Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Nem tudom milyen protokollal van rádugva a noti monitor az alaplapra, de ha a mostanában konstruktőr körökben használatos LCD panelekre hasonlít, akkor van egy vezérlő chip amivel parancsokkal lehet kommunikálni, illetve a pixeleket, karaktereket beadni neki amit már automatikusan kezel.
Azonban nem lepődnék meg ha RGB jeleket venne közvetlenül, vagyis próbáld meg rádugni a VGA csatira nagy baja nem lehet szerintem, mert a VGA jelszintek alacsonyabbak mint a logikai szintek. Csak a tápfeszültségre ügyeljél.

keri

Ja meg persze azért mérd ki hogy alapból összedugás nélkül melyik vezetéken mi van.

s7manbs8

Az egyik leghasználatosabb szabályzási eljárás, valamilyen paraméternek a megadotthoz képest való pontos tartására. Lehet ezt sok mindenre használni, pl. állandó pozíció tartására szervómotoroknál, vagy hőmérséklet szabályzásra is, meg még ezer más dologra.

keri

Jó jó, de mit takar?
Rá kerestem googlen, de hirtelen nem találtam több infót. Lehet hogy ismerem is, csak ilyen elnevezéseb nem.

s7manbs8

Itt van egy leírás:http://www.dcs.vein.hu/lakner/oktatas/rendszertan/05_RTANPID.pdf" TARGET=_fnew>PID és egyéb szabályzások

s7manbs8

A lényege az, hogy a kiványt értéktől való eltérésből, az eltérés változási sebességéből, meg az eltérések valamely időbeli összegzéséből, valamilyen értékkel ezeket súlyozva keletkezik egy összeg, amit aztán arra használnak fel, hogy az elérni kívánt érték ismét visszaálljon.

ukcge40u

[#falbav][#rinya][#vigyor3]

000000000

Köszi a választ!

s7manbs8

Hát ha ebből megértetted, jó, példával jobban lehet ezt szemléltetni.

s7manbs8

A saját kérdésemre azt gondoltam ki, hogy csinálok egy kiforrasztó hegyet ehhez rézből, egy sima pákába bedugható módon, úgy hogy egy lapot rámelegforrasztatok egy sima tömör rézhenger végére, és bedugom a pákába, az szépen felmelegszik és egyszerre, valami folyasztószert még alkalmazva kimelegítem, talán jó lesz ez a megoldás.

000000000

Csak a 8 jel-láb van beforrasztva, vagy van ott fémház-rögzítés is?
Mert ha csak a 8, arra jó a hagyományos 'elárasztás'. Összeforrasztgatsz 2-2 lábakat, aztán nagyobb csoportokat, végül úgy, hogy mindegyik mindegyikkel össze legyen. Aztán belenyomod a pákát a pacniba, és simán kihúzod a csatlakozót. Végül kézi szippantóval kipucolod. Hamar meg van, és nem okoz nagyobb hősokkot, mint egy rendes kiforrasztó fej.
Jó lenne, ha a lábakat el lehetne vágdosni, de RJ45-ben olyat még nem láttam, amihez hozzá lehetne rendesen férni.

Ha a panel anyaga annyira gyenge, hogy az elárasztástól feljönnek a vezetőpályák, vagy kijön a furatgalván, akkor annak úgyis annyi, semmivel sem fogod tudni kiszedni. Nekem van vákuumos kiforrasztóm, de ritkán sikerül vele bármit is normálisan kiforrasztani.

keri

Kösz, már értem.
Azt hittem ez konkrét áramköri megoldás, de csak az elmélet. Ilyet már programoztam :D

000000000

Sziasztok.
Olyan jellegü amatőr kérdésem lenne, hogy a multiméteremmel töltés közben hogyan mérhetném meg a 6V 4,5Ao akksim amperját Nem szeretném nagy amperral tölteni, a töltőn csak Voltot tudok állítani. Hova kapcsoljam melyik állásra? Illetve a drótokat hova dugjam?  

http://shop.rabtron.co.za/catalog/images/digital%20multimeter%20DT830D.jpg

s7manbs8

http://cnctar.hobbycnc.hu/elektron/amper_meres.jpg" border=0>

000000000