Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

A kérdés sem az volt, hogy hogyan jobb, szebb, egyszerűbb.
Hanem, az adott módon hogyan…?
Engem is foglalkoztat egy ilyen számláló.
Ha már egyszer itt szóba került, hát követem a dolgokat.

s7manbs8

A három bemeneti jel szerint kell invertálni au Up/Down vonalat, mégpediglen:

sign= előjel =1, ha pozitív tartományban vagyok
ud= up/down jel = 1, ha Up van
zero= 1 ha nulla a számláló értéke

fentiek alapján:

akkor kell az ud jelet invertálni, amit egy tárolóban tartunk, ha  

(sign&zero&(!ud)||(!sign)&zero&ud=1)

kell inverter kapu 2 darab, és kapu 6 darab vagy kapu 1 plusz tároló D tároló vagy mittudom én.

ha jól logikáztam a tévedés jogát fenntartom. :)

s7manbs8

Ezt most ötlöttem, ki tegnap is láttam hogy agyaltok.

s7manbs8

Ezt rajzzal is lehet ábrázolni nyilván.

s7manbs8

Na most ez processzorilag, ha bevezetem a számjegyeket a nulla állapotot, aszerint a programban az up down változót invertálom és a kimeneten az up, down jeleket adagolom annak megfelelően. Pl. egy ATMega8-cal. Ez a diszkrét alkatrészes megoldástól függetlenül írom csak.

s7manbs8

Na most a meglévő rajzot nem látom az megvan, mihez kellene csatlakozni ? Elnézést, ha nem találom.

s7manbs8

Ebéd közben a rajz is hátha megszületik a fejemben. :)

s7manbs8

Egy próbapanelen sok madzagot dugdosva is meg lehet csinálni, csak oda kell figyelni, nehogy eldugjunk egy vezetéket. [#circling][#circling]

s7manbs8

Sőt a zero-t ki is lehet emelni (sign&zero&(!ud)||(!sign)&zero&ud=1) ebből, úgy eggyel kevesebb és kapu kell. ...

Sz.József

Rajtam egy olyan rajz segítene amin nincsen mikroprocesszor... :)) A mínusz kijelzése lényegtelen, mert a nullponthoz képest úgy is látom a munkadarabon, hogy hol járok...
Kíváncsian várom a rajzot, mint kézzelfogható megoldást...

Sz.József

Egy mechanikus megoldás... Ezt kellene "automatizálni"...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/enk22.jpg" border=0>

Amikor nullára tekerem az enkódert akkor eldöntöm, hogy újra pozitívba fogok elindulni és akkor békén hagyom a kapcsolót, ha negatívba akarom folytatni a "tekergetést" akkor átkapcsolom a kapcsolót...
Nekem majdnem megfelelne így is csak az a fránya prellegés, na meg automatizálva csak barátságosabb lenne...
Amint Sneci írta így egy 5-ös orsóhoz 500-as enkóder ami ugye 0.01-es lépést eredményezne ami BIO-CNC (kézi) üzemben már túl jó is...
Ugyan ez 2-es orsónál 200-as enkóder szintén 0.01mm/step így a kijelzés is "normális"...

s7manbs8

Most neked a számjegyek milyen IC vel vannak meghajtva eddig hogy néz ki ?

s7manbs8

Most jut eszembe a padláson van nekem egy halom BCD számolós kijelzős panelem ott hányódik, valami olyan fajta ahol a kijelző izzószálas, meg kéne nézni, abba lehet vannak olyan IC-k ami erre jó is pont. Már ha más nem magamnak is összetákolni egyet. :)

Sz.József

Számláló CD4510, dekóder és kijelző meghajtó CD4511...
Segítség béna vagyokban van róla kép...

Sz.József

Helyes, nézzél csak körül, hátha csere-bere alpon nekem is jut belőle... :))
Egyébként íme a fénykép...
Persze öt-hat digit elegendő, ez egy frekimérő, csak ez a kísérleti panel... :)
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/szamlalo1.jpg" border=0>