Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Csak egy rendes csipesz kell hozzá.
Előónozod a felületet, odanyomod az SMD-t csipesszel és pákával melegíted, odaragad és kész.
Én azért szeretem mert nem kell forrszemekkel kínlódni, furkálni meg lábat hajtogatni, sokkal haladósabb.

Hátránya hogy jó szem kell hozzá.

43pbwjg8s

Egyszer majd gyakorlok.
Szerzek valahonnan egy halom olcsó SMD alkatrészt (mondjuk ellenárllást), és teleaggatok egy pár nyákot vele.

43pbwjg8s

"...Hátránya hogy jó szem kell hozzá. ..."
van! Négy is! :)

SquirrelTech

Valahonnan: bármilyen panelt felmelegítessz (pl. döglött cd-rom-é) hőlégfúfóval vagy sütőben. Majd élén lekoccantod egy fémtálcára, aztán csak győzd összesöprögetni az alkatrészeket... :) Azzal azért számolj előre, hogy a megégett lemez iszonyat büdös tud lenni.

s7manbs8

Én is úgy csináltam, hogy satuba befogtam a panelt, hőlégfúvóval a hátulját felülről fújva, mikor eléri az olvadáspontot szépen lekocogtattam az alkatrészeket, alá téve egy tálcát, hogy ne a kukoricaföldön kelljen utána persze keresgélni a mütyüröket.

Így leszedve ezeket, egyik se romlik el, mert nem tud túlmelegedni sem a technológia miatt, kivéve, ha ragasztva is van az alkatrész a panelen, mert akkor nem biztos, hogy leesik könnyen.

43pbwjg8s

A fene belétek!!! Most vegyek akkor egy hőlégfúvót? Most nem fér a keretbe.
De inkább tüzet gyújtok a nyák alá! :)

De most jut eszembe!
Nem kell valakinek egy APC 300-as szünetmentes elektronikai panelje? Mert akkor nem berhelem szét!

SquirrelTech

A tálca amúgy egy régi gáztűzhelynek a lehajtható fedele. Nem nagyon szoktak mellérepkedni a mütyürök.
Ha kétoldalon vannak SMD alkatrészek akkor szokott előfordulni, hogy ragasztottak általában az alulsó oldaliak. A technológia elve annyi, hogy egyszer már kapnak egy jelentős hőmennyiséget, mikor beforrasztják őket és nem viseli meg őket a második v. sokadik kemencézés sem különösebben. :) Én mikor az első ilyen panelt bontottam, úgy voltam vele, hogy majd meglátjuk milyen eredménnyel zárul a dolog, mert amúgy csak kidobnám. Végülis csak azok az alkatrészek szoktak különösebben károsodni, amiknek a tokozása hőre lágyuló műanyag, vagy sok ilyen anyagot tartalmaz. De ezek leginkább a furatszereltekre jellemzőek.
Az átválogatásuk bontás után... No az viszont már egy izgalmas kihívás...

SquirrelTech

Azt neked kell tudnod, hogy szükségét érzed-e :)

Révész Richárd

"Az átválogatásuk bontás után..."
Hát igen,a kondikat hogy méred ki egy sima multiméterrel?

SquirrelTech

Egyelőre igen, de tervben van egy kicsit jobb felbontású LC mérő.

keri

Biztos rossz? Általában csak az akku szokott megdögleni, viszont 12V-ról megy, tehát kocsiba 220-at csinálni tökéletes.

keri

Nekem elég széles tartományban méri a kondikat és tekercseket is a multiméterem. 12ezer volt de nagyon megérte, mert jól használható.

Meglepő, de nem találtam ilyen tudású multimétert még a jóval drágábbak között sem.
Ha ilyen méréseket akarnék végezni amit ezzel, ahhoz kellene külön LC mérő, mert csak azoknak kielégítő a mérési tartománya.
http://www.maxwell-digital.com/index.php?tld=en&page=product&d1=act&d2=multimeters&c=19_25304" TARGET=_fnew>Itt van az adatlapja

Persze én is arra gondoltam hogy ennyiért ilyen széles mérési tartományban majd nem lesz pontos, de tökéletesen pontosan mér. Hibát csak a mérőzsinórok visznek be kis értékek mérésénél, de közvetlenül az aljzatba dugva teljesen pontos a mérési határokon belül...az alatt pedig még mindig jó tájékoztató adatokkal szolgál.

SquirrelTech

Én csak egyetlen dolog miatt választottam a tied http://www.maxwell-digital.com/index.php?tld=en&page=product&d1=act&d2=multimeters&c=20_25303" TARGET=_fnew>testvérét, mert ez 1pF-ig mér... :)

keri

Vajon miért nem ezt vettem??[#fejvakaras]
Ja tudom már, ebben nincs induktivitás mérő. Elsősorban induktivitás mérőt akartam.

SquirrelTech

Emiatt volt nehéz számomra is a döntés, ami végülis a 303-ra esett. Induktivitásmérőnek meg majd PIC v. AVR...