy komótos kézi megmunkálásról ahol még az 1KHz sincsen veszélybe...
Az egész agyalásom abból fakad, hogy jelenleg 75 beosztás van a nóniuszon (az orsó 1,5mm) és ha pl. 55mm-t odébb kell mennem akkor jön a számolgatás hogy az hány kör meg stb.
Ha 4-5 furatot ki szeretnék fúrni egy anyagon, több idő a számolgatás mint maga a fúrás.
A forgalomban lévő "tolómérős" útmérők (amit itt többen is alkalmaznak) azok biztosan nagyon jók, nekem csak egy bajom van velük, hogy takargatni kell a forgács elöl. Ezért gondoltam egy tengelyvégre szerelt encoderre amit könnyebb eldugni a forgács elöl.
Ennek a jelnek a feldolgozására per-pill két megoldás szímpatikus.(nekem)  
1- a "CMOS-os" kivitel vagy
2- a Mach3
Még a DOS-os megoldás sincsen kizárva...

Akit érdekel ez a progi (3 verzió is van) az letöltheti a tárhelyem "DOSosDRO" könyvtárából.
Ha valakinek sikerülne "megszólaltani" valamelyiket szívesen venném ha ezt megosztaná velem (velünk)... :)

s7manbs8

Ilyesmi kellene ?

http://www.lika.it/eng/prodotti2.php?idprod=107&ID=6" TARGET=_fnew>Kijelző encoderhez