Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

lari

Ha kiiktatom a Charge Pump-ot, tehát JP4-jumpert rövidre zárom, JP6 pedig szabadon marad, akkor múködik a dolog.
E-stop folyamatosan  megnyomva-OK7, OK8 kimenete magas jelszinten, D7 katód (ENAX) magas jelszinten, és IC2F kimenet(D6katód) is magas jelszinten. Így az IC3A 14 kimnet is magas szintre kerül, és letiltja a motorvezérlőket....
Ez így teljesen jó is csak így nem tudom használni a charge pump-ot... :-( :-)
Erre esetleg valami okos megoldás? :-)

lari

Még arra jutottam, hogy a Párhuzamos port 14-es lábán(erre van nálam configurálva a charge pump)
2V mérhető, ha megnyomom az E-stopot, akkor pedig vagy 5V, vagy 0V (beállítástól függően) De alapesetben a két voltot nem értem.

pbalazs

Lassan kezdem érteni, még jobban :)
Szerintem pedig ez a kapcsolás arra van felkészítve, hogy az SV5-re menő kapcsolók záróérintkezősek aktív állapotban.
Ha te maradni akarsz a nyitónál, akkor valamelyik jelet invertálni kell, ahogy most látom.
Nem lehet a motorvezérlőn invertálni az ENA jelet?
Az E-stop gombod most az AESTOP vezetékre megy, és földet kapcsol rá, ugye?
A kapcsolást is meg lehetne hekkelni, de szerintem nem véletlenül van így. Persze ha nincs más megoldás, akkor arra is van ötletem :)

besirkyjh

Szia  

Ez azért van mert ha aktiv akkor egy folyamatos négyszögjel jön rajta és az nem mérhetö helyesen csak szkoppal .Az aktiv E-stopnál viszont leáll ez a négyszögjel és vagy magas vagy alacsony szintre kerül a 14-es láb igy mérhetö .
Szkoppal nézd meg , 5 voltos TTL jelnek kel lennie .

lari

Ezt a részét így már értem, köszönöm a választ!!  

lari

Invertálható a motorvezérlő de azzal nem értem el eredményt.
De mi lenne, ha kivenném  a D6 és D8 diódákat?
E-stop esetén a Mach letiltaná a vezérlők engedélyező jelét, A charge pump meg a relé kikapcsolásával blokkolná a főorsóvezérlést.
Lehet, hogy ez a három diódás összekapcsolás valamilyen célzattal készült, de nem jövök rá, hogy miért. Ha Sneci olvassa, talán meg tudja mondani...

pbalazs

Hát ezt én sem tudom, hogy mihez készült...
Ha kiveszed a diódákat, akkor az E-stop funkció szoftveres lesz, amit szerintem illik elkerülni.
Inkább csináld azt, hogy az OK8-hoz tartozó R23-at kösd fixen földre, az E-stop gombot pedig közvetlenül az OK8 LED-jére.
Ezzel azt érjük el, hogy ha minden rendben, azaz az E-stop gomb zárva, akkor kisöntöli a LED-et, és az OK8 kimenete magas lesz.
Ha megnyomod a gombot, akkor megszakad a söntölés, és a LED világít, mivel R23 fixen földre van kötve.

lari

És az a kis invertáló áramkör hogy nézne ki, amit a #11037-ben említetél?

lari

Vagy mi van akkor, ha az IC2F 5és 6 lábát egyszerűen áthidalnám? Ez esetben nem invertálná a jelet....

pbalazs

Ez igaz, erre én is gondoltam, de nem az igazi:
amikor megy a charge pump és a tranzisztor vezet és le akarná húzni az IC3A bemenetét, akkor ott lenne egy R36-R37 fesz osztó, meg a dióda, ami nem biztos, hogy még alacsony szintet jelent az IC3A-nak.
Akkor csináld azt, hogy az IC2F 5-ös és 6-os lábát összekötöd, ahogy mondtad is, plusz még R37-et is hidald át, és vedd ki a C15-öt.

lari

Rendben van, ezt ki fogom próbálni de egyenlőre más elfoglaltságom miatt néhány napig nem tudok foglalkozni vele.
Mindenesetre köszönöm a segítő hozzászólásokat, sokat tanulok belőle....;-)
Ha valami nem stimmel, vagy éppen összejött a dolog akkor jelzem majd itt...
Köszönöm!

x4rhew5r3

Na itt vagyok (egy kicsit).
Az a 3 dióda vagy kapcsolat a PC-től jövő ENAX, a chargepump és az ESTOP jelekre.
Normál esetben mind 3 jel "1", és bármelyik lemegy "0"-ra, letiltja a vezérlőket az ENA jellel.
Ebből következik, hogy a Mach-ban vagy az emc2-ben az ENABLE jellel az engedélyezéshez 1 kell kiadjon. Az ESTOP is vagy kapcsolatban van a vezérlők RDY kimenetével és az OK7, OK8 optók kimenetével. Az optók bemenete tehát alaphelyzetben nyitottak.
A vezérlők hiba esetén 1 másodperc ideig a RDY kimeneten zárják az optó kimenetei tranzisztorát, de aztán elengedik, hogy a PC újra engedélyezhesse a vezérlők működését.

000000000

Sziasztok!

Ennek a csatlakozó típusnak keresek ellen darabját olyan kivitelben ami tűlábas be forrasztható sajnos csak késes verzióban találtam hozzá (szalag kábeles)sajnos!
http://i46.tinypic.com/ogdnba.jpg" border=0>

mxjj54gxi

Vághatóban keresd, van minden elektronikai boltban, asszem 50x2sorosban

xfg6v697j