Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

k439jucz4

Előre is elnézést, ha nagy hülyeséget kérdezek, de  vajon hogyan oldható meg az alábbi probléma?

Adott 1 szervó vezérlő és 3 hozzá való motor.  
A motorok künönböző helyeken lesznek és sohasem működnek egyszerre.
Namost én hobbista módjára lehetőleg nem szeretnék beruházni 2 másik vezérlőre, illetve nem szeretném mindig átdugdosni a csatlakozókat.

Létezhet erre valami elektronikai megoldás, hogy pl egy 3 állású kapcsolóval ki lehessen választani melyik motort szeretném éppen használni? (az enkódernek kilenc eret, a motornak 4 eret kéne "átkapcsolni")

5z7aew5x

Nem megoldhatatlan...
Kell egy 13 tárcsás, 3 állású, tárcsás  (jackley) kapcsoló, vagy 1db 3 állású 1 áramkörös kapcsoló meg 9db legalább 4-5 áramkörös relé, meg némi agyalás, hogy miként kell bekötni. Esetleg akár elektronikusan is kivitelezhető lehet, ha pontosan ismerjük a jel folyamokat, de ez csak a motor oldali átkapcsolás.
Viszont a vezérléssel szerintem baj lesz, mert gondolj bele, hogy mennyire zavarodhat meg a vezérlésed akkor, ha mondjuk az egyik szervó működéséhez tartozó enkóder állás után, hirtelen, a vezérlő által nem kontrollált módon, egy másik mechanika kerül ugyan arra a portra más enkóder pozícióval...[#fejvakaras] Szerintem a szervó vezérlő bemeneteit is kapcsolgatni kell a vezérlás más-más portjaira, amiről tudja a vezérlő, hogy másik "tengely" és megőrizte az éppen aktuális enkóder pozíciót. Mindez lassan ott tart árban ahol a másik két szervó hajtás ára, és lényegesen bonyolultabb, több hiba lehetőséggel. [#wave]

besirkyjh

Szia  
Pontosan , árban ott lesz a végén mint két plussz vezérlö .
Bár nem tudom milyenek a motorjai de egy SMC vezérlöt pár ezerforintbol ki lehet hozni és az már bizonyitott , vannak itt akiknek komoly tapasztalatuk van benne !

mxjj54gxi

Szerintem az említett jaxley tárcsás kapcsolóval simán megoldható a dolog, de csak akkor lesz életképes, ha az átváltás idejére kikapcsolod a vezérlőket.
Ha olyan a rendszered, hogy ez nem probléma, akkor működni fog.  
A vezérlők általában nem szeretik, ha elveszítik bekapcsolt állapotban a motorokat, vagy a szenzorálást, meghülyülhetnek tőle, tehát az árammentes állapotban való váltás lehetséges, de amúgy sztem felejtős.

k439jucz4

Köszönöm a reakciókat!

Egy ilyen 3 állású tárcsás kapcsoló tökéletes lenne, csak ilyen típusút nem találtam (magas pólus szám, alacsony kapcsolási szám)  Igazából nem menet közben lenne a váltás.
3 különböző gépet kéne íly módon vezérelni, amik egyszerre nincsenek bekacsolva. Összesen 3 vezérlőm van, aminek 9 tengelyt kéne vezérelnie (3-as lebontásban). Tehát összesen 6 plusz vezérlőre lenne szükség, aminél már szerintem megéri variálni...
Egyébként ilyen kis mütyűrökről van szó:

https://www.dropbox.com/s/b0f4iafu16vp2pp/2012-07-23%2011.15.45.jpg" border=0>

k439jucz4

wcsxp0uxa

Gondot okozhat az is ,hogy a (amit tőled vettem az így működik)lekapcsolásnál (amikor érzékeli ,hogy esik a tápfesz.) elmenti az encoder állását . Ha pl szolgálaton kívül mozgatva van és nem stimmel bekapcsoláskor a pozíció ,hibát jelezve makrancoskodik . (én bekapcsolt szervónál szoktam kikapcsolni)

robokacsa

egy ipari porszívó motorja, szénkefe nélküli, hall jeladós motor. a vezérlésében elszállt 2 végfok fet vagy igbt nemtom, az lenne a kérdésem, mivel kicseréltem a feteket, ha úgy indítanám el a motort, hogy egy égőt sorbakötök a vezérelt résszel, úgy kipróbálható e a moci, és ha esetleg valami gubanc lenne még bent, akkor a fetek túlélik e a kipróbálást??
éés kb mekkora égövel próbálkozzak, 40-100W?

svejk

figyelj oda, mert majdnem biztos hogy a FET meghajtó is meghalt.

svejk

Azért lesz ott még probléma a paraméterekel is.
Vagy mind a három mechanika egyforma?

svejk

Egyébként meg a motor főáramkörénél elég 2 fázist átkapcsolni, a védőföld és 1 fázis mindegyiken maradhat.
Az encodereknél pedig majdnem bizonyos , hogy elég csak a +5v-ot átkapcsolni, a tápfesz nélküli encoderek nem lesznek hatással az élő vonalra. (de ezt ki kell próbálni)
Ez így már csak egy 3x3-as yaxley lenne. :)

svejk

Viszont egy reteszfeltétel nem ártana, hogy véletlen se tudd átkapcsolni üzem közben, ezért lenne jó a relés megoldás.
Ha a #1190ben leírtak működnek, akkor a 3 motor két fázisához elég 2 db dupla morse érintkezős relé, a 3 encoder tápfeszéhez pedig 2 db 1 morzés relé.
Meg ugye 1 db mezei 3 állású kapcsoló, sőt lehet a kapcsoló 1-0-2 állású is.

robokacsa

a fet meghajtás pici kis trafókkal van.
ha netán rossz a meghajtás, és az égőt a motor elé kötöm, akkor túlélheti a próbát?

svejk

Akkor nem lesz talán más gond.
általában a kapcsolóüzemű tápok izzós indítása annyi előnyt jelent, hogy nem kell a kismegszakítóhoz menni visszakapcsolni, de a pufferben levő energia bőven elég a FET halálához.

k439jucz4

Köszi, akkor erre ügyelni fogok! :)