Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Megróbáltam Daviddel a 100 forintos digitalizálást . Az eredmény eléggé elkeserítő. Sajnos a legjobb eredményen is csak sejteni lehetett a képen a 100-as feliratot. Túl zajos és nagyon korlátozottan konfigurálható a kamerám. A vonal mindí telítésbe vitte a kamerát és nem tudtam csökkenteni a záridőt. Azért egy gyári eszköz eredményét megnézném.

Szedlay Pál

Ok.
Megpróbálom még ma felrakni.
Bocs a késésért, de sz.... nincs időm.

000000000

Ezért szorgalmaztam, hogy valamilyen mindenki álltal összehasonlítható tárgy legyen a bemutatott szkennelés jóságának a mércéje.

Szedlay Pál

Itt a nagy lehetőség.
Feltettem a 100Ft-ost a hunbayra a nevem alatt
scenneles könytárba.
Nem szebadkozni akarok, de ennél lehet jobbat vele készíteni, de az rengeteg idő. A sarkok kontúrosabbak lesznek mert a mostani algoritmus lenyalja őket. látszik a sík felületeken a zaj is.
Alapnak jó lesz. Ha akartok még mütyüröket majd scannalek, de most idő hiányban szenvedek.
Használjátok próbáljátok marni összehasinlítani.
Ennél a Tibor45 scennere szerintem jobbat tud.
Őt is megkérhetnénk csináljon egy scant az összehasonlítás végett. Hátha hajlandó rá.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/scanneles/00020012007.stl

Szedlay Pál

Ennél a Scennernél volt egy jobb de az 8 millió
lett volna. Az 5 mikronos poligonokkal dolgozott. De kaptam 32millés árajánlatot is a GOM-től. Ár értékarányban ez szerintem jó.

2vkx6unz

Nekem valamiért nem nyílik meg. A program elvileg ismeri az STL formátumot és amit Davidból STL-be mentettem azt nyitja is. Megnézné valaki más is?

2vkx6unz

OK SolidWorks 2007 megnyitja.
Ha a David csak fele ilyen jó lenne...
Ha jól látom akkor ez egy negatív minta. Gipszből vagy fogászati mintavevő anyagból?
Én a fémpénzt próbáltam de nagyon tükröződik. Kipróbálom a negatív mintát is, ha lesz időm.

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/100-szedlay.jpg" border=0>

2vkx6unz

Sajnos a negatív minta sem javított a helyzeten mindössze az érme helye felismerhető, de más nem  
Persze nem is vártam áttörést. A kalibráló ábra 15  mm osztású tehát 0,15 mm egy pixel az érme mintázata ennél finomabb. Tehát ha detektálni szeretnék valamit akkor kb a harmadára kellene csökkenteni a kalibráló ábrát, viszont ebben az esetben az érme nagyobb mint az ábra és a program már nem is működik. 5Mp felbontású kamerával megoldható lenne a feladat, de még a lézert is finomítani kellene. Gyakorlatilag a David jó kamerával a 0,1 mm felbontással működhet max., de a felbontás a működési elvből adódóan függ a tárgymérettől.

Szedlay Pál

Ne felejtsétek el, ez a cég legalább 6 éve fejleszti az eszközt, komoly anyagi háttérrel.
4 mérnök fejleszti a mechanikát és a mozgató softvert. Már ment duál processoron is a program a jelenlegi "frissítés" csak singlin.
A képfeldolgozó softvert ez a külsős cég fejleszti.
http://www.3d-shape.com/produkte/slim_d.php
Ez azért nem használható bár nagyon profi, mert egy 4 tagú hidat 1 órán keresztül számol.
Kinek van erre ideje? Ezért modosították és lebutították. Egyébként fantasztikus mit tud.

Szedlay Pál

Igen jól gondoltad gipsz volt.
Ahogy olvasgattam jobb eredményt érnétek el fekete-fehér kamerákkal.
Az enyémben sincs 5Mp-es kamera itt az a gond, hogy olyan nagy méretű lesz a fájl, amihez már  
Hardware.

64 bit Dual CPU with 16 GB RAM to minimize the measurement and calculation time
Easily transportable systems, based on a powerful notebook PC.
Már önmagában ez nem hobby kategória.
Az én scanneremben ez a típusú kamera van.
http://www.alliedvisiontec.de/avt-produkte/firewire-kameras/guppy.html

Szedlay Pál

"de a felbontás a működési elvből adódóan függ a tárgymérettől"
Ez minden scennernél így van ha jól tudom.

Szedlay Pál

Egy kis érdekesség a lézerscannerek pontosságáról és felbontásáról.
Ezt csak azért teszem ide, hogy lássuk milyen felbontást lehet elérni egy laser scannerrel.
1 nanométer!!!!
http://www.keyence.de/products/vision/microscope/vk9700/vk9700_features_1.php

ebalint

Hölgyek, -tudtommal nincsenek - Urak!

Lehet, hogy egyedül vagyok, de azért próba-szerencse:

A David project igen jó stádiumban van.
Amennyit "lehet", összefoglalva egy helyen - tán hunbay - megoldható?

Üdv.

3vv2btrhv

Mutass valamit mit értél el ??