Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

000000000

Jaj, kösz a matekleckét! Már, én se tudom hogy számoltam. Megismételni sem tudom. De, valamelyik számot elírtam az biztos.  
Persze, én is úgy számolok, mint te. És, most nekem is annyi lett:))  

000000000

De ha csak 8 mikrósat kapsz, attól még a világ nem fog összedőlni!

s7manbs8

Van gebeerő, pejerő ...

mxjj54gxi

Én is, és állítom, hogy valamikor régen gyerekkoromban még ezzel számoltak! 736wattal.

mxjj54gxi

ja, értem már

000000000

Ez a lóerő elég egy lebaxott mértékegység az már biztos!
Gondolom ezt is valami kókler angol találta ki, aztán megmaradt mint valami rossz beidegződés.
Autó iparban is menyivel jobban hangzik hogy 200 lóerős mint 149.139974 kilowatt.
Például kilowattnál nem kell rákérdezned hogy metrikus, esetleg mechanikus vagy elektromos vagy hidraulikus mint a lóerőnél. ( a teljesség igénye nélkül )  
Tehát nem egy konstans valamiről beszélünk.  
Iparban elfogadott hogy villanymotoroknál 750Watt 1 lóerő miközben ez valósan csak 746 watt lenne.  
Tudja egyáltalán valaki mire képes egy HP-s motor?  
Mi lett volna akkor ha Shire fajtával mérik ? ( sörös ló ha valakinek így jobban beugrik a fajta )
Vagy ha pónival?  [#idiota][#vigyor5]

mxjj54gxi

James Watt volt az a kókler angol :)

000000000

Pedig ő már csak tudhatta volna, hogy nincs az még egy kilowatt sem.

000000000

Tudom én is nagyon jól hogy ki találta ki, csak nem akartam nevén nevezni a gyereket.  
Idézet:  

"Az első és angolszász nyelvterületen legelterjedtebb lóerő-mértékegységet, a gépi lóerőt (horsepower, hp) James Watt vezette be 1782-ben az általa kifejlesztett, szénbányászatban használható gőzgép árának meghatározásához.
Az első vevői korábban Newcomen-gőzgépeket használtak, és Watt az új gőzgép révén megtakarított pénz harmadát kapta; ez a módszer azonban nem működött azoknál a vevőknél, akik bányalovakat alkalmaztak.
A lovak és a gőzgép teljesítményének összehasonlításához Watt egy bányában használt póni által egy perc alatt felhúzott szén mennyiségét mérte meg; egy ló erejét a póni másfélszeresére becsülte, így a mért érték másfélszeresét tette meg lóerőnek."

Tehát elég kókler az aki egy becsült érték alapján csinál egy mértékegységet.
Eleve az is milyen hogy egy ló erejét venni alapul ami nem egy konstans érték.  
Mivel ő volt a nagy James Watt, ha kisnyúl / herkentyűvel adta volna meg akkor most azt használnánk.  
De angolszászok mindig is az elbaxott mértékegységeikről híresültek el.
Viszont már Amerikai kontinensen is rájöttek hogy a metrikus mértékegységekkel sokkal egyszerűbb számolni, és sokan kezdenek ott is átállni erre.

000000000

Például írja le valaki azt tört számmal hogy 1/8"-ból ha leveszünk 0.01mm-t és az mennyi lesz.
Mert metrikusnál ugyebár 3.175-0.01=3.165

mxjj54gxi

Nem csak az angoloknál voltak ilyenek a mértékegységek.
Gyakorlatilag az egész világon mindenhol az aktuális uralkodóról vették le a méreteket.
Hüvelyk, láb, öl, satöbbi.
Ezért is különböznek a német meg az angol hüvelyk, meg az orosz verszta, stb.
Nálunk is ez volt.
Te egy majdnem 300 évvel későbbi állapotban illeted nem túl udvarias jelzőkkel azokat az embereket, pedig nem kéne, járatlan utakat törtek fel a jövő nemzedékeknek. Utólag könnyű kritizálni.

mxjj54gxi

Egy amcsi nem ír le ilyet, mert ő a collméretből is collméretet von le.
Például 1/8"-1/128"
És ez már lazán számolható.
Vagy tizes osztásos collosban számol, pl: 1,25"-0,005", és ez is értelmezhető könnyedén.

000000000

Két nő az mekkora?

000000000

Még viccet se tudsz idézni ?  
Milyen hosszú az a pad, amin 4 nő fér el?
8 láb 4 hüvely

000000000

"Mivel ő volt a nagy James Watt, ha kisnyúl / herkentyűvel adta volna meg akkor most azt használnánk."

Nem bírom már a stílusodat, átbillent a komparátorom. Hihetetlen a nagyképűséged, okoskodásod, félrebeszélésed. Ez így együtt sok nekem. Vegyél már vissza téveszméidből, és a nagy arcodból.
A LE teljesen egzakt P mértékegység, de nem SI.  
Nevezetesen: Te 1 LE-s lennél, ha 75 kg tömeget 1 m magasra 1 másodperc alatt felemelnél. Mi bajod van ezzel, mi nem egzakt ebben?  
Ha a föld adott pontjára vonatkozó nehézségi gyorsulást behelyettesíted, megkapod W-ban.
Pl. ha g=9.81 m/s2, akkor 1 LE=735.75 W.