Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok.
Tanácsotokat szeretném kérni. Raktam őssze egy kézi reflektort. 6V 4,5zselés akkuval. Mi a véleményetek hogyan töltsem A töltőmön csak Volt állítható 1,5 3 4,5 6 7,5 9 12 V melyiken töltsem?
Töltés közbe multiméterrel mérve mekkora értéket mutasson Voltban?
Köszönöm ha válaszoltok.

keri

LEgjobb ha megméred az áramot töltés közben a multimétereddel és úgy állítod be hogy 0,5Ampernál ne legyen több. Utána pedig nézed a feszültséget és lekapcsolod ha elérte a 7,2-7,4Vot

43pbwjg8s

Szakadjon meg az aki kitalálta az átforrasztható védőlakkot!!!!!
PUNKTUM!

HJózsi

Előtte le kell kapirgálni... [#kuss]

000000000

Halovány véknyan kell lefujni! A vastag hőszigetel és így a fólia nem tud átmelegedni a páka hegyétől!

s5f8tmfv3

Ne viccelj! Nagyon könnyű vele dolgozni!  
Megtisztítottad a fóliát rendesen lakkozás előtt? Valamit elszúrhattál, nem is értem...

43pbwjg8s

Bár próbáltam vékonyan, de azt hiszen ez egy kicsit vastag lett.
A páka most mutatja meg a minőségét. :(
Ez nem komoly munkára való (30W-os OBI noname).
Sajnos a fóliavastagság sem az igazi (most már tudom). Elég vékonka.
Igy volt, hogy egy sáv mire felmelegedett le is vált.  De végülis megoldottam.  
Na ez most az amit a multkor mondtam:
NEM SZÉP, DE LEGALÁBB CSÚNYA.
Mára maradt még némi utómunka.
Remélem jó lesz.
A 7805 megszivatott a multkor.
Minden forrsztás után ellenőrizgettem egy ellenállásmérővel, hogy nem alakult-e ki zárlat.
Nos a 7805 kimeneti és GND lába között sajnos nem szakadás van alapértelmezésben, igy szépen összekötögeti a GND-t a digi táppal mindenfelé a nyákon.
Tehát miután betettem, ezeken a körökön mindenhol zárlatot mértem. :(
Ne tudjátok meg... Mire rájöttem.
Most nem teszem be, csak a legvégén, igy tudok egy ellenállásmérővel ellenőrizni.

keri

Lakkozni centrifugával jó.
Megpörgeted a nyákot, és közepére fújod köbe, nagyon szépen és vékonyan terül és azonnal meg is szárad. Szöszök sem ragadnak bele. Fotólakkhoz kötelező.

Pákának CHS márkájú (kék nyelű egyenes bot páka) 20W-os Obisat ajánlom. Sima 4-es rézpálcát bele lehet tenni, olyan hegyet reszelsz neki amilyet akarsz (rézsútosan levágott a leg praktikusabb)
Nem egy Weller, viszonylag lassan melegszik be, de utána már ugyan olyan jól lehet dolgozni vele mint a Wellerrel. Én azért vettem mert nem mindig praktikus az egész forrasztó állomást  cipelni magammal, ez meg sima 220-as.

Ha minőségi pákát akarsz akkor sem muszáj Wellert venni (iszonyat drága) de mindenképpen olyat kell amibe Weller hegy való, mivel igazán jó hegyet csak ők tudnak csinálni.

Régen a Puskás féle páka volt ilyan amibe a magnetosztátos PT hegyek belemenntek, de mostanában nem lehet kapni :( szerencsére nekem van még pár a fiókban :)

keri

A leválás nem csak azért van mert vékony a sáv, hanem azért mert túlmelegítetted.

Kicsit paradox a dolog, de pont a gagyi alacsony hőmérsékletű pákával lehet szétégetni a nyákot, mivel ha elég magas a hőmérséklet akkor olyan gyorsan meg lehet forrasztani, hogy nincs ideje leégni :)

svejk

Mi a francnak használsz ilyen technikákat amikor még a pákahasználatban is bizonytalan vagy?
Használd a jó öreg 100 éves technológiát..
Maratás után 800-1000-es papírral kifényesíted, denszeszben oldott gyantával átkened..
(normál tárolásnál még 2 év múlva is tökéletesen tudod forrasztani)
Forrasztás után lemosod az egészet denszesszel - kijavítod a hibákat :) - majd ezekután már lakkozhatsz akármivel, de ha csak szobai körülmények közt fog dolgozni a kütyü akkor akár ismételten használhatod a gyantás denszeszes védelmet...

1 dl denszeszbe rakjál kb. 10-20 cm3 gyantát..

e3h0cv4ph

Ez a denaturáltszeszes, gyantás dolog mit tud?
Oxidáció ellen védi a meg nem forrasztott rézfelületet? És jól lehet utána is forrasztani? És milyen gyanta kell a denszeszbe? Forrasztógyanta?
Köszi.

43pbwjg8s

Közben már teljesen biztos vagyok benne, hogy hülye vagyok én ezekhez a dolgokhoz.
De csak mondjátok a tippeket.
A gond, az, hogy én gyakorlatilag minden tippet kipróbálok, igy cseszem el az időmet.
Legközelebb ugy csinálom, ahogy az már működött egyszer rendesen. Le van tojva minden uj technika!

Egyébként kész lett a vezérlőnyák (elvileg) de tesztelni még mindig nem tudom. :(
Remélem a héten már kéznél lesz hozzá a szükséges cucc.

svejk

Minden kérdésedre magadtad a helyes válasz is:)

000000000

Sziasztok!
Új vagyok a fórumon.
Igazából nem volt időm 4380 hozzászólást végig bogarászni, ezért nem tudom, hogy volt-e már ilyen kérdés.
Azt lenne a kérdésem, hogy vezérlő elektronikát érdemes-e sajátot tervezni, építeni?
Azért merült fel bennem a kérdés, mert látom a gépeiteket, olvasom a leírásokat, de sehol nem láttam (csak elvétve) saját vezérlőt. Mi az a nagy titok, ami a kezdő szemét eltakarja?

4um5b65d

Amennyiben az alap paraméterekben megfelelők itt az oldalon fellelhető vezérlők akkor nem érdemes vele foglalkoznod. Miért?
1 - Ezek már ki vannak forrva.  
2 - Megfizethető kategória
3 - Valamiből Magi úrnak is meg kell élnie. Szegény már így is csont és bőr.... [#crazya]