Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

És mindjárt az elején döntsd el, hogy jót akarsz vagy szépet. Ha jól döntöttél, akkor most a jóságból egy fikarcnyit sem áldozol fel a szépség kedvéért. Ha úgy célszerűbb, akkor nyugodtan tervezd egymás mellé a három pozitív kimenetet, azután meg a három negatívot. Nem fognak megsértődni a vezetékek, ha nem egymás melletti kapcsokról indulnak.
http://www.tme.eu/katalog_pics/7/7/7/7778ba18a77d5924e26af2c6bf045c33/mkkdsn-5-5.08.jpg" TARGET=_fnew>Ha nagyon igényesre törekszel, akkor kerítesz emeletes sorkapcsot és pl. alul negatív, felül pozitív módon tervezel egy jó kiosztású tápot.
Ja,ilyen mértékegység, hogy fikarc nincs is.
És éssel nem kezdünk mondatot.

rbbhbyvfs

Személy szerint én a nagyáramú tápot nem tenném a panelre, nem tudsz csavaros kondit használni? A kondi csavarjairól meg el tudod vezetni a drótokat szemes saruval, a dióda hidat meg lehetne a doboz oldalára tenni, jobban is hűlne.

Ugyan igy a bal felső sarokban a biztikat sem tervezném a panelra, inkább beépitenék a bodozba bizti foglalaltot, az kivülről is hozzáférhető... persze izlések és pofonok....

svejk

Azt az ónt kár ilyenre pazarolni, mert úgy sem ér sokat, csak ha elfröccsen jól beterít mindent...

43pbwjg8s

Gyuri, Psoft, Libus!

KÖszönöm a segítséget!
Még jókor, mert most kezdtem volna a gerber vektorizáslásnak.

Egyszerű és logikus amit mondtok!
Neki is esek mindjárt ezeket kijavítani.

Libus:
Sajna ez van. Ez fért ki, már nem vennék másikat. Sajnos az jócskán drágább volt. Ez határozta meg a vásárlást.

43pbwjg8s

"....csak ha elfröccsen jól beterít mindent... "

Mondjuk ennyire?
Ez a H2 tápom.
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/H2TAP/TAP_H_2_2.JPG" border=0>

rbbhbyvfs

Még két dolog:
-nem látom a kisáramú részen a szűrőkondért, csak a 100nF-okat, azok meg minek oda?
- érdemes a sorkapcsokkal egy sorban és még közé is elhelyezni a tartó furatokat, igy nem hajlik annyira a panel, amikor a csavarhúzóval éppen megtéped a sorkacsokat.

43pbwjg8s

hopp! A rohanás és a hozzá nem értés látod...

Elvileg ez az oldal a régi (azt nem én terveztem hanem elvileg egy hozzáértő) táp 12V- s ágából lett kialakítva. Persze ott vol egy LM317-es stab IC is. Ott egy 1n-s és két 100n os volt csak.
Ha nézem a H1 digi tápját....
Az is Stbilizált, de ott 4 db 100pF-os kondi van.

A 100n-osakat ajánlotta valaki, hidegítőnek.

Te mit tanácsolsz? Milyet tegyek oda?

43pbwjg8s

A sorkapcsok közé/közelébe való furatokat már helyezem is. Jó ötlet!
Köszönöm!

s7manbs8

Hova mit tegyél. Néha jól jön, ha csinálsz kisebb nagyobb furat távolságú alkatrésznek helyet, mikor milyet lehet kapni, aztán betehetsz egy kért szabvány méretű alkatrésznek helyet, később is eldöntheted mi megy oda.

rbbhbyvfs

Az ilyen 100pF-100nF-os hidegitő kondiknak az az értelme, hogy megakadályozza a stabilizátorok esetleges gerjedését, de csak akkor hatásos, ha közvetlen közel van hozzá. A mostani kialakitással igy nem tölti be ezt a szerepét, de ártani nem árt, max nem jut vissza a hálózatra zavaró jel, mondjuk erre nem is kell számitani lévén pici fogyasztás van rajta. Szűrőkondinak 470uF-tól felfelé berakhatsz bármit ami akad, csak a fesze legyen elég némi ráhagyással. De elektron ötlete is praktikus, akár még utólag is be tudod tenni.

43pbwjg8s

Köszönöm Libus!

Elektron kedves vagy az ötlettel, de engem az érték érdekelt volna. :) Nem utólag terveznék, hanem most. :) Arra van a katalógus és a NET hogy megnézzem mi mekkora és arra tervezek. Én a szakmámban nem tehetek ilyet és ettől már nem tudok eltérni. Ez ugyis csak egy darab.
Inkább nem marom ki addig amig nincs meg minden hozzá.

Ez az ág 14-14.5V. Nem vészes.

000000000

A gépem minden -neon, -porszívó stb. bekapcsolásánál rángat össze-vissza.
Mit lehet tenni eme zavarok ellen?

000000000

Egy hálózati zavarszűrő megoldhatja a problémámat?

http://www.soselectronic.hu/?str=12&code=A5030&level=5&prod=" TARGET=_fnew>Ilyesmire
gondolok.

rbbhbyvfs

Lehet, biztosat szerintem senki nem fog tudni mondani. Kérdés, hogy hogyan jut be a gépedbe, a hálózaton keresztül vagy egyéb módon.

Rabb Ferenc

Nyilvánvalóan segít. A zavar amit írtál (fénycső, porszívó) természetesen a hálózaton keresztül, mint vezetett zavar jut be a vezérlődbe. Ezeknek az eszközöknek a sugárzott zavarkibocsátásuk nem jelentős. A számítógéped tápegysége eleve védett, de a marómotor és a vezérlő tápja elé feltétlen tegyél be zavarszűrést. A végálláskapcsolók vezetékei  árnyékoltak legyenek. Csak a vezérlő tápjának a negatív ágához legyenek kötve, a másik végük maradjon szabadon. Ellenőrizd le a PC és s vezérlő között kábel árnyékolását is.