Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

Igen ezt én is megtaláltam annak idelyén , csak szoftvert nm adott hozzá , pedig igéretes lenne .

2vkx6unz

A szoftvered ehhez is megvan... a David ezt is tudja. Egy apróság kell, nevezetesen az, hogy éles legyen az átmenet a világos és a sötét rész között. Nem egyszerű...

Szedlay Pál

Az enyémben nem a vonalzó mozog[#hehe]
hanem egy lcd-hez hasonló panel van a projektor elött és azt vezérlik elektromosan, hogy csikos legyen. A csíkok vastagságát és helyzetét is változtatja. gondolom közben felvételeket készít róla. erről majd készítek fotót, mert ha tudnánk ilyen scannert készíteni az egy bomba üzlet is lehetne.
Régebben a projektor rész hagyományos izzós volt.
Most már ledes.

000000000

Szia Pál!
Lenne két kérdésem:  
- egy fényes fémfelületet is tudsz
digitalizálni az optikai rendszereddel?
- mekkkora az engedélyezett felületi maximális
meredekségi szög, amit még bevesz a rendszered
3D-ben?

Szedlay Pál

A fényes csillogó fém felülettel nem megy.
A feketével sem, bár állítható a felület sötétsége a setupban.
Nincs olyan, hogy meredekségi szög. Egy gömböt és azon a felitatokat is lehet vele scannelni.
Megnézi felülröl oldalról alulról.
Határ a gömb alsó felületén van, mert a mechanika ide már nem tudja beforgatni a tárgyat. Nyilván van olyan felület pl. egy nagy meredekségű fordított gúla ahová szemmel sem lehet belátni oda ez sem lát be.
Egyszerűen fogalmazva fogj egy tárgyat a kezedbe ne engedd el, és amit szemmel látsz azt a scanner is látja.

3vv2btrhv

Máskülönben a Pali prezentálta a megoldást a csillogásra

000000000

Köszi a válaszokat.
Én is azt gondoltam, hogy a felület jelentős
korlátokat okozhat a Te optikai digitalizálódnál is. Persze mivel Te nem akarsz
fém tárgyat digitalizálni, így ez nem gond.
Csak az ember azt hinné, egy gyári, több millás
cucc nem ennyire érzékeny a felületre.
A második részében a válaszodnak vannak még
homályos pontjaim..
Tehát azt állítod, hogy ha pl.
egy 40 mm átmérőjű gömbön, amelyen van a
középpontja felé irányuló sok-sok zsákfurat
5 mm átmérővel és 10 mélyen (mint egy
valamikori babilon játék műanyag gömb, amibe
pálcikákat lehetett dugdosni), akkor mindegyiket
tökéletesen beszkenneli, a zsákfuratok alja is
látszódni fog? Kivéve persze a felfogási talp
felületet.
És ha ez így van, és tökéletes az adatbázis,
mivel tudod ezt utána legyártani, mert hogy
sima X, Y, X derékszögű koordinátarendszerű
CNC gépen nem, az is biztos.

2vkx6unz

Az optikai ezsközök -amivel eddig találkoztam mind érzékeny a felületre. A legtövv esetben egy nagyon vékony finom fehér porfestékkel bevonják a felületet, hogy egy optimális visszaverő felületet kapjanak. Sem a csillogás sem az elnyelés nem jó. A tapintóssal ellentétben viszont nagyon lágy anyagok is digitalizálhatóak. Ahogy írni szoktad a a feladathoz kell választani az eszközt.  
A kérdésedre viszatérve ha a levilágítás gömbfelületről történik akkor képes leképezni az összes furatot, ha csak egy körasztal akkor csak a furat szélét és a furat oldalának egy részét, de a forgástangelyre merőleges furatokat akár teljesen, és minél nagyobb a szög annál kevésbé lát bele, de az eredmény még mindíg jobb mint tapintóval.

Szedlay Pál

Amit írtál persze extrém feladat, de ki fogom próbálni ha lesz időm egy furaton. Ha eggyen tudja, akkor az összesen, csak pozicionálás és idő kérdése, meg memória. Sajna nekem csak 2Gb van a gépben. Ehhez a feladathoz kell a 64Gb.
Ezt a megmunkálást egy 5 tengejes gépre kell bízni.

