Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Amúgy milyen IC-d van otthon egyáltalán sorold már fel, hogy ne kelljen azért boltba se menni ha lesz egy komplett rajz.

000000000

Persze, van. Összekötöttem a földet is a pic földjével, és a 3-as lábra állítottam az X tengely step jelét.

Sz.József

peti13!
Meg kell nézni a jobb alsó sarokba, kinek szólt a válasz... és Te is próbáld meg használni a "válasz" gombot... kössz

s7manbs8

Mérd meg, hogy hány Volt van ott, a PIC lábán csak óvatosan rövid zárat ne csinálj a múszert mikor ráteszed pl. két PIC láb közül, másik, hogy ha nem a LPT lábat teszed oda, hanem 5V-ot a PIC-ed tápját, pl. egy soros 1k-s ellenálláson keresztül, akkor világít a LEd ?

000000000

Már megtaláltam. :)

000000000

0.06 és 0.08 V között ugrált. Amikor a pic tápjáról adok neki delejt akkor egyből kigyullad.

SquirrelTech

http://cnctar.hobbycnc.hu/SquirrelTech/Elektronika/inkrement.jpg" TARGET=_fnew>Egy inkrementális elmozdulás / szögadó kapcsolás.
Csak maga az enkóder áramkör, impulzus + előre/hátra jelek. (Ez sem tesztelt.)

s7manbs8

Az azt jelenti, hogy az LPT portodon nem jelenik meg az magasabb feszültség, ott kell keresni az okát, az LPT melyik pinjét nézd, a Machban miket állítottál be, ott nem jó valami, és a magas alacsony szintet mivel váltod  vagy ez léptető impulzus lenne, a Step jel, mert az olyan kicsi ideig jelenik meg rajta, hogy azt nem látod így, viszont ha megfordítod a polaritását, hogy az impulzus legyen alacsony, akkor meglátod, hogy megjelenik e a magas kimenet, mert akkor alapból az lesz a lábon.

000000000

A Mach step jelei (amiket a motor tuningnál állítani tudsz biznyos mértékben) igen kis szélességű impulzusok, néhány mikroszekundumról van csak szó. Ilyen kis tű impulzusok kimutatására alkalmas a PIC-es Lede-es kütyüd?

SquirrelTech

Nézd meg hogy biztos-e az összeköttetés az LPT GND-je között (köss össze esetleg többet). Találkoztam már olyan alaplapokkal, ahol csak minden második GND láb volt bekötve...

Sz.József

Ok. Köszi, de ez hogyan kapcsolódik a #7715-höz?...

000000000

Megfordítottam a polaritását és így is ugyanaz jött ki. Machot http://www.reliefproduct.com/pdf/Mach3_beallitasok.pdf" TARGET=_fnew>EZ alapján állítottam be.

000000000

Köszi, értem én a problémádat kezdettől fogva.
Olyan megoldást tervezek Neked, amihez az eddigi IC-ken kívül csak egy CD4093, vagy 74HC142, CD4001, CD4011 IC kell meg pár tucat filléres dióda, pl. 4148. Gondolom ezek nem jelentenek neked gondot, biztos vannak.

s7manbs8

Ez jónak néz ki logikailag, ellenőriztem de a jeladó már megvolt nem ? Ennek annyi a hátránya, hogy ahány rés van a  tárcsán egy csatornában, annyi a felbontása, míg ha minden változást észlelsz, akkor 4 szer olyan a felbontás.

000000000

4MHz-en fut a PIC, egy utasítás 1us azt hiszem, a lekérdezés pedig 3 utasítás, tehát olyan (bő ráhagyással) 5 us-os jeleket szerintem fogni tud.