Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Igen, nagyon piciket, de az ördög nem alszik és előbb utóbb bejön a hiba.  
Én anno kipróbáltam itt valaki tanácsára, de rá is jöttem a turpisságra.

svejk

Nem forog attól még egy irányba csak lehet hogy az egyik irányba kettőt lép...
Amit a videón láttál MPG-t az egy 100-as tárcsával van szerelve, és óvatosan minden gond nélkül meg lehet csinálni vele.
Egy osztás itt a kerületen kb. 3 mm az alatt van az A/B 4 élváltása.

svejk

A racsnit általában ki lehet kapcsolni ha gyorsan akarsz sokat tekerni...

Sz.József

Akkor a step-dir elnevezés lényege a ns-okban rejlik... :)
Az LS7184 a 90 fokból csinál ns-okat? Plusz még szorozni képes...

svejk

A step/dir lépést és irányt jelent. Vagyis van két vezeték, az egyiken kijelöljük az irányt a másikon leszámoljuk a léptetés számát.
A nano vagy us csak egy szükséges feltétel a működéshez. (lásd a MACH setup-jában a PRECHANGE értéket a motortuningnál)

Igen az LS IC ebből az A/B increment (vagy quadratura) jelből csinál step/dirt.
A szorzás rossz elnevezés, az A/B jelben ott van fizikailag mind a 4 él csak azt kell detektálni.

Az LS IC kimenetén lesz egy DIR jel ami egy irányba haladva statikus L vagy H szint, a step jele pedig a MACH-hez hasonlóan pár us-os  kellő számú jelsorozat.

Sz.József

"A step/dir lépést és irányt jelent. Vagyis van két vezeték, az egyiken kijelöljük az irányt a másikon leszámoljuk a léptetés számát."
Ezt az előbb jeleztem, hogy efelől nincsenek (nem voltak) kétségeim... :)
A többit részét meg most már kapizsgálom...
Kössz a határtalan türelmedet, (segítségedet) ígérem tovább nem feszegetem... :))
A lényeg, hogy működik a mínuszba számoltatás...[#eljen]

s7manbs8

A kimeneti impulzusokat osztani kell, amennyivel jólesik, és akkor lehet bátrabban mozgatni is.

s7manbs8

Ha kézzel adsz neki impulzust, tekercsenként, akkor ha helyes a sorrend, lépkedni kell valamelyik irányba neki, ha pedig visszafele csinálod, a másik irányba. Össz vissz van vagy 4 variáció, a léptető motorod tekercseit ismered, hogy működik ?

s7manbs8

Tegnap előtt én is berajzoltam még jobban egy verziómat, de net hiány miatt kimaradtam a versengésből. :)

s7manbs8

Itt egy kis segítség:

http://k-map.sourceforge.net/" TARGET=_fnew>Karnaugh tábla egyszerűsítő program

svejk

Nincs itt semmi versengés, csak érdekelt a téma.
Bizonyára többféle jobbnál jobb megoldások léteznek ez csak egy a sok közül.
Szívesen megnéznénk a Tiédet és mindenki másét is, hátha az praktikusabb, vagy bolondbiztosabb.

svejk

Voáá...újabb "sosemtudommegtanulni" szoftver :))
Te ismered? Használható?
Majd még az enyémet is átnézem és hozzárajzolom a bement átalakítót is.

svejk

Ez egyébként azt csinálná hogy megadod egy hálózat igazságtábláját és kiköpi milyen kapukból kell összerakni?

s7manbs8

Aha, kézzel is meg lehet csinálni, de ha már vannak ilyen progik érdemes kipróbálni.

s7manbs8

Csak találomra rákerestem és kipróbáltam egy kis OR AND kapcsolatot, arra jó eredménye hozott.Nem hinném, hogy rossz lenne.