Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Ez úgy néz ki működik rendesen.
Kipróbáltam élőben is, lustaságból csak egy LS7184-es IC-t raktam elé, ez ugye átkapcsolható x1-x2-x4 módba.
A Gecko  A/B - step/dir előkéje csak x4-ben megy.

svejk

Most már lehet egyszerűsíteni a kapukat, hátha nem kell három plusz tok.

Sz.József

Egyenlőre a szimulátorba a 3-as verziót még nem tudtam "megbolondítani"...
Más...
"Nem, ennek még nem jó csak a step-dir"
Légyszi írd már körül nekem mi az alapvető különbség a step-dir jel és az enkóder A-B kimeneti jele  között...?? Ez nekem homály... :)

svejk

Nem csoda, http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/sz%e1ml%e1l%f3/Sz%e1ml%e1l%f3_minusz_plusz%20001.WMV" TARGET=_fnew>én még élőben sem, itt a videó róla.
Szóval hevenyészve összeraktam és levideóztam a fényképezőgéppel.
Érdekes hogy élőben nem kell a 4510 átvitel kimenetére az RC szűrő, csak a szimulátorban van hazárd.
Biztos ami bizonytalan élőben is ott hagytam egy 1K-100pF párost.

svejk

Hmm... nálam a videó csak normál méreten ad vissza mindent, kis ablakban levágja a széleit.

svejk

"Légyszi írd már körül nekem mi az alapvető különbség a step-dir jel és az enkóder A-B kimeneti jele között...?? Ez nekem homály... :) "

Hűha! Ez komoly? Akkor egyáltalán hogy mertél ilyenbe belevágni?

Szóval az A/B az egy 90 fokkal eltolt szimmetrikus négyszögjel, az iránytól függően késik vagy siet az A csatorna a B-hez képest.
Valaki tegnap már linkelt neked róla leírást.

A Step-dir pedig olyan mint amilyet a MACH is kiad a párhuzamos porton, (akár a MACH-et is lehet tesztelni ezzel a kütyüvel majd) vagyis van egy dir jel ami meghatározza az irányt és annyit lép a számláló ahány step jel jön.
Itt lényeges, hogy a dir jel mindig pár száz ns-al hamarabb beálljon mint ahogy jön a step jel.

Sz.József

[#eljen]
Úgy nézem ebből lesz valami, gratula...

000000000

Újra itt. Unalmamban próbálgatom http://www.instructables.com/id/Easy-to-build-CNC-Mill-Stepper-Motor-and-Driver-ci/" TARGET=_fnew>ezt a vezérlőt, de nem igazán akar működni. Manuálisan próbálom életre kelteni, a dir-t +-ra kötöttem, és a step-et nyomogatom a tápra, vagy a földre, de mindkettőre ugyanazt csinálja; rángatózik ide-oda a motor... Most beraktam egy 100 ohm körüli előtét ellenállást.

svejk

Hát ahhoz képest hogy ezer fontos dolgom van elég jól elszórakoztam vele :))
Őszintén szólva nem csak miattad, már régen meg akartam csinálni, de olyan bonyolultnak tűnt.
Először én is elbonyolítottam még ezt is.
Ez most nagyon egyszerű kapcsolás, lehet van benne még buktató, de én is úgy látom, hogy akár használható is lesz.

Sz.József

De hiszen az A-B kimenet ugyan azt produkálja csak a dir 90 fokkal előzi meg a step-et... :)
Ez nagy badarság? (a dir és a step feladata azért nem volt kérdés... :))

svejk

Motor fázissorrend jó?
De ilyen egyszerű kapcsolással amúgy is csak játszani lehet komolyra úgyse nem tudod használni.

000000000

Nem ad elég erőt a motornak vagy miért? Amúgy tudtommal jó a sorrend.

svejk

Ránézésre azt hinné az ember hogy igen, meg még működik is csak nem érti az ember hogy miért téveszt néha.
Ha csak simán rákötöd az A/B jelet a step/dirre, akkor  ha megnézed az alábbi rajzomat és elképzeled hogy az encoderen csak olyan kicsiket mozdítasz oda-vissza hogy a két zöld vonal közti tartományban mozog, akkor belátható hogy a dir jel nem változik, viszont a step jeleket szépen beszámolja az elektronika, mert ott ugye jönnek  szépen az L-H-L-H...  átmenetek.

Ezt is ki lehet logikával küszöbölni, de akkor már ugyan úgy nem közvetlen van az A/B a step/dirre kötve.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/A_B____step_dir%20hiba.jpg" border=0>

Sz.József

Kösz.
Kezd homályosodni :)
Talán azért annyiból hasznos volt a kérdésem még ha rá is csodálkoztál, hogy esetleg más is "tanult" belőle...  
Esetleg ezért racsnisak az "igazi" kézi tekerentyűk? Vagy ennek nincsen köze hozzá?
Viszont azt nem érzékelem, hogy ezt a tévesztést mennyire nehéz (vagy könnyű?) produkálni.
Pl. egy 500-as enkóderen igen pici mozgásokat kellene produkálni, hogy a 2 zöld csík között mocorogjunk.... Nem jól gondolom?

Sz.József

Egy MSD-re rákötöttem egy sima 200-as HEDS-et, de nem tudtam olyan piciket mozgatni (ide-oda), hogy egy irányba forogjon a motor...