Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

keri

Ha nem kifejezetten érdekel egy ilyen vezérlő gyakorlati megvalósítása és fejlesztése, akkor jóval egyszerűbb megvenni.
Én magamnak építettem, de ha csak az elfüstölt alkatrészek árát nézem már akkor sem érné meg :) viszont engem érdekel a téma. Nagyon sokat tanulok ez által.

43pbwjg8s

De hogy mennyit tanulhat az ember! Hajajjj!
Én már tudom, hogy jobb lenne egy péklapát a kezembe! :)

000000000

Jó a nice nevd! Tetszik...

keri

A szaktanárom is mindig azt mondta az éppen aktuális szapulandó gyereknek "fiam! el kéne gondolkodnod azon hogy átkérd magad cukrászképzőbe" [#hehe]

De ne add fel! Ha kitapasztaltad a dolgokat már nem lesz ilyen problémás.

Forrasztási gyakorlatnak mi olyat csináltunk, hogy 10*10-es rácsot forrasztottunk 10mm-es rácsközökkel, vagyis 100mm-es lap lett az eredmény, amin 100db forrasztás van.
Amikor elkészültünk nagy boldogan tanár mondta, hogy akkor most csináljunk kockát ilyen lapokból, azaz 600 forrasztás. Ezt pedig osztályozta a forrasztás szépsége, és a kocka pontosságára.

Másik gyakorlat pedig az volt hogy papírbakelit (a leg trágyább leválós rézfóliás lemez) próbanyákokra dolgoztunk és ha levált a fólia nem kaptunk másikat :D Az ember megtanulta nem elégetni a NYÁKot ha teljesíteni akarta a feladatot amire a jegyet kapta.

Ja és nem Weller pákák voltak hanem rézhegyűek, szerintem én ezért tudok jól forrasztani...persze eleve rossz pákával nem lehet jól csinálni.

OBI-ban vettem egyszer 100W-is pisztolypákát. Nem tudom hova ment az a 100W mert hogy a hegyet nem melegítette az biztos, viszont a trafó füstölt rendesen :)

e3h0cv4ph

Én is szoktam mondani elektronika órán a tanítványaimnak, hogy nem muszáj ide járni, mehetsz a szomszéd iskolába PC-szakra.
Ekkor csak néznek, aztán felvilágosítom őket, hogy a szomszéd iskola egy Élelmiszeripari szakképző és a szak pedig Pék-Cukrász.

43pbwjg8s

CNC tésztakeverőt fogok akkor építeni. :)
Na de kezdek kijönni a hangulati válságomból.
Most már egy kicsit tetszik a panel. :)
Este, tesztelem. Lökne egyet még rajtam, ha menne is.
Egyébként olyan sok kis mütyüt gondoltam ki magamnak, hogy lesz elég időm tanulgatni.
Menni is szokott a dolog, csak ez a lakk nem kellett volna most nekem.
De túl vagyok ezen is. Megvan a tapasztalat. Beépül a jövőbeli gondolkodásomba. Tehát: MEGÉRTE! :)

s7manbs8

"hogy vezérlő elektronikát érdemes-e sajátot tervezni, építeni? "

Én ebből a kérdésedből, az ÉRDEMES szót emelném ki, mint fontos tényezőt. Mert az a kérdés, hogy nálad, ez a szó milyen határakat jelent.

- 10 szer annyi pénzt költesz, mint ha megveszed
- tanulsz pár évet, mire megérted, mi ez,(kivéve 150 IQ felett)
- ráérsz sok időt elpazarolni
- ésatöbbi

Ha ezeket tisztázod magadban, és még mindig úgy érzed, hogy optimáűlis döntés magad kifejleszteni ilyesmit, vagy tanulni akarsz, akkor nyilván érdemes belefogni.

Sok sikert hozzá.

Egyébként a titka a dolognak az a tudás és tapasztalat, ami az elkészítéséhez kell, hogy ez kinek mennyi idejét, és energiáját igényli, az pedig az illető képességeitől erősen függ.

43pbwjg8s

Üdvözöllek itthon! :)

s7manbs8

Én is. Hogy állsz már a dolgokkal ? Úgy látom belefogtál néhányba rendesen.

43pbwjg8s

Majd mesélek! :)
Igen van sokminden.
A legszebb ami most még "titok", egy tökéletesen működő, ipari, projektoros idomköszörű X-Y asztala lesz, szervóstul vezérlésestül, orsóstul, szánostul, gumiharmonikástul, mindenestül. :) Megin pár száz kiló útrakel majd. :)
Csak ne szóljam el magamat!

keri

A leg első vezérlőmet 1 nap alatt találtam ki és raktam össze tízen évesen.
Tartalmazott egy invertáló logikai IC-t, meg 4 tranzisztort, BASIC-ben írtam hozzá programot ami 90fokos fáziseltolással adta ki a jeleket az Enterprise128 2db magnóvezérlő portján.
Eredetileg plottert akartam építani, mert akkoriban a nyomtató csak mátrix volt méreg drágán.

A step-dir ami megbonyolította a dolgokat, meg a mostanában divatos kapcsoló üzemű áramszabályzás. Régen ezt egy ellenállással oldottam meg, illetve nem kellet step/dir mivel szoftver sem volt rá, amit meg BASIC-ben írtam tökéletesen vitte (órajel hiba nélkül) a 90fokos fázisolt jeleket.

Igaz akkoriban nem léteztek olcsó hobbi cuccok, se doksi nem volt róla, sőt még internet sem nagyon volt akkoriban amikor belekezdtem :)

Most már nem biztos hogy szenvednék vele, ha nem lenne meg a tapasztalatom.
Jelenleg a helyhiánnyal szenvedek leginkább.

43pbwjg8s

Ha olyan dolgod van ami annyira zavar, csak nyugodtan add fel nekem! :)
Én majd valahogy csak eltárolgatom. :)

s7manbs8

Tessék, itt a jó példa, hogy a kezdőket bátorítsuk a dolgok megépítésére. Persze az is érdekes, hogy ki mikor születik, mert régebben nem volt ennyi minden tényleg, ezt főleg az idősebbek tudják, azért egyszerűbb dolgokat akkor is meg lehetett könnyen csinálni, meg ha az ember buksijában is nem csak káposztalé volt. Meg van olyan is, hogy valakit nem feltétlenül fiatalabb korában kezd érdekelni egy téma. mint akár ez is, személy szerint engem elég későn kapott el ez a motor vezérlés láz, pedig azelőtt több tíz évvel is láttam ilyen kapcsolásokat, de valahogy nem izgatott annyira, most meg annál jobban engem is, bár először olyan egyszerűnek tűnt az egész, aztán szépen jöttek a buktatók is, meg hogy kiderült, hogy nem tudok én sok mindent, ami nlkül, pedig nem is értettem, hogy hogyan is működnek a dolgok, mostanában meg úgy érzem, hogy még annyit sem tudok, ahogy körbenézek néha, mik vannak. Persze ez azrért inkább csak pszihikailag van így, azért remélhetőleg.

s7manbs8

Hát hallod, amiket te mondasz, szerintem a műhelyedben már olyan titkok lehetnek, hogy a NASA is szívesen bekukkantana miket is csinálsz ottan.

Meg manapság annyi minden gyorstalpaló is van, lehet te már szereztél is még vagy két elektromérnöki diplomát , csak minket hülyítesz itt !

43pbwjg8s

Ha azt nézzük, hogy manapság mit fed egy-egy diploma, akkor lehet kijönne belőlem, de egyébként tök hülye vagyok én ehhez.
De azért igyekszem. :)