Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Mindenképpen akarsz optót használni? Hiszen ott a relé...., optó nélkül meg már azt mondod működött...

000000000

igen mindenféleképen mert külön van kettö 5v a vezérlömbe az az egy a pcfelé és egy az cnc gép felé kisebb vezérlésekre!
az az pc teljesen galvánikusan elvan választva!

000000000

Tehát, jól értem, DC átvitel ok., és LPT-ről 470 Ohmon keresztül eredeti optóval is a reléd működik elhagyva a diódákat stb.? Itt tartunk?

me3ua0a6

Ha jól értelmezem az eddigieket:
6N137: a kimenetet a földre kapcsolja, neked meg tápra kellene. Vagy egy PNP tranyóval megfejeled a kimenetét, vagy kicsit áttervezed a rajzot.
A bemenetére tettél ellenállást?

000000000

Ha már ilyen sokidöt levet ez a kis kapcsolás...
igy már müködik rendesen az az csak 10khz pwm jelre kapcsol álandoan amit a mach3 kiad ere a célra !
http://cnctar.hobbycnc.hu/mambablack2009/vegyes/pump4.jpg" border=0>
köszönöm mindenkinek aki probált segiteni az az idöt szánt nekem!

me3ua0a6

Én meg pont azon filóztam, hogy így negálva kapod a kimeneti jelet, hogy vajon nem zavar-e be ez neki, de végülis csak frekvencia a lényeg...

000000000

lényeg dc nebirja bekapcsolni ha az lpt pin álapoton marad is!

svejk

Na látod, megy ez neked, csak tudod, gondolkozz, gondolkozz, mint Micimackó :))

svejk

Most már bátran kicserélheted az R2 10kohm-os ellenállásod is kisebbre, minimum 820 Ohmra, és akkor egy egészen jól terhelhető kimeneted van.

000000000

sajnos amikor felugrik a....[#confused] már muszály kérdezni is![#worship]

000000000

svejk

Nem negált a kimenete, mert a bemeneten  negatív logikát alkalmaz.

svejk

A múltkor már leírtam a tanmesét ezzel a negatív LPT logikával, hogy hogy megszívatott egy PC vegyes 5 és 3,3 V-os LPT kimenete.

Tehát én az egyszerűbb pozitív logika híve vagyok, melynél nagy előny még hogy nem kell kivezetni a PC-ből a +5 V tápfeszültséget.  
Igaz az már fázist fordít, de a MACH configjában az ActivLow pipával ez korrigálható.
Ezekkel a modern nagyérzékenységű optókkal semmi más hátrány nem származik.
Tehát a következőt kell tenni, és a kimeneten egy jól terhelhető - jobban mint az opto leválasztás nélküli eredeti LPT port - szép logikai jelünk lesz:
(a 100 nF-os kerámia hidegítő kondenzátort minél rövidebb lábakkal és minél közelebb forraszzuk az optocsatolóhoz)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/opto%20aj%e1nl%e1s.JPG" border=0>

svejk

Hasonlóan sikerrel alkalmazható még az IC1 szerepében a H11L1 optocsatoló, de ennek más a lábkiosztása.
Mindkét opto - ha nem is a sarki fűszeresnél - de olcsón beszerezhető.

bvadkrcds

Sziasztok!

Negatív vagy pozitív logika? Lehet vele színi... de csak az optocsatolót kell fordítva bekötni és kész is a fordított logika (Anód Katód)... A 330 Ohm helyére rakjatok egy LED-et és látni is fogod, hogy működik-e az optocsatoló 5V-ig jó...