Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

De most az a kérdés, hogy a nála meglévő alkatrészekkel kell megcsinálni, vagy lehet venni akármit ?

000000000

Biztosan a nála meglévőre kell alapozni.

Csak közbevettem, hogy talán úgy lehetne egyszerűsíteni, hogy "minden egy tokban".

Sz.József

Úgy gondolom, ha tud (akar) segíteni akkor úgy is ír 1-2 hozzászólást...

svejk

Hú, basszus, olyan sokat írtatok hogy nem is tudom most elolvasni.
Ajánlom hogy inkább mindenki maga gondolja át a megoldást és tutival jelentkezzen, mert a sok ötletben elvész a tartalom.
Hmm.. pedig mintha egy szögmérőt csináltam volna valamikor hasonló megoldásút encoderrel egy csőhajlítóra...

De ha nem kapkodsz Sz.József, akkor neked magánban biztos fog segíteni Tibor45. Legalább is gondolom...

Sz.József

Semmit nem szükséges egyszerűsíteni...
Csak az az általános kérdés, hogyan lehet mínuszba számoltatni a számlálót az A-B kimenetű enkóderrel.
Egy lehetséges mechanikus megoldás #7715-ben
Azért próbálom több irányból is körbeírni, mert úgy látom sok a félreértés (félreérthető dolog)...

Sz.József

"De ha nem kapkodsz Sz.József, akkor neked magánban biztos fog segíteni Tibor45. Legalább is gondolom... "
Úgy legyen... én nem bánom...

000000000

Én úgy gondolom, hogy értettem.
Elektronnal volt egy levélváltásunk ebben a témában.
Szerintem, ez nem tévesztett meg senkit.
Ha igen, elnézést kérek.

2vkx6unz

Megodás lehetne az eltolt Nullpont azaz 0 helyett egy előre meghatározott érték kerül a számlálókba és innen indul a fel-le számlálás. Vsizont a kijelzésnél ez problémát okoz.
Másik megoldás a kettes komplemens kódu számláló lenne ha tud valaki erre kapcsolást.

Ha jól értem akkor valami DRO lenne a cél? Ha igen akkor erre Svejk és Magi Úr rendelkezik kész megoldással.

svejk

Igen erre írtam hogy el fog veszni a dolog a sok ötlettől :))
Szerintem a HE-sből (lásd: #7716)indulj ki, ott pont a te kívánságod teljesül, ha működik..

svejk

ha működik a HE-s akkor a nyomógombok helyére kell csak raknod az RT évkönyvből ajánlott kis encoder illesztőt és már készen is van.
most rohanok, majd estére szemügyre veszem én is ezt a rajzocskát.
Ha ismersz valamilyen szimulátort rajzold bele, elég jól szoktak működni, bár néha megszívatják az ember fiát :(

svejk

Magié a licence én csak segítettem a tesztelés fázisban, illetve csináltam hozzá egy saját nyák-ot.

Sz.József

Köszönöm Sanyi, de nem általában a DRO-ra kellene megoldás, hanem egy közönséges számláló mínuszba számoltatására A-B csatornás enkóderrel...

Sz.József

Senkitől nem kell elnézést kérni csak mivel nem vagyunk egyformák (szerencsére, hiszen az ujjunk sem egyforma :)) ezért mindenki egy kicsit másképpen értelmezi az alapkérdést...
De ez szinte természetes...

Sz.József

Svejktől kaptam egy linket #7716-ba...
Azt, így átalakítva szerintetek működne???
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/lefelszforum.jpg" border=0>

svejk

Így biztos nem mert a jobb oldali J-K tárolót mi fogja nullázni?
Szerintem először vagy építsd meg az ajánlott rajzot vagy teszteld szimulátorral. utána az RT-ben ajánlott kapcsolás már csak pár kapu és az x4 üzemmódot tudja.
De most már tényleg megyek :)))