Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Egy kérdés: a vezérlő áramkörödet úgy kipróbáltad, step jelet adtál neki kézzel és lépkedett ?

000000000

Igazából igen. De azt csináltam, hogy a dir-t lehúztam földre és az enable-t is. A steppet pedig hagytam lógva, hogy majd ha adok neki tápot akkor lépkedni fog, de semmi, gondoltam rárakom tápra, és majd ha enable magas szintben van akkor lép, de amint át akartam volna rakni az 1A-es labortáp áramkorlátja levágta... Magyarán többet akart felvenni 1A-nál, de ezt nem hagyta neki...Igazából nem is tudom hogy hogy kéne mennie ezeknek a dir meg step meg enable jeleknek :o Annyit tudok hogy a dir az alacsonynál egyik irány, másiknál másik irány, ha a step magasat kap akkor lép egyet, de hogy az enable mire van azt pontosan nem tudom.

me3ua0a6

Enable az engedélyezés, ez engedélyezi a motoráramot. Mekkora áramra van beállítva a vezérlő? Mert 1A lehet hogy kevés.
Mach3-ban ugye kikattintottad a reset gombot?
Nyilakkal próbáltad mozgatni vagy valamilyen programot töltötted be?

000000000

Kinyomtam, programot is próbáltam meg nyilakkal is. Igazából nem tudom mekkora áramra van beállítva. :S Hogy lehet beállítani?

s7manbs8

Hány voltot adsz neki és milyen motor van rákötve ? Én abban az áramkörben nem látok áramkorlátot, illetve nem úgy néz ki a kép alapján, csak annyi feszültséget adjál neki, amennyi a motor értéke, pl. 5V-ot.

s7manbs8

Látom egy lámpa lenne az áramkorlátja, attól függ, mennyi áramot akar a amotor, oda mit tettél ? Ez ilyen melegedős fajta áramkör, mármint a lámpa fog melegíteni.

000000000

Egy átkötést... [#szomoru1]

000000000

szia!
elsöbb vizsgálj egy tengelyt a pcn hogy ne legyen akora zürzavar bele gabajodni a port pinekbe!
pl  
X-axis enable
step pin# 2
dir pin # 3
dir lowactive enable  
step lowactive enable (ezel lehet játszani vezérlö válogatja!)
step port 1
dir port 1
lpt pin kimenetekre ami most a te példádnál 2..3láb out pin!
test progi!
G90G80G40
G0 X1000
G1 X0 F200
M30
ezel tesztelheted ha fut a kod a mach3 a fenti beálitásokba a ledek az 2 pin led halványul vagy vibrál valami frekin ez a step jelet jelzi
3 pin led folyamatosan ég ha a kod lefutot el kell aludnia!

s7manbs8

svejk

No, én  http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/sz%e1ml%e1l%f3/sz%e1ml%e1l%f3.pdf" TARGET=_fnew>kinyögtem magamból egy verziót, ez elvileg működik STEP/DIR bemenettel és lehet nullázni.
A sebességeket nem tudom, a step jel késleltetést majd be kell állítani (R4-C1).
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/sz%e1ml%e1l%f3/sz%e1ml%e1l%f3.DSN" TARGET=_fnew>Itt megtalálható a proteusos kapcsolás, lehet szimulálni, variálni rajta.
Sajnos a 4510 átvitelkimenetével megint meggyűlt a bajom, néha hülyeséget csinál, lehet hogy élőben jó lenne csak a szimulátor téveszt.  
Így viszont most bazi sok dióda kell, ahány digit annyiszor 4 db.
Sajnos a holnapi, - vagyis már a mai - napom is elég húzós lesz, nem fogom tudni kipróbálni valóságban.
Egyszerűsítsetek még rajta ha van jó ötlet.

Sz.József

Köszi. Sajnos én meg ic hiányába nem tudom kipróbálni egyenlőre...
Ezzel a .dsn kiterjesztésű dologgal nem tudok mit kezdeni. Felhomályosítanál...?

svejk

Proteus kapcsolási rajz, lehet szimulálni.
mindjárt felnyomom az FTP-re aztán estére törlöm.

000000000

Proteus áramkör szimuláló programba való a „*.dsn” !
Nagyon jól használható program, csak ajánlani tudom!
Itt olvashatsz róla, ha még nem ismered:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_368_from.html" TARGET=_fnew>Proteus

svejk

Én azért annyira nem vagyok beleszeretve, sűrűn kell menten mert néha elszáll.
A szimulátora elég jó, sok alkatrészt ismer, de néha az is érthetetlen módon hibás logikai szinteket detektál.
De azért jól el lehet vele játszani :)

svejk

Hama-hama töltsed le...:)
Majd kéri a licence fájt, benne van a zip-ben, utána PATCh és kész.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Proteus%20Professional%20v7.1%20SP2.zip" TARGET=_fnew>Proteus 7.2

Estére törlöm a serverről.