Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Thowra

Nekem is ilyen van. Firmware frissítés és egy RS232<>USB átalakítóval lehet akár akku karakterisztikát is nézni.

zozo

Igen, az enyém is tudja, van  hőmérséklet mérésre szenzorja is. Ha túlmelegszik véletlenül egy hibás cella, akkor leold.
Az első példányok (15 éve? ) még okosak voltak :)
A mostaniakat okosítani kell..., igaz már csak fele áron vannak.

Thowra

A régieket még nem "olcsósították" :).
A hőmérést tudják a maiak is de a pontos fesz / áram mérés már más. Az eredeti firmware általában nem kalibrálható, vagy csak egyszer és utána letiltja azt a funkciót. Az új fw korrektül beállítható, open source. FW
Nekem az eredeti csalt pár tized voltot töltéskor ami zavart (túltöltött), ez volt a frissítés fő oka. Persze mérni kell, mert lehet pontosat is kifogni.

prinx

Üdv Fórum társak!
Segítséget szeretnék kérni tőletek adott egy kínai 500W-os maró motor amit az ebay-en vásároltam ezt hogyan tudnám vezérelni a Mach3-mal?
Vagy milyen elektronika kellene hozzá hogy vezérelhető legyen.
Segítségeteket előre is köszönöm szépen.
Üdv H.Attila

kínai 500W marómotor

s7manbs8

Milyen értelemben vezérelnéd ?

prinx

Üdv, fordulatszabályozás PWM jellel illetve relével kapcsolnám ki be.
Vettem egy elektronikát is de mirre ide ért kiderült hogy max 50V-ig használható.

s7manbs8

A motor tápján látok rajta egy potit, úgy lehet szabályozni, amint látod.

A motor maga hány volttal megy ?

s7manbs8

A potit kell tekergetni pl. egy 4. tengelyként kijelülve g kóddal egy léptető motorral meghajthatod a poti tengelyt pl.

G0 E0               minimum fordulat,
G0 E100             max fordulat

Áttételt beállítod, a léptetőnél aháény fokban el tud forogni a poti, hogy pont annyit lépjen rá, amennyi a tartománya.

s7manbs8

Vagy egy PWM jelből csinálsz analóg átalakítóval egy fesz értéket, azt beolvassa egy Arduino Nano és egy léptető motorral odatekeri a potit, ahova kell.

Mechanikailag úgy kell az egészet megoldani, hogy el ne tudja törni a potit azért.

PWM to analog convertert meg szerzel vagy építesz, attól függ milyen cuccaid vannak, amit tudsz használni.

kaqkk007

Én gyanítom hogy van az elektronikán PVM bemenet csak le kéne tölteni az adatlapját ..

prinx

Üdv a motor maga 100VDC-vel megy, igen a poti-val tudom szabályozni a fordulatot de mach3-szeretném vezérelni, USB motion stb4100 kártyám van ezzel szeretném megoldani.Az ardus megoldás sajnos nem játszik.

prinx

Üdv én is erre gondoltam de sajnos a kis kínai nem adott hozzá leírást és a neten sajnos nem találtam kapcsolási rajzot sem.

prinx

Szerintem is PWM jeles lehet mert multiméterrel nem tudom mérni a feszt állandóan más feszt mutat.

kaqkk007

A hirdetésben ahonnan rendelted nincs fent bekötési rajz?

prinx

Sajnos nincs, a potméternél próbálkoztam méregetni hogy talán onnan tudnám vezérelni de még nem jártam sikerrel.
A multim állandóan más értéket mutat. Pedig 2 fajta multival is próbáltam.