Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Tényleg pszihológia, én mindig túl nagy önbizalommal álltam a dolgokhoz. Persze soha semmi nem megy simán, de ebbe már beletörődtem :)

000000000

Köszi szépen a válaszokat.
Egy másik kérdés: mi a különbség a profi és a nemprofi vezérlő között? Mivel tud többet a pro?

s7manbs8

Jó kérdést tettél fel, bár így általánosságban az lehetne a válasz, ami a "profi" és "nemprofi" szavak jelentésében rejtekezhet. Nyilván ezek közül a jobbik az szakszerűen készített, míg a másik nem annyira hozzáértő által.  

- megbízhatóbb
- több külső körülményre felkészített
- küllemileg szebb felépítésű
- hosszabb élettartamú
- strapabíróbb
- kisebb energiafogysasztású
- csendesebb
- az adott feladathoz optimálisabb alkatrész választással bíró

hogy csak néhány jelzőt soroljak az esetleg előforduló különbségekről.

Ha konkrétan 2 vezérlőt mutatnál ilyet, azon szépen ki lehetne elemezni ezeket különbségeket.

s7manbs8

Van valakinek valami jó ötlete, hogyan lehetne kivenni RJ45 csatlakozót egy 2 oldalas furatgalvanizált panelből űgy , hogy utánna egy másikat vissza is lehessen forrasztani, és ne is melegítsem szét a panelt ? Eszközök híján, valami ötlet ? Mármint ilyen 50 ezer forintos levegővel melegítő eszközökre gondolok.

SquirrelTech

Szia Elektron!
Ónszippantó + (v.) ónszívó sodrat. Kipucolod velük a furatot, úgy hogy kb. átláss rajta. Ha nem lesz elsőre ilyen, akkor visszaforrasztod, és újból nekifutsz. (380-400 °C körül, ha a páka hőfokszabályzós.) "Eltaknyolódott" ónt ne nagyon próbálj a szippantóval felszedni, nem igazán hagyja magát. Ha tiszta a furat, akkor finoman csipesszel már le tudod szakítani a lábat a furat faláról (ha mázlid van, akkor nem kell mindegyiket). A végén kijön a csatlakozó. Nálam ~1:200 esetben szokott ilyenkor a réz is szakadni...
Biztos nem ez a legjobb módja, de én ezt az eljárást alkalmazom bontásnál.

s7manbs8

Üdv !

Na erre a visszaforrasztásra még nem gondoltam, ezt a láb elválasztást már próbáltam én is néha. A páka szabályzásra, meg éppen most gondoltam, hogy egy porszívó szabályzóval  tudnám is a hőmérsékletet szabályozni, hogy ne melegedjen túl, meg kisérletileg be tudom állítani lehet, hogy pont jó legyen a hőfoka.

A láb meg a furat közt nemigen fogok átlátni, mert elég passzos.

Amúgy ilyen levewgős meleg fúvatással, persze megfelelő hőmérséklet alkalmazásával ki lehet egyszerre húzni , ha lenne ?

keri

Nekem szétégett a nyák hőfúvóval.
Ha nem kell a NYÁK akkor ez jó módszer.
De ha kell akkor jobb ez az ónszippantós módszer.
Nem kell leszabályozni a pákát, éppen hogy melegnek kell lennie.

Egy átlagos páka 300-350fokos, ehhez képest a 380-400 már kifejezetten meleg a forrasztáshoz, a lényeg hogy gyorsabban átmelegítse az ónt és amíg odaszorítod a forr szemre a szippantót, addig se hűljön ki. Ugyanis a túloldalról is át kell szippantani az ónt, így tud leválni a furatról a láb.

Ha elég nagy a furat akkor lehet olyat csinálni hogy injekciós tűt rátolsz a lábra úgy hogy a furaton is áttoljad, persze melegítés közben.

A tűre nem fut az ón, és leválasztja a furatról a lábat.

keri

Ja meg szokták úgy is hogy széles lappal egyszerre melegítik az összes lábat, az is jó megoldás.

s7manbs8

Ez a tű se rossz gondolat, csak ebben az esetben a furat sajnos elég szűkös, ez nem járható út. Amúgy én egy pisztolypákára gondoltam, atz szaabálozni, mert az nekem olyan iszonyatos hőt termel, hogy azt kell csökkenteni.

000000000

Sziasztok!  
Még egy alternatíva a kiforrasztásra. Cseh pisztolypáka rézdrótját kell meghajlítani,úgy hogy az összes lábat átérje az egyik oldalon. Jól beónozni az ic lábakat, hogy szinte folyanak össze, de nem kiégetni a folyasztószert és lehet melegíteni, közben finoman feszíteni ki az ic-t. Ez a megoldás furatgalvános nyákon is jól működik, de csak dip tokos ic-vel. Az so tokozású smd is bírja, csak itt jobban kell figyelni a hőfokra!!!

Egyújabbgépépítő

Ha nem kell a foglalat óvatosan szét lehet bontani csípőfogóval.
Utána egyesével könnyen ki lehet szedni a lábakat majd a lyukakat pucolni akármilyen módszerrel.

s7manbs8

Köszönöm a tippeket.

ukcge40u

Lenne pár kérdésem, mint a villanyhoz sötétzöld emberkének. (az én tudásom megáll a tranzisztor működési elvének a felfogásánál.)

220V-os motornak hogyan tudom változtatni a fordulatát egyszerűen? Max 500W

Hogyan tudom két nem azonos fűtőszálnak a vezérlését csinálni, hogy egy bizonyos hőfoknál ki-be kapcsoljon? Esetleg valami PWM-hez hasonló dolgot csinálni, hogy finomabb legyen a vezérlés, és esetleg szabályzást is tudjak belőle faragni? (3000W meg 2000W körül vannak a fűtőszálak egy térben)

43pbwjg8s

Ha jól értelmeztem a dolgokat, a fordulatszámszabályozáshoz szintén PWM-et használnak az emberek. Legalábbis DC motoroknál.
Te milyen motort kérdezel?
A hőmérséklet szabályzást elektron már vágja! :)
Majd elmondja jól! :)

43pbwjg8s

közben kérdeznék ujat is:
Szereztem egy teljesen ép NC600-es laptop képernyőt. Jó lenne vlahogy odaépíteni a gép mellé.
Ebben ugye van egy saját belső elektronika, azonban ez messze nem elegendő még a megszólaltatásához ha jóltudom.
Van ugye egy szép kis csati rakta aminérkeznek a jelek valami protokoll szerint, amelyek megmondják neki, hogy mit és hol kell meggyujtania a kérenyő területén.
Ehhez azonban még csak nem is a videókártya, hanem egy spéciáramkör kell gondolom,, ami ismeri a benne lévő elektronika nyelvét.
Ez fogadja a videokártya kiemnő jelét és fordítja le a monitor számára érthető formára.
Jól gondolom hogy ez így vn?
Van valakinek tapasztalata ebben a témában?
Nehéz össeszedni/összerakni egy ilyen elektronikát?