Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

j3rx6bsjd

Sziasztok!
Kéne egy kis segítség egy elektronikai gurutól.
Adott egy SBC-635 tipusú tápegység egy CNC vezérlő tápja.A -12V-os kimenete idönként eltünik.Ilyenkor le is fagy a vezérlő.Mivel szokták előállítani a -feszültséget.illetve milyen alkatrészeknél keresgéljem a hibát?
Van benne trafó is meg egy nagy panel teli mindenféle IC-vel meg egyéb alkatrészekkel.
Előre is köszi az ötleteket.

43pbwjg8s

Remélem nem lesz túl nagy, és el is lehet olvasni! :
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elektronika/labortap/tap_rajz.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Egyébként az egyik tranyónak (ami benne volt a kit-ben) semmi köze nem volt ezekhez amelyek ide vannak írva! Érdekes.

Az egyik kolléga még azt is említette, hogy itt nincs megoldva az, hogy a feszültség 0-tól induljon.
Hogy miért azt már ne kérdezze senki! Amikor elmondta, a végén örültem, hogy a saját nevemet tudtam.

43pbwjg8s

Egyelőre a trimmer poti szerepe is ködös a számomra.
A fenébe tudjátok Ti igy átlátni ezt?!
Csak ránéztek és már mindent tudtok is.

s7manbs8

Ha nagyobb áramot akarsz, akkor a T2-T1 et cseréld ki nagyobb teljesítményűre, pl. T2 helyére tegyél BD249C-t T1 helyére meg BD139-et pl.

s7manbs8

robokacsa

hi
van egy pcmcia/ párhuzamos adapterem eladásra
2lpt port.
telepítőlemezzel
10 ezer forintért.

svejk

Jó kis ötletes, egyszerű kapcsolás.
Ne aggódj le lehet vinni 0 V-ig, vagyis csak pár tíz mV marad.
Valamelyik Rt évkönyvben (úgy ྒ körül, az Érdekes kapcsolásokban) is benne ez a kapcsolás, talán kicsit módosítva, és nagyobb áramra. Ott találsz a működéséről leírást. Majd előkeresem...
Annak idején és is megcsináltam...

j3rx6bsjd

[#help][#help][#help]
Nincs senkinek sem ötlete a 4533-ra?
http://cgi.ebay.com/Intel-Model-SBC-635-Power-Supply-103292-001-Rev-G_W0QQitemZ350260283813QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item518d23c9a5" TARGET=_fnew>Így néz ki a belevaló tápegység.
Az a gond,mire ideér a másik használt táp,ami ki tudja milyen,bár teszteltnek árulja.
Addigra végeznem kéne a melóval ami már félig készen pihen a gépen.

svejk

No, 1-et tévedtem...
Tehát, Rádiótechnika Évkönyv 1985 150-152. oldal 18. ábra.  
Torrenteken fent van biztos, ha nem találod akkor valamikor beszkennelem, de bonyolult nekem itt hozzálátni...
Az emlitett cikkben 5A van írva de ott már komoly melegedési problémák vannak.

svejk

Ha csak időnként tűnik el és magától visszajön akkor kontakthibát keress a forrasztásoknál.

Ha esetleg reggel induláskor hidegen nem indul, akkor lehet alkatrész, nevezetesen kondi hiba.

svejk

Ja, és az Amatőr kapcsolások közt van, nem az érdekes közt..

j3rx6bsjd

Reggel induláskor törvényszerűen kb.5 perc múlva lefagy,utánna ha "bemelegszik" véletlenszerűen van mikor 10 percenként van mikor 2 óránként.
Ma reggel már mérgemben összerúgdostam a szekrény oldalát és az összes vezetéket átrángattam,azóta még nem állt meg.

svejk

Akkor bizony ez a legszemetebb elektronikai hiba, nevezetesen a káhá :)
(kontakt hiba)  
Jó szem és nagy szerencse kell hozzá.
Neked szerencséd van ha az már be van határolva hogy a tápegység a ludas.

j3rx6bsjd

Mivel a számítógép paneljével 1 hetet görcsöltem,így azt már sikerült kizárni.így már csak az interfész kártya vagy a táp marad,de az interfészen nem látok semmi olyan dolgot ami képes lenne meggátolni a feszt a továbbjutásban,így marad a tápegység,de az meg túl komplikáltnak tűnik számomra,teli van ellenörző kimenetekkel és nem bírom eldönteni mi hová és miért megy.
Valamint a tápegységen mért 3V-ból sem értem,hogy a p..csába csinál 5V-ot.
Nekem kevésnek tűnik.