Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

harima

Ilyen logó van rajta.

2f428kduf

Ezt mind olyanok mondják, akik elhiszik, de nem próbálták. Kicsi motorokat, trafókat lehet. Nálam egy nagyobbacska ventilátor ,megy évek óta, fázishasítással. Persze csak ilyeneket lehet, aminek induláskor nem kell nyomaték. Ami a trafókat illeti, aksitöltő egész jól megy.

000000000

szabályzhatod amit szeretnéd!

000000000

szeretnéd=szeretnél

sastas

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, először kezdem a miértel:
Mostanában gyakran váltok albérletet, viszont a hobbyzás, szerelés, stb eközben nem áll meg. A kompromisszumok miatt nem tudok minden igényemnek megfelőt találni, főleg a villamos korszerűsítések szoktak elmaradni(most pl még betekerős biztosíték van...). Viszont mivel elektromos dolgokat is szoktam kötözgetni, és néha hibázok is, ezért ki akarok egy olyan munkaasztalt alakítani, amin a megfelelő védelmek ki vannak építve. Gondolok itt ÉV relére és automata biztosítékra.  Valaki csinált már ilyet esetleg? Netalán lenne még az előző kettő biztosítóeszközön kívül valami amivel kiegészítené? Persze hordozható módon.
Egy sima asztal tetejére egy doboz, benne a biztosítóeszközök, egy dugvillával, a másik oldalán meg a dolgaim(labortáp, oszcilloszkóp stb) egy dugónként kapcsolható elosztóval.

000000000

000000000

hordozható!
De magad is összerakhatod van nyers csati tábla dobozok meg..[#kacsint]

Szalai György

Az lehet egy akadálya az elképzelésednek, hogy az érintésvédelmi relé nem önálló érintésvédelmi megoldás, hanem csak a védőföldelés kiegészítésére, finomítására szolgál.
Kell a működéséhez a védőföldelés is, és azzal együtt már nem annyira könnyen mozgatható.
Bár nagyobb áramokra még földeléssel együtt is ez a leg mobilabb megoldás, használják a vándor mutatványosok, körhintások.
Ők minden kitelepüléskor kénytelenek lenyomni egy helyi földelő szondát az elosztószekrényük mellé.

Ha kapcsolóüzemű motorvezérlésekkel barkácsolsz, ami aktívan használja a földelést zavarszűrésre, nem lehetsz meg egy alacsony értékű földelés nélkül.
A Fi relé nem tünteti el a zavartüskéket.
Ráadásul a konnektor védelmére szolgáló kis hibaáramú Fi relé, nézőpontodból indokolatlan leoldásokat fog produkálni, a földpotenciálra záródó áramok miatt.

Kis teljesítmény igényű mérő műszereidet, amik nem termelnek zavarjeleket, érintés-védheted egy minősített, mobilizálható leválasztó transzformátorral.
Ahhoz nem kell védőföldelés.
Védőföldelést nem igénylő érintésvédelmi mód még a minősített védő-leválasztott törpefeszültség alkalmazása.

sastas

Védőföldelés van. Olyan háztartósba nem költözök be ahol nincs. Persze a minősége egy másik kérdéskör. A kapcsolóüzemű dolgokat nem szoktam barkácsolni(nem értek hozzájuk), most például egy csőnek a palástfűtése lepett meg. 220V-os és ebből nyugalmi állapotban 15-20, fűtés közben 55-60 volt meg is jelenik a fémtesten. Ugrottam egyet. Az egy másik téma, hogy ezt hogyan fogom megcsinálni, hogy ne rázzon(természetesen SOS lenne..) De ebből az esetből tanulván inkább egy EV relé mellett döntenék, mint egy erősebb megrázás irányába. Ha valakinek van ötlete, erre is várok javaslatot.
Persze, a mérőműszerekkel van a kisebb probléma.

Szalai György

Csőfűtés.
Mikanit lemezzel elszigetelheted a palástfűtő készüléket a csőtől.
Az tulajdonképp a csillám egy feldolgozott formája.
Kidobott mikrohullámú sütőkben találhatsz alkalmas darabokat, de kapható is.

Egykétháromszáz C fok melegre a kapton fólia is alkalmas lehet, ha rászorításkor nem lyukad át.

jani300

Palástfűtés ... van földelése a fémtestnek ?
Csak kíváncsi vagyok .
Ma délután megkerestem a szomszéd diesel oppeljében mi szívja le az akkut hetek óta . Az izzítórelé erősáramú vezetékei össze voltak égve ,állandóan izzított . Szerencsével fél óra volt .

sastas

Így van, csőfűtés. Van, de kínai, gondolom a benne lévő szigetelő papír nem teljesen szigetel/szennyeződött. Aztán nem volt vele szerencsém(8 darabból 1 nem ereszt, 7 pedig teljesen egyformán 57,5V-ot kitesz a fémtestre).
Ilyen Mikanit lemezt hol találok leggyorsabban? Rendeljek netről(Csongrádon lakok, és relatív sürgésen kéne)?  300 fok előfordulhat hiba esetén, de nem üzemszerű. 250 fok maximum.

@Jani: Ismerőshöz átvittem, leföldeltük a fémtestet, nála le is oldott a biztosító, és ekkor kezdtem el alaposabban kivizsgálni az esetet.

PSoft

IdézKidobott mikrohullámú sütőkben találhatsz alkalmas darabokat...

Csak megemlítem, hogy pld. ezekben a sütőkben sokkal nagyobb darabok vannak, mint a kidobott mikrókban.
Vagy...
Hajszárítók műanyag házának belső burkolata a fűtőtest környékén.
Ezek általában valamilyen átmérőre hajlítottak/tekertek, ami egy palástfűtésnél még előny is lehet a sík lappal szemben.

sastas

Igen, azt olvastam. Illetve köszönöm a további javaslatokat :)
Bolti forrás érdekelt alapvetően.

jani300

Köszi ! Egy képet talán érdemes lenne feltenni róla .
A sok darabból gondolom nem saját célra lesz .
Én valószínűleg nem vállalnám be a felelősséget ezek javításáért ...