Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Itt is van

Csillám néven keresd! Csak azt nem tudom, hogy a hajtogatást elviseli-e.

sastas

Holnap dobok majd egyet(már nem optimálisak a fényviszonyok). Nem magamnak lesz jóllátod, annak ellenére, hogy később egyet majd magamnak is csinálok :). Mire eljutottam ezen hiba feltárásáig addigra már beleestem a dologba, és már nem tudok kiszállni, szóval megcsinálom akkor már faszán...

xgn8p4wk5

Üdv! Valaki kalibrált már be haga kd48d2 típusú hőfok szabályozót? Igazából csak mérésre szeretném használni és pt100 hőelemmel akarom használni. Igazából így is mér, csak hülyeséget mutat.

000000000

Ha nincs kettös szigetelési feltételes kialakítva érintésvédelmei követelmény akor egy belsö környezetben egy potenciálra  kell hozni a fém alkatrészeket burkolattal egyetemben![#eljen]

000000000

védő földelésre![#vigyor]

sastas

Az ígért kép. Az egyik kínai, 650 ftért, a másik magyar 8650 ft ért. Az érdekesség(számomra), hogy a magyarral is tudok mérni 57 V ot a fémtesten, a fontos különbség azonban az, hogy ez nem ràz. Nem igazán értem a miértjèt. A fémtest feszültségét a földhöz képest mértem.
Természetesen átadva úgy lesz, hogy földelem a testet. De ez nekem nagyon furcsa így.

somma

Szia sastas !
Azért jó lett volna, ha sikerült volna úgy lefényképezni, hogy látszódjon a kínainak is a kivezetése. A fotóról nem derül ki, kettő vagy három vezetéken keresztül csatlakoztatható a hálózathoz.
Viszont, ha kifogástalan a villamos hálózat védővezetője akkor kizárt, hogy rázzon a csatlakoztatott védőföldeléses berendezés !

sastas

Szia!

A kínai 2 csatlakozós. Természetesen csatlakoztatott földelésnél a védőberendezés üzemel. Csak az ki lett kötve mert akkor nem lehet használni a gépet(nem általam)...
Nekem az a hálás feladat jutott, hogy ezt a helyzetet megszüntessem és igen rövid(ehét péntek) határidővel.

svejk

Nem feszültséget kellene mérned mindenféle himi-humi műszerrel hanem rendes szigetelésvizsgálóval megmérni a szigetelési ellenállást.

A fűtőbetétek mindig relativ kicsi, párszáz kOhm értékkel bírnak, -most nem tudom az aktuális szabványban mekkora a legkisebb megengedett-, ami kis érték egyébként adódik a fizikai felépítésükből.

De főleg melyik meg leoldj a Fi relét azt gondolkodás nélkül kalapács alá rakni.

svejk

Neked, mint a feladatot megkapó mérnöknek nem mindegy 600-ba vagy 8000-be kerül?
A nevedet kell adnod hozzá.

svejk

sastas

Alapvetően mindegy lenne. Igazából az a baj, hogy hozzászoltam, aztán rámragadt a dolog. Persze ki van fizetve, de ha fillérbaszónak kell csinálni, akkor minden rosszt meg kell indokolni(például, hogy miért kettős szigetelésű kábelt használok, mikor a szimpla ér olcsóbb). Persze, a pohár betelt már párszor, de egy szívességet kell kielégíteni. Mondjuk az agyonvág az áram vs 30 ezer Ft egy elég jó érv volt.
A véleményem nekem is az, hogy inkább jól, mint gyorsan.

A firelét leverő darabok külön jelölve vannak, és szó szerint lakat alatt. Azzal a céllal, hogy "majdegyszer"(tehát feltehetőleg soha) a benne lévő huzalt más célokra felhasználom.

A szakirodalmat köszönöm, átböngészem.
Szigetelésvizsgálóm nincs. Ha gyakran lesz szükségem ilyen dolgokra akkor természetesen vásárolok egyet, addig megpróbálok egyet kölcsönkérni.

2f428kduf

Ha "messzebbről" nézünk egy ilyen fűtőbetétet, az bizony egy kondenzátor: egyik a fémtest, másik a betét, szigetelővel elválasztva. Bizony ez egy kondi, ami vezeti a váltó-áramot. Ilyenkor nem feszültséget kell mérni, a mostani digi müszerek jellemzően 10Mohmosak, még a levegőben is mérnek valami feszültséget.

000000000

Szigetelés vizsgáló ezt csinálja általános mérésben 500..750v terhelik a vizsgálandó szigetelést...[#rolleyes]
pedig már nem egy horor összeg de hasznos nagyon...[#vigyor]

TROMF22

Ha lenne egy olyan oldalunk, hogy "GYIK" , ennek a hivatkozásnak az elsők között lenne a helye. [#eljen]

Viszont (nem kerestem utána, de valaki hátha kapásból tudja)
van-e ilyen tartalmú, magyar nyelvű ennél frissebb összefoglaló, mert ez ugye a 2005 évi állapotot taglalja.
Ez egyébként nem von le az értékéből, sőt külön méltányolandó, hogy kiemeli melyik évre vonatkozó helyzettel foglalkozik.
Sajnos a neten fellelhető információk nagy részénél ez egyáltalán nem nyilvánvaló.