Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Digitalizálás

Indította gaben, 2025 február 03, 18:17

Előző téma - Következő téma

ebalint

Erős a félreértés.

Én mindössze kíváncsi vagyok.

Üdv.

2vkx6unz

Igen a fekete-fehér kamera előnye, hogy minden pixel valós információt hordoz míg a színes kamerában csak 1/4 a valóban piros és 1/2 a zöld az össezs pixelből. Sajnos a CMOS érzékelőnek további hibája, hogy kell egy korrekciós szűrő is a helyes színérzékeléshez.
Ezt vagy az objektívre viszik fel vagy az érzékelőre. Az én esetemben az objektívre vitték fel, és mivel én kicseréltem ezért akkor is tudok szkennelni ha a piros lézernél átállítom zöldre a David-et, és az eredmény is jobb, de nem tudom valóban ez okozza a javulást. Én is kerestem már ff kamerát és ha lehet nem USB-kamerát és találtam is 640x480 felmontásút ~270 EURO áron.  

A scannelendő tárgyak nem mindenesetben függenek a tárgymérettől, inkább a módszertől. Találkoztam olyan módzserrel, hogy akár több méter méretű tárgyat is lehet 0,01 mm felbontásban szkennelni, csak a fileméret lesz irdatlan nagy. Persze maga a gép is jó nagy.

Visszatérve a kamerára egy 100 forintos digitalizálásához egy 40x40 mm méretű kalibráló ábra kell, ha ezt egy 640x480 kamerával használom úgy hogy az ábra éppen beleférjen a képbe akkor ~0,1 mm felbontás érhető el ha 2x ekkora felbontást használok akkor ~0,05 mm 4x ekkora felbontás esetén ami kb. 5MP ez ~0,025 mm .
Itt jön a következő feladat a lézervonal vékonyítása, hogy ne okozzon problémát vagyis le kellene vinni 0,01 mm szélesre és még a mozgatásr is ilyen felbontással kell megoldani.
Én csináltam egy kezdetleges mozgatót az elvi elmozdulás 1 lépésre 0,004 mm. Ezt egy H1-el hajtom. Akinek persze van egy CNC marója könnyebb dolga van ;)
Most következő lépésként a lézer további vékonyítása a cél hátha javul az eredmény, mert jelenleg nagyon változik a szélessége a tárgyon a fókuszálás miatt.

Szedlay Pál

Az én scannerem nem leser scanner.
Különböző vastagságú fehér-fekete vonalakat vetít a tárgyra sokszor egymás után. A képet lefotozza és a vonalak torzulásából számolja ki a felületet. Majd a tér valamelyik irányába fordít a tárgyon és újra keszdi a müveletet.
A programban állítható hány felvételt készítsen.
Minnél több a felvétel annál hosszabban számol utána. Logikus. Majd ezeket az adatokat mármint a különböző felvételeket összerakja egybe.
A gyakorlatban az én marógépemben egy lépéshez 0.1mikron tartozik. Próbáltam vele mikrononként lépkedni, egészen pontosan lehet. Viszont irányváltásnál van benne 5 mikron "lógás", kottyanás. Hogy ez mitöl van azt még nem tudom.
Van egy non-contakt lézeres útmérőm is 1 mikronos felbontással ezzel még nem próbáltam ellenőrizni a pontosságát.
Volt egy gondolatom.
Egy lézeres távolságmérőt felszerelni a fóorsó helyére. A jobbak már 50Khz-es mintavételezést tudnak. Elindítani Z irányban valamilyen sebességgel. Az itt kapott értékeket és a Z-n lévő encoder jelét egy időben értékelni és egy táblázatba írni, Persze nem kézzel hanem egy adatgyüjtővel. Utána arréb lépni az Y tengellyel a kívánt mértékben és kezdődne előről.
A végén megkapnánk egy 3D pontfelhő táblázatot amit már lehet stl.-lé konvertálni.
Az isel is készít ilyet csak lassú, mert minden pont felvételénél megáll, nem értem miért kell megállni minden pont felvételénél.
Egyszer játszottam egy ilyennel amivel 2D-ben lehetett értákelni a felületet. Szabadkézzel áttoltam alatta a tárgyat és utána meg lehetett nézni, mérni ennek a vonalnak az adatait.