3vv2btrhv

Van a 3D nyomtatás ahol semmi ijesmi gond nincs ,Izraeliek kifejlesztettek egy nyomtatot ami mikronos pontosségal képes bármien bonyolult alakzatot létrehozni : az elve az hogy két különbözö olvadáspontu viaszt nyomtat ki a fuvokán az egyik a tárgy a másik a megtámasztás és amikor kész a alakzat a megtámasztást kiolvasztják és önteni meg a szokásos eljárással lehet .

Szedlay Pál

A mikronos pontosságról tehetnél ide linket, mert én csak százados technológiát ismerek.

3vv2btrhv

ezt egy zártkörü kiállitáson láttam igy nem tudok többet rolla , de ha lessz elküldöm neked .

000000000

Nekem az nagyon nem tetszik ebben a lézeres
módszerben, hogy ennyire érzékeny a felületi
minőségre, ahgyan írjátok, tapasztaljátok.
Arra igyanis sok esetben nincs lehetőség,
hogy a mintát "összepacsmagoljam" gipsszel,
vagy akármilyen fehér porral a technológia eme
hiányossága miatt.
És akkor még nem is pontos módszer...
A mérőnyomás a mechanikus tapintónál sem
nagy (ezért nehéz jó mechanikusat csinálni),
de természetesen van valamekkora mindig.
A zsákfurat pedig egy jó teszt Mindenkinek, aki
a felület határ meredekségével idáig nem
törődött. Köszi Pál, ha majd csinálsz egy
próbát.
Az egysugaras fény sajnos szerintem még
rosszabbul viselkedik meredek részeken, mint a
tapintó, ebben szinte biztos vagyok. Az arcus
tangens ugyanis egy kegyetlen függvény
90 fok környezetében, én nagyon sokat
trükköztem a felület követő algortimusomnál,
hogy ilyenkor milyen G kódod generáljon a
digitalizáló progi.
Sajna mint minden témában, itt sincs univerzális,
jó megoldás mindenre. Azonban azt hiszem, Baluval értek egyet, aki lemondott az olcsó,  
de sok mindenre használható lézer digitalizálóról
a tesztjei, tapasztalatai alapján az előnyök és
hátrányok mérlegelése után.

Szedlay Pál

Tibor!
Sok mindenben egyetértek veled, De elárulhatnád
egy mechanikus tapintó mennyi idő alatt készít
pontos felületet mondjuk egy százasról.
Én például szivacsot remekül tudok scannelni
és Te?
Mindent arra kell használni amire lehet.
Ezt már leírtam. Ha készen lesz a fejlesztésed a 4D és egy 60*60*25mm tárgyat képes 10 perc alatt scannelni akkor rengeteget eladok neked.
Egyébként a fogászat is használ mechanikusat és nagyon gyors. egy baja van 10 Millió.
Egyébként érdekes egy szerkezet. Neked mérnöknek talán többet mond mint egy laikusnak.
A gyártója sem kutya, talán az egyik legjobb a mechanikus mérőeszközök terén.
http://media.corporate-ir.net/media_files/irol/13/139018/images/Forte_scanner.gif
A próba a zsákfuratról pedig azért nem lesz mérvadó, mert nem én szabom meg a felvételek szögét. Minimális beállítási lehetőségeim vannak.
Kifejezetten fogak optimális scanneléséhez van integrálva és nem zsákfuratokhoz. Ebben az esetben a furat tengelyéhez képest nagyon kis szögeltérésekkel kellene felvételt készíteni.
Ezt pedig ebben a rendszerben nem tudom állítani.
De a fogakban nincsenek is zsákfuratok.

Szedlay Pál

Idézek Tőled.
"Baluval értek egyet, aki lemondott az olcsó,  
de sok mindenre használható lézer digitalizálóról"
Szeretnék egy profi gyári lézerdigitalizálót venni olcsón.
Hol lehet kapni, mert én ami jó, azt csak drágán láttam.