Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Hú, basszus ez nekem egyre homályosabb... :)

4um5b65d

Laslie nem forrasztja még, Laslie időhiány miatt elvesztette a fonalat.
"Asszem" ebbe nem bonyolódom bele.
Inkább megcsinálom a saját tervek szerint, minthogy értelmezni kezdjek egy idegen rajzot.
Annyit még azért kiböfiznék, hogy arra remélem gondoltatok, hogy az irányváltáskor az irányváltó impulzusnak egyben egy léptető impulzusnak is kell lennie.
És az irányváltó impulzus időben nem eshet egybe a léptetővel.
Remélem értitek , hogy mit akarok ezzel mondani, mert én már nem értem.

s7manbs8

Az én elképzelésemnél ez nem gond.

Sz.József

A tolómérőkön hogyan lehet megoldva, ha 100mm-nél kinullázom akkor az a "buta" tolómérő honnan tudja, melyik irányba fogom tolni?
Gondolom a kulcsszó -mikrokontroller-...
Ha a Svejk féle rajhoz összejönnek az alkatrészek akkor nincs más hátra ki kell próbálni..., de ez a próba alkatrész hiányában a hétvégén már nem fog összejönni... :(

s7manbs8

Jobb ha előveszünk egy mikrocontrollert és a meglévő áramkörödből a szükséges jelek, Up, Down, Reset kell, erre rákötve 3 lábát a procnak meg van oldva. Plusz a procba mehet az encoder jele is 2 lábon.

000000000

„tolómérő honnan tudja, melyik irányba fogom tolni?”

Azt nem tudom, hogy a tolómérő honnan tudja.
De nem kell hozzá mikrokontroller.
De két opto, vagy mágneses kapuval is meg lehet oldani.
Sajnos, nem tudok „szkennelni”, hogy rajzot tegyek fel.
De például a Texas TTL receptek (Vagy Texas optoelektronikai receptek) című könyvben is van példa.
Ha holnapig nem lesz válaszod, majd megkeresem a könyveket és megpróbálok valamit összehozni.

SquirrelTech

A kulcsszó-kulcsszavak: kettő érzékelőelem, illetve az érzékelőelemek közötti fáziseltolás.

000000000

Sziasztok! Nagy gondom van nekem... :( Írtam egy kis programot egy PIC-be ami ha az egyik lábán magas jelet érzékel akkor bekapcsol egy ledet. Ilyen logikai analizátor stlye :D Ezt rákötöttem az LPT portra, beállítottam a mach3-ban a lábakat, elindítottam egy programot de a led nem kezdett világítani... Nekem ebből az jött le hogy nem jön ki jel a gépből... Tudtok segíteni? Előre is köszönöm.

Sz.József

Én tolómérős felvetésem már megint félreérthető lehetett...
Egyébként valami plusz infó csak kell hozzá a fáziseltoláson kivül, hogy egy középen kinullázott  (mondjuk 100mm-nél) tolómérő mind a két irányba felfelé kezd el számolni...
De a tolómérő most nem is érdekes csak úgy eszembe jutott...
Inkább csak a #7715 felvetésem szeretném ha megoldódna...
Különben köszi...

000000000

Szia!
Szívesen segítenék Neked, de a Fórum szép magyar, illedelmes beszédre tanító és kapuk nagy mestere eltiltott ettől a #7706-ban.
Különben is már csinálja Neked, bár mintha lelassult volna...

Sz.József

Ok. #7715-ben leírtakat kellene "automatizálni" (na ez nem legjobb kifejezés), de a lényeg ott le van írva...

000000000

Tibor45!
Nem egészen értem, ezt most nekem írtad?

4um5b65d

Nekem írta , bár sosem azt nézem hogy mit írnak, hanem hogy ki irja.
Azt hiszi hogy ő az egyetlen aki meg tud csinálni dolgokat, aztán ez fájdalmasan érinti.  
De majd küldök neki valami jóképű kis ikonokat aztán megint lenyugszik.

s7manbs8

Azt meg kellene mérni, hogy a gépből jön e ki jel, de a GND lábat is kel használni, meg a kimeneti jeledet, hanyas lábon van ? Van egyszerű Volt mérőd ?

000000000

Nem Neked, ott van a válasz feliratban, kinek írtam.
Használd Te is nyugodtan a "Válasz" fület, és akkor egyértelmű, ki kinek ír.

De Neked is írhatok. Először is milyen jeleket szeretnél Te ott "analizálni"?
Mach step jeleket, dir jeleket, egyebeket?
Ha ez kiderülne, segíteni is tudnék.