3vv2btrhv

légyszives tegyél be képet a megoldásodrol . mert én a marogéppemel nem sikerült , állandoan azt irta ki hogy nem érzékeli a lézert .
a kalibrálo volt a mozgo asztalon és a kamera szintén , a lézer meg külön egy foto álványon .

3vv2btrhv

Igen nekem ez volt az elsö ötletem a távolság mérés , de láttam egy kiállitáson és a forgatás ugyanugy probléma volt .
Viszont ha a Davided rá lehetne venni hogy forgatva és söpörve egyszerre tudjon digitalizálni az jó lenne .

2vkx6unz

Igen ez kiderült a korábban mellékelt PDF-ből. Sőt van ilyen program a Net-en korlátozott képességekkel ingyen, csak kell hozzá egy projektor és egy digitális kamera. A korlátoztott progival valamivel jobb eredményt lehet leérni mint a Daviddel, csak a projektor miatt drágább, és mivel a legtöbb digitális fényképező színes itt sem ideális az eredmény, bár a zöld megvilágítás miatt jobb mint a piros lézer. Gondolkodtam ezen a megoldáson is meg a CNC val kombinálton is. Nekem ez utóbbi tetszik mivel itt a méret és a felbontás nem függ össze, lehet nagyméretű tárgyat is nagy felbontással digitalizálni.

3vv2btrhv

Én csináltam egy kezdetleges mozgatót az elvi elmozdulás 1 lépésre 0,004 mm. Ezt egy H1-el hajtom. Akinek persze van egy CNC marója könnyebb dolga van ;)  
Légyszi áruld el hogyan csinálod

2vkx6unz

Tök egyszerű. Egy 10 mm vastag forgácslapra feltettem két golyós fióksínt, keresztbe egy össezkötőt benne egy M5-ös menettel egy M5-ös menetes szárat hozzácsavaroztam egy léptetőmotorhoz az is M5ös tengellyel van szerelve. Ezt szintén feltettem a falapra és kész is. A sínekre rögzített áthidalón van a lézer. A H1-et kicsit paraméterzgettem. Mindössze egysoros G kóddal hajtom amit a MACH3 ból adok ki. Mindez függőlegesen fel van állítva és a Davidban a a szkennelés indítása után indítom a mozgatást. Tudom, hogy elég primitív megoldás de nem akartam a szükségesnél többet befektetni, és a kézi mozgatásnál ez nagyságrendekkel jobb.

Persze volt egy kis marós, esztergályos munka is .

3vv2btrhv

Na akkor rajzolom amit én csináltam mert nem értem miért nem volt jo .

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/sanyinak.jpg" border=0>
a kamera természetesen lefelé néz  

D.Laci

Valószínüleg én nem vagyok kerek, de nem értem! :)
A kalibrálonak és a kamerának nem fix ponton kelene  lenni? Értem ezalat hogy a lézerhez képest együt mozogni..?

D.Laci

Ez most a marógépedre van szerelve vagy direkt csináltál egy ilyet?

2vkx6unz

A kaliráló ábra és a kamera egymáshoz képest nem mozdulhat el! Ez a David működési elvéből adódik. Csak a lézer mozoghat és ott is ügyelni kell, hogy mindíg kellően nagy szöget zárjon be a kamera tengelyével. De ha ez kicsi akkor a David eleve figyelmeztet.

3vv2btrhv

ez a marógépem asztalára van szerelve , és a kamera agyüt mozog a kalibráloval a lézer szőge lessz a gond ,de épitem a fügetlen rendszert mert igy nem tudok marni .

D.Laci